Stabæk vernedert Molde

Gisteren werd in Noorwegen de 25e speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Daarin was Rosenborg al zeker van de titel. Vålerenga en Lillestrøm konden bij winst hun deelname aan de Royal League veilig stellen. Veel interessanter waren de wedstrijden waarbij staartploegen Tromsø en Viking voor behoud in eerste klasse streden. Molde, dat was een verhaal apart. Zij waren eigenlijk al zeker van degradatie maar dat die bevestiging op zo’n manier zou komen, had niemand kunnen denken.

Rosenborg – Viking: 4-1
Rosenborg nam het gisteren in het eigen stadion op tegen Viking. Rosenborg kwam al vroeg op voorsprong door een goal van Marek Sapara. Viking zat meteen goed in het spel en in de 20e minuut kon Søren Berg de gelijkmaker scoren. De bezoekers gaven Rosenborg goed weerwerk en zette de thuisploeg meteen onder druk. Na de pauze nam Rosenborg echter het heft in handen. Steffen Iversen bracht de stand in de 68e minuut op 2-1. Kort daarna was het de beurt aan veteraan Roar Strand om de 3-1 op het bord te zetten. In de toegevoegde tijd wist invaller Daniel Braaten er uiteindelijk 4-1 van te maken.
Viking moet volgende week winnen van Brann om in eerste klasse te kunnen blijven, zonder Alan Gaarde want die liep gisteren een rode kaart op. Rosenborg daarentegen vierde hun 20e landstitel.

Lyn – Fredrikstad: 1-2
Na twaalf wedstrijden wist Fredrikstad eindelijk nog eens een uitwedstrijd te winnen. Hierdoor lijkt behoud in eerste nog steeds mogelijk voor Fredrikstad. Lyn was duidelijk de betere ploeg en al na 20 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Rasmus Daugaard met een vrije trap die knap werd binnengekopt door Jo Tessem. Lyn bleef domineren maar op het half uur zette Fredrikstad de aanval in, Simen Brenne kon daarop de gelijkmaker binnewerken. Lyn herpakte zich snel waarbij vooral Espen Hoff het de verdediging van de bezoekers op links moeilijk maakte. In de 59e minuut maakte de thuisploeg een kapitale fout. De middenvelders lieten invaller Mihaly Toth gaan die makkelijk tot de zestien meter kon doordringen en de bal met een lob over de uitstormende keeper kon plaatsen. Fredrikstad gaf daarna de leiding niet meer uit handen.

Stabæk – Molde: 8-0
Molde werd gisteren vernederd in Nadderud. Het was zo’n wedstrijd waarin alles lukte bij Stabæk en helemaal niets bij Molde. In de eerste 20 minuten kon Molde het hoofd nog boven water houden maar daarna werd het helemaal verpletterd door Stabæk. De eerste goal kwam er via een mooie actie van Somen Tchoyi. Kort nadien was het de beurt aan Christian Keller. Ook het superduo Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson konden beiden voor rust scoren. Gunnarssons goal werd genomen vanop de penaltystip. De keeper van Molde Jan Kjell Larsen haalde Gunnarsson immers onderuit en kreeg zo rood en Stabæk een terechte strafschop. Het zag er al slecht uit voor Molde en vanaf dan nog veel slechter. Na vier minuten in de tweede helft stond het 6-0, wederom door Nannskog en Gunnarsson. Uiteindelijk werd het nog 8-0 door goals van Nannskog en invaller Henning Hauger.
Door dit verlies is Molde zeker van degradatie.

Tromsø – Start: 1-0
Tromsø doet een goede zaak door de 1-0 zege in het Alfheim Stadion. Ze hebben weer een stap richting behoud gezet. Het was moeilijk voetballen in de sneeuw en met de ijskoude wind maar Tromsø moest kost wat kost de partij winnen. Drama genoeg in deze wedstrijd. In de eerste helft speelde Tromsø goed maar kon geen doelpunt versieren. Net voor de pauze kwamen Marius Johnsen en Morten Pedersen onzacht met elkaar in contact tijdens een duel. Pedersen bleef een tijdje bewusteloos op het veld liggen en werd uiteindelijk met de ambulance afgevoerd.
In de tweede helft begon het nog harder te sneeuwen wat de omstandigheden nog guurder maakten dan het al was. Met 80 minuten gespeeld kreeg Tromsø een goede kans na een indirecte vrije trap in de zestien meter van Start. Ole Martin Årst verknoeide de kans echter. Drie minuten later kon Benjamin Kibebe met een kopbal de zege alsnog veiligstellen.

Odd Grenland – Lillestrøm: 0-3
Lillestrøm won makkelijk van Odd Grenland in Skien en weet zich daardoor verzekerd van een plaats in de Royal League. Gedurende 70 minuten wist Lillestrøm het spel te domineren. Odd begon nochtans goed en kon in het eerste kwartier tot drie goede kansen komen zonder dat daar ook effectief een doelpunt uit voortkwam. Na die kansen nam Lillestrøm het heft in handen. In de 22e minuut wist Myklebust te scoren. Drie minuten later wist aanvoerder Kippe de bal in doel te werken na een corner. Natuurlijk kon ook de beste speler op het veld, Robert Koren, zich niet onbetuigd laten. Op het half uur kon hij een goal maken en zo de 3-0 op het bord zetten. In de tweede helft speelde Koren zo mogelijk nog beter en keer op keer wist hij de middenveld van Odd uit te schakelen. Uiteindelijk bleef het bij 3-0. Een slecht resultaat voor Odd dat overigens in de laatste zeven wedstrijden maar twee keer de weg naar het doel vond en slechts een punt wist te behalen. Met dit verlies bestaat de kans dat degradatie wel eens realiteit zou kunnen worden.

Sandefjord – Vålerenga: 0-2
Dit was een wedstrijd waarin een staartploeg het moest opnemen tegen eentje uit de top vier. Vålerenga begon het best en na vier minuten had de ploeg al twee goede doelkansen en een doelpunt op zak. Glen Roberts begon voor het eerst dit seizoen in de basis en bedankte trainer Petter Myhre voor het vertrouwen met een mooi doelpunt. Jan Derek Sørensen die een goede wedstrijd speelde kwam vanop de flank opzetten en kon afleggen voor Roberts die vanop zes meter de bal in doel kopte. Sandefjord had grote problemen in het begin van de wedstrijd, of het nu aan zenuwen lag of aan onzekerheid, de ploeg legde Vålerenga geen duimbreed in de weg. Trainer Tor Todesen was duidelijk niet tevreden met de inzet van zijn ploeg en stak tijdens de pauze een donderpreek af. Of het daaraan lag is niet geweten maar Sandefjord was een heel andere ploeg na de rust. De thuisploeg wist zich beter in de wedstrijd de vechten. In de 58e minuut wist Jan Derek Sørensen zijn achtste doelpunt van het seizoen binnen te werken. Sandefjord gaf niet op en bleef vechten maar nog Munoz, Knarvik, Mjelde of Waltrip wist voorbij keeper Arni Gautur Arason te geraken. Vålerenga won en is nu al zeker van deelname aan de Royal League.

Brann – Ham-Kam: 2-1
Brann wist in de tweede helft de zege te behalen en is zo zeker van de tweede plaats. Drie minuten voor het einde van de eerste helft wist Abiodun de thuisploeg op voorsprong te brengen. Enkele minuten later kon Helstad de gelijkmaker binnenwerken. Tijdens de tweede helft was er slechts een ploeg die opviel en dat was Brann. Martin Andresen zoals gewoonlijk in de rol van dirigent die de spitsen ballen aanreikte. Met een kwartier gespeeld na de pauze gaf Andresen de perfecte pass naar Helstad die de bal makkelijk in doel werkte. De bezoekers zetten vanaf dan meer druk op Brann maar kwam niet verder dan wat halve kansen.