Analyse Valencia alleen op begeerde tweede plaats

Dave Sentobin
Valencia alleen op begeerde tweede plaats

Valencia komt na een klinkende overwinning bij Espanyol en het puntenverlies van Real alleen op de tweede stek. Die plaats geeft recht op deelname aan de groepsfase van de Champions League. In de strijd om de degradatie deed Real Sociedad een goede zaak door te winnen van Racing Santander. Cádiz mag ook nog hopen op een verlengd verblijf in de Primera División na winst tegen Zaragoza.

Valencia deed afgelopen weekend een enorm goede zaak. El equipo ché vernederde kersvers bekerwinnaar Espanyol met zware 4-0 cijfers. Vijf minuten voor rust stuurde oude veteraan Carboni aanvaller Villa diep en verdediger Moisés moest ingrijpen. Villa verzilverde zelf de penalty. Het laatste half uur duwde Valencia door nadat Costa werd uitgesloten. Ayala, Mista en Baraja zorgden voor de uiteindelijke eindscore. Bij Espanyol kreeg Moisés ook nog zijn tweede gele kaart. Door het puntenverlies van concurrent Real komt Valencia nu alleen tweede en is de ploeg voorlopig rechtstreeks geplaatst voor de Champions League van volgend seizoen.

Grote concurrent voor die tweede plaats is Real Madrid. Real kwam dit weekend niet verder dan een mager gelijkspel in de derby bij Getafe. De ploeg van López Caro kwam in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt via de bedrijvige Baptista. De thuisploeg had ook enkele kansen via Real-jeugdproduct Riki. Na rust slaagde de Braziliaan Baptista er dan toch in om zijn ploeg op voorsprong te schieten. Er was wel een geurtje aan het doelpunt, want hij nam de bal met zijn hand mee. Net voor tijd kopte Tena de verdiende gelijkmaker voor Getafe binnen op een vrije trap van Contra. Met nog vijf speeldagen te gaan staan de Madrilenen op twee punten van Valencia. Naast de sportieve malaise, duiken er alwaar geruchten op over de economische malaise bij de club. Zo publiceerde de website extraconfidencial.com een vermeend vertrouwelijk document van het Real-bestuur.

De derde kandidaat voor die tweede plaats is Osasuna. De ploeg uit Pamplona deed zondag wel een slechte zaak door slechts gelijk te spelen tegen rode lantaarn Málaga. Puñal bracht de thuisploeg op voorsprong na een omstreden strafschop. Maar net voor tijd zat Chengue Morales zijn ex-ploeg dwars en schoot Málaga op gelijke hoogte. Door de puntendeling miste Osasuna de kans om over Real naar de derde plaats te wippen en op slechts één punt van Valencia te blijven. In de strijd om Europees voetbal deed Celta de Vigo een enorm goede zaak door Betis te verslaan. De Galiciërs maakten zo een einde aan de goede reeks van de verdiblancos. Ze waren maar liefst zes wedstrijden ongeslagen. Jorge en Perera maakten de goals bij de bezoekers. Celta staat nu vijfde en heeft nog een waterkansje op Champions League-voetbal. De ploeg heeft vijf punten minder dan Osasuna.

In een ander duel om de Europese plaatsen vijf en zes kwam Sevilla niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van Deportivo. Er waren nochtans kansen bij de vleet, maar de keepers Palop en Molina hielden hun netten schoon. Sevilla zakt naar de zesde plaats, maar behoudt twee punten voorsprong op Deportivo en vier op Villarreal. Villarreal verloor in Camp Nou van leider Barcelona. Beide coaches lieten hun sterspelers aan de kant. De Catalanen kwamen al na tien minuten op voorsprong via topschutter Eto’o. De thuisploeg slaagde er niet in de score op te drijven, maar de zege kwam toch niet meer in gevaar. Een domper voor beide coaches waren de blessures. Gonzalo en Peña vielen bij el submarino amarillo geblesseerd uit en bij Barça verlieten Larsson en Ezquerro vroegtijdig het veld.

In de strijd om de degradatie deed vooral Real Sociedad een uitstekende zaak. De Basken wonnen van Racing Santander en wippen dankzij die zege over Racing naar een voorlopig veilige veertiende plaats. Mark González zorgde voor de verlossende treffer. Real Sociedad staat nu twee punten boven de degradatiezone. Alavés en Mallorca deden een slechte zaak door gelijk te spelen in de onderlinge confrontatie en door de winst van concurrent Real Sociedad. Alavés staat nu op de gevreesde achttiende plaats op één puntje van Mallorca. Na Real Sociedad lijkt er nog een andere ploeg weer op te staan uit de doden, Cádiz. De ploeg won verrassend op het veld van Zaragoza. Savio bracht de bekerfinalist op voorsprong, maar een treffer net voor rust van Lobos en net na rust van Pavoni brachten de bezoekers op voorsprong. Door de zege komt Cádiz plotseling op drie punten van de redding.

Zondagavond won Atlético Madrid met 1-0 van Athletic de Bilbao. Fernando Torres redde in zijn 200e wedstrijd zijn ploeg van een nieuwe teleurstellende wedstrijd. Hij scoorde in de 82e minuut zijn 76e goal voor Atlético. De scheidsrechter onthield nog twee strafschoppen voor Athletic in de laatste minuten. Bij Atlético viel na tien minuten Kezman geblesseerd uit na een botsing met een tegenstrever. Door de nipte zege kunnen de Madrilenen misschien blijven hopen op Europees voetbal. Athletic blijft hangen in de gevarenzone. De ploeg heeft slechts twee punten meer dan Alavés. Malága mag zich stilletjes aan al opmaken voor de Segunda División. Betis, Athletic, Real Sociedad, Racing, Espanyol, Mallorca, Alavés en Cádiz zullen in de laatste vijf speeldagen strijden om het behoud. Betis heeft slechts zes punten meer dan de laagste van de acht ploegen, Cádiz. [TH]