Ligabeker: Bordeaux gaat verdiend verder

Ruben Claesen
| 0 reacties
Ligabeker: Bordeaux gaat verdiend verder
Foto: © SC

In de eerste kwartfinale van de Coupe de la Ligue heeft Bordeaux Saint-Etienne verslagen met het kleinste verschil. Het enige doelpunt viel in de eerste verlenging, toen Fernando een strafschop benutte.
 
Er zat meteen veel tempo in de wedstrijd. Na drie minuten spelen had Alonso aan zijn rechterkant een eerste goeie voorzet in de benen, Darcheville kwam er net niet goed genoeg bij. Het antwoord van Les Stéphanois volgde niet veel later: na balverlies van Mavuba werd Gomis de ruimte ingestuurd, maar Ramé was bij de les en kwam gepast uit doel. Al vlug viel de wedstrijd stil en werd het erg eentonig: Bordeaux had de beste intenties en probeerde Viviani, de gelegenheidsdoelman van Saint-Etienne, wel het vuur aan de schenen te leggen, maar het was onmondig in de aanval. Rond het halfuur dan toch wat spektakel om ons aan op te warmen, toen de lange Bilos (1m96) een gewaagde omhaal probeerde, maar die ging redelijk ver naast. Tien minuten voor rust was daar dan de eerste echte kans. Fredy Guarin stuurde Feindouno met een prachtige boogbal met buitenkant voet alleen op Ramé af, die niet te snel ging liggen, goed na de bal bleef keken en hem knap stopte. Het eerste was meteen het laatste wapenfeit van een saaie eerste helft, een eerste periode waarin Saint-Etienne het initiatief aan de thuisploeg liet, maar die kreeg voorin maar niks klaar.
 
De tweede helft startte veelbelovend. Routinier Ulrich Ramé behoedde zijn ploeg na een handvol seconden gespeeld te hebben van een achterstand: Les Girondins stonden vanachter te slapen en lieten Dernis alleen op Ramé afgaan, maar die pakte dus. Amper twee minuten later kwam Ramé met de schrik vrij, toen de Argentijse reus Bilos de bal doorkopte tot bij Gomis, die controleerde en mooi uit de draai schot, de bal verdween net naast. Bordeaux liet zich helemaal overrompelen in het begin van die tweede helft, iets wat Johan Micoud niet zomaar kon laten gebeuren. De ex-spelverdeler van Werder Bremen haalde uit vanop zo’n twintig meter, zijn pegel trof echter de lat. Net als de eerste helft ging de storm vroeg liggen, maar dit keer bleef de match wel een hoog tempo aanhouden. Op het uur liet Rio Mavuba nog eens van zich horen; hij probeerde het met een dropkick even buiten de baklijn, net over. Tien minuten later stak ASSE zijn neus nog eens aan het venster. Een bedrijvige Gomis wurmde zich door de thuisverdediging, maar zijn poging vanuit een veel te scherpe hoek was te optimistisch. Op de tegenaanval kreeg Saint-Etienne bijna een ijskoude douche: Micoud speelde Stéphane Dalmat aan in het strafschopgebied, die uithaalde met een bekeken buitenkant-voetje, Viviani bewees dat hij een uitstekende keeper is. En dat bleef hij maar doen, ook toen Micoud tien minuten voor tijd dé kans aan Darcheville aanbood, maar die trapte ietwat overhaast over. Bordeaux zette alles op haar slotoffensief en dwong via Darcheville nog een prima kans af, maar Viviani stond goed te keepen. In de blessuretijd gingen Les Verts bijna nog met de overwinning lopen: Gomis stond opeens alleen voor Ramé die ver uitgekomen was, en probeerde hem onder de goalie door te schuiven, de bal hobbelde echter naast. We gingen naar de verlengingen met een aangename tweede helft in de achterzak, waarin Bordeaux de zaak had moeten afmaken.
 
Na acht minuten in de eerste verlenging gebeurde in het Stade Jacques Chaban-Delmas het sleutelmoment van de wedstrijd. Perquis kopte een terugspeelbal verkeerd terug, waarop de bal doorrolde en zo Darcheville op doel trapte, Perquis was achter weer goed terug om de openingstreffer van de lijn te halen; maar in de fase daarop moest Ilunga wel Chamakh onderuit halen: scheidsrechter Layec twijfelde niet en kende een terechte strafschop toe. De ingevallen Fernando benutte die ijzig kalm, hij stuurde Viviani, die een meer dan verdienstelijke partij keepte, naar de verkeerde hoek.
 
Dankzij die treffer won Bordeaux dus verdiend van Saint-Etienne en speelt zo in de halve finale tegen de winnaar van Rennes – Reims, een wedstrijd die vanavond nog wordt gespeeld en eveneens een uitgebreid verslag krijgt, net als de andere twee kwartfinales: Sochaux – Le Mans en Lyon – Nancy.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties