Ligabeker: Lyon overwint bekerhouder

Ruben Claesen

Olympique Lyon heeft zonder bravoure AS Nancy-Lorraine geklopt met 3-1. Het heeft nooit echt haar grootse voetbal moeten bovenhalen, maar kon toch genoeg overtuigen om te zeggen dat de thuisploeg verdiend gewonnen heeft. Tosin Dosunmu mocht nog eens aan een wedstrijd beginnen en speelde die puik uit, waarin hij de assist gaf voor de gelijkmaker.

Na een gezapig wedstrijdbegin was het eerste kansje voor de thuisploeg. François Clerc haalde met de linker uit, Bracagliano kon echter makkelijk plukken. Op het halfuur verzond Patrick Müller naar Sidney Govou, die goed naar binnenkapte en mooi Malouda bediende, maar verdediger Sauget was goed teruggekeerd om Malouda’s schot te beletten. Nancy was niet de mindere van Lyon, maar kon geen kansen afdwingen. Tien minuten voor rust was de beste kans andermaal voor Lyon: Hatem Ben Arfa bediende Malouda, die de kapiteinsband mocht dragen door de schorsing van Juninho, en die haalde uit, op de vuisten van Bracigliano. Een tegenvallende eerste helft eindigde op 0-0.

Al gauw werd duidelijk dat de tweede periode van betere makelij zou zijn. Lyon kwam daarin na acht minuten op voorsprong, toen Ben Arfa op links knap naar binnen kwam en met een prachtig steekpasje Malouda in scoringspositie. De gelegenheidskapitein knalde de bal hard in de korte hoek, Bracigliano had geen verhaal. Echt lang zou die voorsprong niet standhouden, want een kwartier later viel de gelijkmaker uit de lucht. Dosunmu kreeg te veel ruimte op links en merkte Zerka op in het centrum, die de bal mooi in één tijd voorbij Vercoutre trapte. Lyon was verrast door die goal, het was immers pas de eerste kans voor de bezoekers. Maar Lyon panikeerde niet en kwam met nog twaalf minuten op de klok weer op voorsprong. Govou ging de één-twee aan met Malouda en kreeg de bal ook terug, liep voorbij een grabbelende Bracigliano en had de bal er maar in te trappen. Nancy kon nadien niets meer terugdoen, in de blessuretijd werd de voorsprong nog vergroot. Opnieuw een schitterende actie van een uitmuntende Ben Arfa aan de linkerkant, zijn voorzet werd aan de tweede paal binnengetrapt door Alou Diarra. Bij 3-1 bleef het, Lyon ontmoet in de halve finale op eigen veld Le Mans.