Rosenborg & Brann houden spanning erin

viki meeuwis

Als Rosenborg gisterenavond won, kon het afstand nemen van Brann dat zaterdag verloor van Lyn. In theorie een makkelijke wedstrijd tegen Ham-Kam maar in voetbal is niets zeker tot het fluitsignaal op het einde van de wedstrijd heeft geklonken. Beneden in de tabel moesten Tromsø en Fredrikstad het tegen elkaar opnemen. Molde, ook in de degradatiezone, kreeg landskampioen Vålerenga op bezoek.

Ham-Kam – Rosenborg BK: 1-1
Bij winst kon Rosenborg een duidelijke stap richting titel doel maar in plaats daarvan moesten ze tevreden zijn met een gelijkspel tegen Ham-Kam. Zo komt Rosenborg op amper drie punten te staan van achtervolger Brann en blijft de titelstrijd nog helemaal open. Ham-Kam begon het beste aan de wedstrijd, naarmate de match vorderde slaagden beide kanten erin om kansen af te dwingen. Het was Roman Kienast die Ham-Kam op voorsprong bracht in de 38e minuut via een strafschop. In de tweede helft kon Jan Gunnar Solli de gelijkmaker na tien minuten binnenspelen. Tegen het einde van de wedstrijd zette Rosenborg, dat wel degelijk het belang van de drie punten besefte, een eindspurt in. Zowel Øyvind Storflor, Per Ciljan Skjelbred als Michael Kleppe kregen doelkansen maar het bleef uiteindelijk een 1-1 gelijkspel.

Lyn – Brann Bergen: 2-0
Brann moest zondag naar het Ullevaal Stadion, thuishaven van die andere ploeg uit Oslo, Lyn. De thuisploeg domineerde de eerste helft maar kon weinig of geen doelkansen versieren. Brann gaf een tamme indruk en liet niet vermoeden dat ze de drie punten absoluut nodig hadden. De beste actie in de eerste helft was er een van Espen Hoff. Hij kreeg de bal vanop links toegespeeld en passeerde makkelijk de verdediging van Brann waarop hij de bal hoog over de keeper maar wel in doel speelde.
Na de pauze kwam er meer leven bij Brann. Zij gingen meer duels aan en jaagde duidelijk op de gelijkmaker. In de 70e minuut kreeg Sæternes een gouden kans; hij kwam alleen tegenover de keeper te staan en probeerde met een lob de bal in doel te krijgen. Spijtig voor hem en Brann eindigde de bal op de paal. Kort daarna maakte Tomaz Sokolowski het tweede en beslissende doelpunt voor de thuisploeg. Brann gaf niet op en bleef aandringen maar Lyn kwam nog dichter bij een derde doelpunt dan Brann bij de gelijkmaker. Een slechte zaak voor Brann dat al niet echt goed was in de uitwedstrijden dit jaar.

Tromsø – Fredrikstad: 3-1
Tromsø moest het thuis opnemen tegen die andere degradatiekandidaat, Fredrikstad. Het waren de bezoekers die het beste waren in de eerste helft en bij de pauze via een doelpunt van Elyounoussi  met 1-0 voor stonden. Na de pauze kwam de thuisploeg scherper voor de dag en tegen het einde haalden ze een alsnog verdiende zege binnen.
Stephan Ademolu kon in de 56e minuut de gelijkmaker scoren. Toth kreeg kreeg nog drie geweldige kansen maar kon die niet verzilveren, Tromsø keeper Ramovic wist de bal steeds uit het doel te houden. Kort daarop dook Ole Martin Ã…rst op. Szekeres bleef de bal vlak voor de eigen zestien bijhouden; Ademolu wist hem de bal afhandig gte maken en gaf een goede pass naar Ã…rst die hem makkelijk binnenwerkte. In de toegevoegde tijd kon die andere veteraan, Sigurd Rushfeldt, de 3-1 en daarmee ook de eindscore op het bord zetten.

Ondanks deze overwinning blijft Tromsø laatst in het klassement. Volgende week moeten ze naar Lillestrøm en de week daarna ontvangen ze thuis IK Start. De laatste wedstrijd spelen ze in het Ullevaal Stadion tegen Vålerenga. Geen makkelijke wedstrijden dus voor Tromsø. Fredrikstad ontvangt nog Odd en Rosenborg in eigen stadion en moet nog uit bij Lyn. Ook zij zullen dus alle kansen moeten benutten om behoud te verzekeren.

Stabæk – Start: 2-2
Stabæk heeft de twee topscorers van de Tippeligaen in de ploeg, Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson. Dat was ook zondag te merken, ze deden wat ze moesten doen, doelpunten maken maar de wedstrijd eindigde desondanks toch in een 2-2 gelijkspel.
Beide ploegen hebben zich in goede vorm getoond na de zomerstop en lieten zich ook zondag niet onbetuigd. Beide ploegen starten meteen goed en kregen in de eerste helft verschillende kansen. Maar het was, zoals zovele keren dit seizoen, de IJslander Gunnarsson die de eerste goal maakte. Na veertig minuten kreeg hij de bal te pakken na een corner van Stenersen, hij aarzelde niet en speelde die mooi recht in doel.
Na de pauze kon David Nielsen de gelijkmaker scoren. Vijf minuten later kreeg het publiek een dribbelshow te zien van Alanzinho die uiteindelijk een fijne pass gaf naar Daniel Nannskog die de bal in doel deed belanden. De spitsen hebben nu gezamelijk 29 goals van de 39 die Stabæk tot nu toe behaalde, een puike prestatie. Vier minuten na dit doelpunt dook Steinar Pedersen op die de eindstand op 2-2 bracht. Met het oog op Royal League deelname is dit noch voor Stabæk, noch voor Start een echt goed resultaat.

Sandefjord – Lillestrøm: 1-1
In deze wedstrijd stonden twee ploegen tegenover elkaar die de laatste wedstrijden niet echt schitterend presteerden. Sandefjord met slechts een overwinning in de laatste zeven matchen en Lillestrøm met een punt uit de laatste drie.
Ook in deze wedstrijd bleek duidelijk dat geen van beide ploegen echt in vorm verkeerde. Weinig mooi voetbal, gespannen zenuwen en hard werk gedurende de twee helften. In de eerste helft kwamen de beste acties van Andreas Tegström en keeper Heinz Müller. Tegström werd vrijgespeeld door Tommy Knarvik en met een soort van Kung-fu beweging kon Müller uiteindelijk het schot van Tegström uit doel houden.

De tweede helft was iets meer onderhouden en het was Lillestrøm dat het beste uit de startblokken schoot. Bjørn Helge Riise vond Michael Mifsud die de bal makkelijk voorbij Espen Bugge Pettersen schoot. Sandefjord diende van antwoord in de 63e minuut toen Wehrmann een strafschop tegen kreeg wegens hands. Tommy Knarvik zette die makkelijk om in een 1-1 gelijkspel en legde daarmee meteen de eindstand vast.

Odd Grenland – Viking: 0-1
Viking won verdiend van een zwak Odd in Skien. Beide ploegen begonnen met druk te zetten en veel agressiviteit. Viking had geen moeite om de driemans verdediging bij Odd keer op keer opzij te zetten. In de tiende minuut kwam het verlossende doelpunt al. Gaarde met een pass naar Berg die vanaf de zestien meter op doel schoot. Het schot werd door de verdediging weggehaald maar plots dook daar Peter Ijeh op die de bal alsnog in doel werkte. Viking nam de leiding van het spel in handen en kon de meeste kansen afdwingen. Na de rust begon Odd met een 4-4-2 opstelling. Ondanks deze wijziging kregen ze nooit meer dan halve kansen te pakken. Viking kreeg op het einde van de match nog een goede kans. Bjarnarson kon de bal nog in doel werken maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Molde – Vålerenga: 0-3
Molde was niet opgewassen tegen een sterk Vålerenga. De ploeg uit Oslo zette meteen druk en Molde hield stand tot Daniel Fredheim Holm in de toegevoegde tijd de bezoeker op een 1-0 voorsprong zette. Na de rust werd Molde compleet weggespeeld. Veteraan Ronny Johnsen speelde centraal op het middenveld en hield Vålerenga goed in evenwicht. Morten Berre en Freddy dos Santos waren goed in vorm op de flank en konden verschillende goede passes afleveren. Jan Derek Sørensen en Daniel Fredheim Holm, die beide in de spits speelden, lieten zich ook niet onbetuigd. Vijf minuten na de rust kon Jan Derek Sørensen die 2-0 binnenwerken na een goede voorbereiding van Morten Berre. Fredheim Holm kon in de 66e minuut zijn tweede van de avond scoren vanop twaalf meter. Christian Grindheim en Ronny Johnsen kregen elk nog een goede kans maar het bleef uiteindelijk bij een 3-0 overwinning. “Ik ben tevreden over het team, ze lieten zich niet doen en grepen de kansen als die zich voordeden. Als we de Royal League halen, dan hebben we een goed najaar gehad dit seizoen”, aldus Vålerenga trainer Petter Myhre.