Rovers winnen derby van Lancashire

Luc Goderis

Blackburn heeft de derby van Lancashire gewonnen dankzij twee strafschopdoelpunten van Benni McCarthy.  Bolton kwam in een uiterst spannende slotfase nog bijna langszij.  Nicolas Anelka scoorde drie minuten voor affluiten, maar Abdoulaye Faye zag zijn kopbaldoelpunt afgekeurd.

De eerste helft van de derby van Lancashire was er dit keer ééntje om zeer snel te vergeten.  Op het halfuur zonderde Benni McCarthy, David Bentley af, maar de middenvelder vergat de enige kans van de helft af te maken.

Na de herneming tapten beide teams uit een ander vaatje en de ruim twintigduizend toeschouwers kregen nu wel waar voor hun geld.  Het duo McCarthy-Bentley speelde de thuisdefensie bij momenten horendol en net voor het uur haalde Gary Speed de doorgebroken middenvelder foutief neer.  Scheidsrechter Rob Styles aarzelde niet en wees terecht naar de stip.  Topschutter McCarthy klaarde de klus voor de Rovers, 0-1.

Bij Bolton sloeg het vuur nu ook in de pan en Henrik Pedersen haalde vanop een kleine twintig meter verschroeiend uit.  De Wanderers zagen de pegel al binnen, maar dat was buiten David Dunn gerekend die redding bracht op de lijn.

Het doelpunt viel echter aan de overkant.  Abdoulaye Faye haalde McCarthy foutief onderuit en Styles wees voor de tweede keer op amper tien minuten tijd naar de stip.  De Zuid-Afrikaan verschalkte Jussi Jaaskelainen opnieuw vanop elf meter en opnieuw in dezelfde hoek, 0-2.

Net toen het thuispubliek zich bij de nederlaag had neergelegd tikte Nicolas Anelka de aansluitingstreffer voorbij Brad Friedel.  De troepen van Sam Allardyce trokken in de slotminuten massaal naar voor.  Het leverde hen op een haar na de gelijkmaker op, maar het kopbaldoelpunt van Faye werd voor buitenspel afgevlagd.

Rovers-manager Mark Hughes was na de wedstrijd uiteraard tevreden met het resultaat.  "We kenden dit seizoen al heel wat pech", doelde hij op de resem blessures die zijn team kende, "maar dankzij deze overwinning staan we wel opnieuw mooi tussen de mensen", glunderde Sparky.

Sam Allardyce was wel niet te spreken over de afgekeurde goal, maar legde de schuld voor het falen vooral bij zijn eigen team.  "Twee goedkope strafschoppen weggeven, dat doe je niet ongestraft", zei de manager van Bolton.