Europa wil profvoetbal aanpakken

Kristof Blomme
| 0 reacties
Europa wil profvoetbal aanpakken
Foto: © SC

Ivo Belet, ex-VRT-journalist en CD&V parlementslid, heeft een rapport omtrent het professionele voetbal ingediend bij het Europees Parlement. Dit rapport werd aangenomen door Europa

Ivo Belet diende bij het Europese Parlement een rapport in omtrent de toekomst van het professionele voetbal. Belet wil vooral het economische onevenwicht tussen verschillende landen en clubs aanpakken. Barcelona en Real Madrid bijvoorbeeld, twee Europese voetbalgiganten, verkochten hun TV-rechten elk voor één miljard euro. Volgens Belet is dat niet solidair en slecht voor het voetbal. "De spiraal van financieel opbod, waarbij de kloof tussen kleinere en grotere clubs toeneemt, moet stoppen. Voetbal kan pas gedijen bij de gratie van een competitieve balans. Als die wegvalt gaat ook de spankracht wegvallen."

Bovendien worden mistoestanden in het voetbal aan de kaak gesteld. Hier gaat het bijvoorbeeld om gokfraude, het witwassen van zwart geld, duistere geldstromen, de overnames door obscure geldschieters en doping. Ook de eigen jeugd moet meer aandacht krijgen, aldus het rapport van Belet. 

Welke maatregelen moeten nu concreet genomen worden, aldus het parlement? 

1) Het Uefa-licentiesysteem moet verder ontwikkeld worden. Op die manier moet transparantie en behoorlijk beheer gegarandeerd worden. 

2) Jeugdspelers en de jeugdopleiding moeten voluit kansen krijgen. 

3) Het financieel opbod inperken door: verkoop tv-rechten centraal te organiseren, clubs te stimuleren om meer in jeugd te investeren, integratie van een cost-control system.

4) Bijkomende maatregelen tegen racisme en geweld in en rond de stadia. 

5) Een collectieve verzekering voor spelers die 'uitgeleend worden aan hun nationale ploeg. Hierbij denken we vooral aan de zaak-Oulmers bij Charleroi. 

6) Nieuwe, stricte criteria voor het beroep van spelersmakelaar. 

7) Meer inspraak voor supporters in de clubs. Dit kan bijvoorbeeld via Supporters Trusts, waarbij de supporters door eigendomsverwerving inspraak krijgen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties