Brann grote verliezer in Noorse competitie

viki meeuwis

In de Tippeligaen stond zondag het zo belangrijke duel tussen Brann en Rosenborg op het programma. De winnaar van die wedstrijd zou zo goed als zeker de titel binnenhalen. Voorts moesten Vålerenga,Lillestrøm, Lyn en Start vechten voor een plaatsje in de Royal League. Enkel de vier eerste ploegen uit de competitie komen daarvoor in aanmerking. Winnen was dus de boodschap.

Brann Bergen – Rosenborg BK: 1-3
De titelstrijd in Noorwegen werd zondag zo goed als beslecht. De twee clubs die nog kans maakten op de titel, Brann Bergen en Rosenborg BK namen het tegen elkaar op. Rosenborg vernederde Brann, het won makkelijk met 3-1. Voor de rust had Storflor voor het eerste doelpunt gezorgd. Martin Andresen kon in de 50e minuut de gelijkmaker scoren voor Brann. Maar het mocht niet baten. Twintig minuten later kon Steffen Iversen Rosenborg opnieuw op voorsprong brengen na een pass van Storflor. Met nog vier minuten te spelen in de reguliere tijd kon slaagde Sapara er in om de eindstand op 3-1 te brengen. Rosenborg heeft nu 49 punten, terwijl Brann op 43 blijft steken. Met nog twee wedstrijden te gaan, behoudt Brann in theorie een kans op de titel. Maar het verschil in doelpuntensaldo (42-22 voor Rosenborg en 37-30 voor Brann) doet Brann de das om. Brann grijpt dus nipt naast hun vierde landskampioenschap. De laatste keer dat ze als eerste eindigden dateert alweer van 1963.
Voor Rosenborg is het de twintigste keer zijn dat ze landskampioen worden. Vorig jaar kwam er een einde aan de dominantie van Rosenborg. Toen won VÃ¥lerenga de strijd om de eerste plaats en eindigde Rosenborg slechts als zevende. De club had vanaf 1990 tot vorig seizoen maar liefst dertien keer op rij de titel behaald.

Lillestrøm – Tromsø: 1-2
Tromsø won vanavond met 2-1 van Lillestrøm en klimt zo weer enkele plaatsen in het klassement. Lillestrøm was de beste ploeg maar kon slechts een maal scoren desondanks verschillende goede kansen.
Voor doelpunten was het wachten op de tweede helft. In de 67e minuut kon Sigurd Rushfeldt won een luchtduel en schoot de bal makkelijk in doel. Het was de eerste echte kans voor Tromsø in de wedstrijd. Tien minuten voor het einde werd Rushfeldt neergehaald door Anders Rambekk waarop de ref de thuisploeg nogal makkelijk een strafschop toekende. Die werd eenvoudig door Ole Martin Årst in een doelpunt omgezet. In de toegevoegde tijd kon Robert Koren de eer redden voor Lillestrøm maar de broodnodige zege voor Tromsø was een feit. Tromsø heeft nu 26 punten en staat op de derde laatste plaats. Lillestrøm blijft op de vierde plaats hangen.

Fredrikstad – Odd Grenland: 2-1
Odd begon het beste aan de wedstrijd en al in de vierde minuut kon Jacob Sørensen scoren. Enkele minuten later kreeg Fredrikstad een strafschop toegewezen maar Simen Brenne deed de bal in het zijnet belanden. Fredrikstad kwam beter in de wedstrijd maar tegen het einde van de wedstrijd stond het nog steeds 1-0 in het voordeel van Odd Grenland. Na de rust duurde het precies twee minuten vooraleer Simen Brenne de bal doel kon werken na een goede pass van Elyounoussi. Het was Brenne die de eindstand bepaalde. In de 67e minuut kreeg Fredrikstad een corner toegewezen die door Raymond Kvisvik genomen werd. De bal kwam op het hoofd van Toth terecht die de bal richting Brenne stuurde die hem in de verste hoek schoot. Fredrikstad doet een goede zaak in de strijd tegen degradatie. Odd blijft op de achtste plaats hangen.

Vålerenga – Stabæk: 3-1
Vålerenga had weinig of geen moeite met Stabæk zondag. Al na een halve minuut stond het 1-0 via een doelpunt van Daniel Fredheim Holm. In de 26e minuut won veteraan Ronny Johnsen het duel met Tommy Stenersen en kon zo de 2-0 voor Vålerenga binnenhalen. Fredheim Holm en Jan Derek Sørensen kregen beiden nog enkele goede kansen maar verder dan een 2-0 voorsprong kwam de club uit Oslo niet meer in de eerste helft. Ronny Johnsen speelde een goede eerste helft maar werd bij de rust gewisseld voor Thomas Holm. In de zestigste minuut moest ook Fredheim Holm van het veld en werd Alexander Mathisen ingebracht. Veigar Pall Gunnarsson kwam een aantal keer dichtbij de gelijkmaker maar het was uiteindelijk Vålerenga dat de voorsprong op 3-0 bracht. Jan Derek Sørensen met een harde pass naar Morten Berre die de bal vanop korte afstand in doel kon werken. De match was gespeeld. Een minuut voor het einde kon Veigar Pall Gunnarsson de eer redden door alsnog een doelpunt te maken voor Stabæk. Met deze zege doet Våleregna een goede zaak. Ze komen nu op de derde plaats met 38 punten en met zicht op Royal League deelname.

Viking – Lyn: 1-2
Alexander Ødegaard werd al in de eerste minuten vrijgespeeld vanop links maar werd neergehaald door Rasmus Daugaard. Viking kreeg een strafschop toegewezen. Die werd door Nicolai Stokholm genomen maar de bal ging in de eerste poging niet over de lijn en ook in de rebound kreeg hij de bal niet in het doel. Het is de derde keer op rij dat Viking een strafschop mist. Het tempo voor de pauze lag hoog en ook na de rust was het niet anders. Lyn kwam na een pareltje van Edu op voorsprong. Edu kreeg de bal op zeven meter en kon de bal mooi over keeper Mattias Asper in de verste hoek schieten. Viking kon wel kansen afdwingen maar ze nooit verzilveren. De uiteindelijke overwinning kwam er via Jone Samuelsen die mooi aflegde voor Peter Ijeh. Ijeh schoot de bal met een volley hard in doel. Viking doet hier een slechte zaak, ze staan nu met 26 punten voorlaatste. De laatste twee wedstrijden worden nog moeilijk; uit bij Rosenborg en thuis tegen Brann Bergen.

Start – Sandefjord: 0-2
Start heeft de laatste vijf thuiswedstrijden weten te winnen. Zondag kwam een einde aan die reeks. De thuisploeg had al een rits kansen gekregen toen Isaksen in de 24e minuut werd vrijgespeeld en de bal makkelijk in doel kon werken. Zo ging Sandefjord, tegen het spel in, aan de leiding en dat bleef zo tot aan de pauze.
Na de rust was Start het meest in balbezit maar Sandefjord had de beste kansen op de counter. Het dichtst bij een doelpunt kwam Adriano Munoz maar zijn doelpoging eindigde in het zijnet. In de toegevoegde tijdkon Andreas Tegström uiteindelijk de winst voor Sandefjord verzekeren. Sandefjord doet hier een goede zaak want door deze overwinning verwijderen ze zich meer en meer van de degradatiezone. Start daarentegen moet de volgende wedstrijden winnen om nog kans te maken op Royal League deelname.

Molde – Ham-Kam: 1-1
Molde is er niet in geslaagd om thuis te winnen van Ham-Kam. Nochtans konden ze die drie punten best gebruiken om degradatie te kunnen vermijden. Ham-Kam heeft geen enkele van hun laatste zes uitwedstrijden kunnen winnen en daar slaagden ze ook zondag niet in. Het was Molde dat op het half uur opvoorsprong kwam via een doelpunt van Magne Hoseth. Keeper Ivar Rønningen liet de bal uit zijn handen glippen en die kwa voor de voet van Hoseth terecht die daar dankbaar gebruik van maakte. In de 47e minuut kregen de bezoekers een vrije trap toegewezen. Ramiro Corrales knalde die hard richting doel maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Marius Gullerud kon in de rebound de gelijkmaker binnenschieten. Molde staat nu laatst met slechts 25 punten. Volgende week moeten ze uit bij Stabæk, de week erna krijgen ze Sandefjord op bezoek.