Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Stade des Boscailles
Tongeren wint degradatietopper in slotfase
J. S.

Vanmiddag stond in Derde Klasse B de degradatietopper tussen CG Walhain en KSK Tongeren op het programma. Dit was een inhaalwedstrijd van de 22ste speeldag. De twee ploegen waren terug te vinden op respectievelijk een twaalfde en elfde plaats, met slechts één puntje verschil in het voordeel van de Limburgers. De winnaar van dit duel was zo goed als gered, de verliezer zag opnieuw een concurrent afstand nemen.

Tongeren begon het beste aan de wedstrijd, maar al snel raakte het dat overwicht kwijt aan een agressief spelende thuisploeg. Walhain kwam na een kwartier spelen dichtbij een voorsprong, maar Henry schoot naast het doel. Even later werd Degreef diep gestuurd, maar doelman Vincent redde knap. Tien minuten voor rust moest Verheyen aan de noodrem gaan hangen, nadat hij de bal knullig verspeelde aan Degreef, die alleen op doelman Vincent af kon. Tot grote woede van alles wat rood-groen kleurde, bestrafte de scheidsrechter de Tongerse verdediger slechts met geel. Tongeren stelde daar in de hele eerste helft niks tegenover. De thuisdoelman werd zelden bedreigd en de keren dat de Eburonen gevaarlijk dreigden te worden, zat er wel een Walhains been tussen.

Na de rust gebeurde er wat meer. Beide ploegen geloofden in een overwinning en gingen daar ook voor. El Barham zorgde voor de eerste dreiging, maar zijn schot ging over. Even later kregen de bezoekers een dot van een kans, Heerens werd diep gestuurd en kon alleen op doelman Couchie af. De aanvaller miste echter zijn laatste controle, waardoor de thuisdoelman kon tussen komen. Walhain leek hier moed uit te halen en nam opnieuw de wedstrijd in handen. Eerst moest Vincent uithalen met een knappe reflex na een schot van Degreef, even later waaide de bal gedragen door de wind op de lat, de rebound werd onbegrijpelijk naast geschoten. De slotfase liet zich kenmerken door een overvloed aan vrije trappen rond de rechthoek van Tongeren. Zowat iedere vallende Walhain-speler werd beloond met een vrije trap. Linksachter Daerden, die aan een heel sterke wedstrijd bezig was, werd hiervan het slachtoffer. De speler kreeg vijf minuten voor tijd prompt zijn tweede gele kaart onder zijn neus gedrukt, waardoor Tongeren zich in de laatste minuten met een man minder moest redden.

De thuisploeg rook de drie punten en besloot met een dubbele wissel alles op alles te zetten. Het automatische gevolg was dat het verdedigende compartiment wat verwaarloosd werd. Hier kon Tongeren van profiteren, na een snelle counter zette Heerens twee verdedigers in de wind en werkte hij vervolgens mooi af: 0-1. Hierna kwam de zege niet meer in gevaar voor de bezoekers.

Tongeren doet een schitterende zaak met de overwinning. Mathematisch hebben de Limburgers nog één overwinning nodig, maar de kans is groot dat er hooguit nog één puntje nodig is. Walhain blijft in lelijke papieren staan, het ziet Tongeren uitlopen naar vier punten en heeft zelf nog altijd slechts drie punten voorsprong op de laatste plaats. [TH]