Analyse Al vijf eersteklassers uitgebekerd

Ruben Claesen
| 0 reacties
Al vijf eersteklassers uitgebekerd
Foto: © SC

In België worden de eersteklassers pas na de vijfde ronde in de bokalen gestoken voor de trekking van de zesde ronde van de Belgische Beker, maar in Frankrijk geldt dit principe niet. De eersteklassers worden namelijk al in de derde ronde aan een tegenstander gekoppeld, waardoor de kleinere clubs, soms zelfs afkomstig uit de met ons vergelijkbare eerste provinciale, zich mogen verheugen op een onvergetelijk treffen met een rijke profclub. Met knikkende knieën zakken de sterren af naar de kleine stadionnetjes, en verrassingen vallen er altijd. Ook afgelopen weekend weer: maarliefst zes eersteklassers zijn al uitgebekerd, waarvan vier door een ploeg in een lagere divisie spelend.
 
Laten we beginnen met de grote ploegen. Kampioen Lyon bijvoorbeeld kwam met de schrik vrij en won op het veld Bayonne, een ploeg uit de CFA, vergelijkbaar met onze vierde klasse. Dankzij een own goal van Dégoul kwam Lyon al vroeg op voorsprong. Lyon leek meteen afstand te nemen, maar wie dacht dat de landskampioen hier met duidelijk verschil de zege zou binnenhalen, kwam bedrogen uit. Op het uur ontplofte het volledig uitverkochte stadion van Bayonne, 14000 mensen zagen Bidegain gelijkmaken. Even leek het erop dat Bidegain zich zou ontpoppen dat regionale held van het Zuid-Franse stadje aan de Adour, maar Juninho doorboorde die droom. Dat deed hij natuurlijk met een vrije trap, Lyon gaat verder.
 
Lille had op papier al een iets moeilijkere klus: het moest op bezoek bij FC Metz, vorig seizoen nog uitkomend in de Ligue 1. Maar Lille won autoritair met 0-2, na goals van Michel Bastos en Mathieu Bodmer. Autoritair kan allesbehalve van Olympique Marseille gezegd worden; dat had verlengingen nodig om Cambrai, een eersteprovincialer, te elimineren. Djibril Cissé bracht de bezoekers wel op voorsprong na een kwartier spelen, maar diep in de tweede helft kwam de thuisploeg terug via Bailleul. In de verlengingen profiteerde Marseille van het klasseverschil en liep het, mede door het fysieke overwicht, definitief uit. Cissé scoorde nog twee keer, Maoulida één. 1-4 was de eindstand, maar echt representatief kan die uitslag niet genoemd worden.
 
En nu de ‘kleppers’ die het niet gehaald hebben. De grootste verrassing vond plaats op het veld van Stade Rennes. Nadat Rennes ook al in de Coupe de la Ligue op eigen veld verslagen werd door tweedeklasser Reims, liep het nu een nog grotere blamage op. Romorantin, een derdeklasser stootte door naar de volgende ronde na 1-3 winst, weliswaar na verlengingen. Ook Auxerre werd aardig vernederd in eigen huis: tweedeklasser Niort klopte de ploeg van Pieroni na het nemen van strafschoppen. Troyes ging dan weer onderuit bij Libourne Saint-Seurin, ook spelende in de Ligue 2. In een echte spektakelwedstrijd klopte de thuisploeg de eersteklasser met 4-2. Ook Lorient, Saint-Etienne en Nancy werden uit de beker geknikkerd.
 
Even alle uitslagen op een rijtje:
 
Créteil 
1 - 2 n.v.
 NICE
Ajaccio GFCO (CFA)
1 - 2
 STRASBOURG
Pont-de-Cheruy (LR)
0 - 1
 SEDAN
LYON-LA-DUCHERE (CFA2)
1 - 0
Sannois Saint Gratien (Nat)
Pluvigner (DSR)
0 - 3
LE MANS
PONTIVY (CFA)
1 - 0
La Vitréenne (CFA2)
Rennes 
1 - 3 n.v.
ROMORANTIN (NAT)
ORLEANS (CFA)
2 - 1
Moulins (CFA)
GUEUGNON 
3 - 1
Louhans Cuiseaux (Nat)
MONTPELLIER 
4 - 1
Saint-Lô (CFA2)
Châtellerault (Nat)
1 - 1 n.v.
pen: 3-4
 TOULOUSE
VANNES (Nat)
3 - 2
Concarneau (CFA)
AMIENS 
3 - 0
 Grenoble
RODEZ (CFA)
3 - 1
Angoulême (DH)
Quevilly (CFA)
0 - 2
 MONACO
Metz 
0 - 2
 LILLE
LIBOURNE SAINT-SEURIN 
4 - 2
 Troyes
Cambrai (CFA2)
1 - 4 n.v.
 MARSEILLE
CALAIS (CFA)
2 - 0
 Lorient
Saint-Etienne 
1 - 3
 SOCHAUX
VALENCIENNES 
2 - 1
 Caen
BORDEAUX 
2 - 0
 Bastia
Auxerre 
2 - 2 n.v.
pen. 4-5
 NIORT
NANTES 
1 - 0
 Guingamp
Nancy 
3 - 3 n.v.
pen.: 8-9
 LENS
Feignies (CFA2)
1 - 2
MONCEAU (CFA)
JARVILLE (CFA2)
1 - 0
Amneville (CFA2)
Palaiseau (DSR)
0 - 4
LAON (CFA2)
Boisguillaume (CFA)
0 - 1
CHATEAUBRIANT (CFA2)
PARIS SG 
3 - 0
Nîmes (Nat)
CLERMONT (Nat)
3 - 1
Dunkerque (CFA)
Bayonne (CFA)
1 - 2
 LYON
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties