Vanavond start het Tippeligaen seizoen 2007

viki meeuwis
| 0 reacties
Vanavond start het Tippeligaen seizoen 2007
Foto: © SC

Traditioneel begint de Noorse Tippeligaen op Paasmaandag, vandaag dus. Vorig jaar wist Rosenborg de titel nogmaals binnen te halen, ten koste van Brann Bergen. Benieuwd of ze er dit seizoen ook weer in zullen slagen.
 
Eerder deze week spraken we met Kjetil Rekdal, voormalig trainer van Vålerenga IF en huidig trainer van Lierse. We vroegen hem wie hij als titelkandidaat zag. Volgens "Reka" komen er vier teams voor in aanmerking; Rosenborg, Vålerenga, Brann en Lillestrøm. Dat klopt met onze eigen voorspellingen.
 
Als mogelijke degradatiekandidaten tipte hij Sandefjord, Aalesund, Odd Grenland en Fredrikstad, wat eveneens met onze eigen pronostiek overeenkomt.
 
 
We zetten de ploegen in de Tippeligaen 2007 nog even voor u op een rijtje.
 
DE TITELKANDIDATEN
 
Rosenborg BK
 
In 2005 slaagde Rosenborg er, voor het eerst in dertien jaar tijd, niet in om de titel te pakken. Dat is tevens een seizoen dat ze in Trondheim het liefst zo vlug mogelijk vergeten. Vorig jaar herpakten ze zich en werden ze nogmaals landskampioen, hoewel het niet altijd van een leien dakje liep. Toch bewezen zijn dat ze nog steeds de nummer één zijn in Noorwegen en ook dit jaar zijn ze favoriet voor de titel. Zij hebben gewoonweg de beste spelers en het grootste budget en zij weten hoe ze moeten omgaan met de druk om de titel binnen te halen. 
De spelers die ze vorig seizoen binnenhaalden, spits Youssouf Kone (die wegens blessure niet voor mei beschikbaar zal zijn) en middenvelder Marek Sapara wisten zich goed in de ploeg in te werken. Dat geldt ook voor spits Steffen Iversen, die zich bij zijn terugkeer naar zijn oude club tot een van de sleutelfiguren ontpopte. Tijdens de winter trok RBK de Ivorianen Aboulrazak Traoré (middenvelder) en Didier Ya Konan (aanvaller) aan, waarvan ze hoge verwachtingen hebben. 

Hun recente oefenwedstrijden duiden erop dat de ploeg klaar is voor het nieuwe seizoen. Het enige vraagteken bij de club is trainer Knut Tørum. Het valt af te wachten of hij kan voldoen aan de hoge verwachtingen binnen Rosenborg. De club staat er de laatste jaren immers om bekend om coaches nogal vlug te ontslaan. Met deze ploeg zou Tørum erin moeten slagen om de titel binnen te halen.
 
Stadion: Lerkendal Stadion
Aantal plaatsen: 21.166
Trainer: Knut Tørum
 
 
Vålerenga IF
 
De ploeg uit Oslo slaagde er de laatste drie seizoenen in zich in de top drie te nestelen en verwacht wordt dat zij er ook dit jaar weer volop voor zullen gaan. In de loop van vorig seizoen vertrokken Ardian Gashi en Magne Hoseth maar dit seizoen kunnen ze rekenen op Jørgen Jalland, die terugkeerde van Rubin Kazan. Bovendien trokken ze de Poolse international Sebastian Mila aan. Beiden zijn waardige vervangers voor Gashi en Hoseth. Vålerenga kende een bewogen seizoen. In het begin werd een goede reeks neergezet maar nadien zakten ze, mede door het aanhoudend grote aantal geblesseerden steeds verder terug. Trainer Kjetil Rekdal had er op een gegeven moment genoeg van en stond zijn plaats af aan assistent Petter Myhre, die uiteindelijk de nieuwe hoofdtrainer werd.
 
Jan-Derek Sørensen bewees vorig seizoen dat hij een goed alternatief bood voor Steffen Iversen. Het zal interessant worden om te zien wat de inbreng van Rune Lange wordt. Hij kwam vorig jaar over van Club Brugge maar was gedurende grote delen van het seizoen geblesseerd. Lange heeft al meermaals bewezen, dat als hij blessurevrij kan blijven, hij een geducht wapen in de aanval is. Stilaan wordt er meer nadruk gelegd op de doorstroming vanuit de jeugd. Zo werden de jongeren Glenn Roberts, Mohammed Fellah en Steinar Strømnes aan het eerste team toegevoegd. 

Het grote gemis bij Vålerenga is voormalig aanvoerder en clubicoon Tom Henning Hovi, die na vorig seizoen zijn carrière afsloot. Middenvelder en jong talent Christian Grindheim heeft van trainer Myhre de aanvoerdersband gekegen. Benieuwd of hij die rol aankan.
Toch lijkt Vålerenga klaar voor de titelrace, getuige daarvan de goede resultaten in de Royal League en hun trainingsmatchen van afgelopen winter.
 
Stadion: Ullevaal Stadion
Aantal plaatsen: 25 572
Trainer: Petter Myhre
 
SK Brann
 
Vorig seizoen leek het er lange tijd op dat Brann op de titel afstevende, ze hadden op een bepaald moment zelfs tien punten meer dan Rosenborg. Zij slaagden er ongelukkig genoeg, om deze voorsprong kwijt te raken, waardoor ze uiteindelijk op de tweede stek eindigden. Het bewees echter wel dat dit team kwaliteiten bezit. Zij hebben een ijzersterke thuisreputatie en elk bezoekend team zal een moeilijke tijd tegemoet gaan in Branns stadion. 
Hun Royal League campagne begon goed maar na de winterstop ging het plots minder goed. Uiteindelijk werden ze in de kwartfinales uitgeschakeld door Brøndby waarvan ze met 0-3 verloren. Hun oefenwedstrijden in de winterperiode waren matig te noemen maar hun laatste voorbereidende wedstrijd tegen IK Start was erg goed. Brann kan bij de titelkandidaten gerekend worden maar maken minder kans de eerste twee genoemde ploegen, Rosenborg en Vålerenga. 
 
Stadion: Brann Stadion
Aantal plaatsen: 19 500
Trainer: Mons Ivar Mjelde
 
Lillestrøm SK
Vorig jaar gold Lillestrøm als een van de grote favorieten. In het begin van het seizoen wisten zij die ambities waar te maken, maar later konden ze nooit echt meer aanklampen in de titelrace. Na het seizoen vertrokken hun twee beste spelers; middenvelder Robert Koren en spits Michael Mifsud. Zij zullen gemist worden maar Simen Brenne en Karim Essediri zouden waardige vervangers moeten zijn. Ze slaagden er wel in om centrale verdediger Frode Kippe te behouden. De club wist ook Tom Nordlie te strikken als trainer. Nordlie heeft al bewezen dat hij een goede coach is en hij zou dit team de nodige impulsen en leiding kunnen geven. Als hij daarin slaagt, mag Lillestrøm bij de titelkandidaten gerekend worden.
 
Stadion: Åråsen Stadion
Aantal plaatsen: 11 600
Trainer: Tom Nordlie
 
OUTSIDERS:
 
Stabæk IF
Een van de nieuwkomers van vori jaar, nu ja nieuwkomer. Stabæk is een ploeg met een echte Tippeligaen traditie en zoals verwacht brachten ze slechts een jaar door in tweede klasse. Er werd verwacht dat ze bij hun terugkeer meteen voor een zo hoog mogelijke positie zouden gaan en dat bleek te kloppen, ze eindigde op de vijfde plaats met meer dan verdienstelijk voetbal. Zij beschikken ook over het meest gevaarlijke aanvalsduo in de Tippeligaen; spitsen Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson. Zij zijn absolute klasse en samen voerden ze de topschutterslijst aan vorig seizoen. Dezelfde prestatie wordt ook dit seizoen van hen verwacht. 

Stabæk wist ook Petter Furuseth Olsen aan te trekken, een aanvallende middenvelder die ook in de spits kan ingezet worden. Hij was een van de belangrijkste spelers in zijn vorig team, het Zweedse Hammarby. Stabæk beschikt over een goede centrale verdediging met klasbak Inge André Olsen en aanvoerder Mike Kjøloø. 
Hun voorbereiding verliep naar verwachting, zij het af en toe wat onregelmatig (o.a. een 0-5 verlies tegen Rosenborg). Een mogelijk probleem is dat zij teveel op spelers in sleutelposities moeten vertrouwen, maar als die blessurevrij kunnen blijven, kan Stabæk een van de outsiders voor de titel worden dit jaar.
 
Stadion: Nadderud Stadion
Aantal plaatsen: 7 000
Trainer: Jan Jönsson
 
IK Start
 
Twee jaar geleden zorgde Start voor een schock in Noorwegen toen ze als nieuwkomers meteen in de titelrace eindigden. Enkel Vålerenga bleek uiteindelijk te sterk voor hen maar al bij al was het een indrukwekkende prestatie. Dat goede resultaat konden ze vorig seizoen niet meer waarmaken waardoor ze het cliché bevestigden dat het tweede jaar altijd moeilijker is voor een nieuwkomer dan het eerste. De uitblinkers van 2005 zoals Alex Valencia stelden eerder teleur in 2006. Ook aanvaller David Nielsen, die van het Deense Midtjylland overkwam kon (nog) niet overtuigen. 
Verwacht wordt dat de moeilijkste aanpassing achter de rug is en dat ze met betere prestaties voor de dag zullen komen. Daarbij kunnen ze nog rekenen op Kristoffer Hæstad, die vlugger dan verwacht terug is gekeerd na een uitleenperiode bij het Engelse Wigan Athletic, wat zeker goed nieuws is voor de club. Stabæk trok ook twee beloftevolle Brazilianen aan: Ygor Santiago en Bruno. 
Er is dus voldoende kwaliteit aanwezig in dit team, hoewel dat nog niet echt tot uiting is gekomen tijdens de voorbereiding. Als ze erin slagen om de juiste formule te vinden dan zullen ze zich volop in de titelstrijd kunnen werpen. Start speelt vanaf dit jaar in hun nieuwe stadion, de Sør Arena.
 
Stadion: Sør Arena
Aantal plaatsen: 14 000
Trainer: Stig Inge Bjørnebye
 
Tromsø IL
 
Tromsø is wellicht de meest wisselvallige club van de laatste twee jaar. Als ze een goede dag hebben, kunnen ze eender welk team verslaan, hebben ze een slechte dag, dan kan iedereen hen verslaan. In beide seizoenen hebben ze een tijdlang geflirt met degradatie. Het vorig seizoen was een toonbeeld van onderpresteren. Zij hebben genoeg kwaliteit in het team om betere resultaten neer te zetten. Zo keerde Sigurd Rushfeldt terug van Austria Wien en samen met Ole Martin Årst zouden ze weleens het beste spitsenduo in de Tippeligaen kunnen gaan vormen. Tromsø wist ook de Costa Ricaanse verdediger Douglas Sequeira binnen te halen en veel wordt van hem verwacht. 
De club maakte een goede voorbereiding door en als ze genoeg regelmaat in hun wedstrijden kunnen krijgen kunnen ze hun traditionele thuis reputatie weer alle eer gaan aandoen (niemand speelt immers graag in het uiterste Noorden van Noorwegen), misschien kunnen ze zelfs voor een verrassing zorgen na twee teleurstellende seizoenen.
 
Stadion: Alfheim Stadion
Aantal plaatsen: 10 000
Trainer: Steinar Nilsen
 
DE MIDDENMOTORS
 
FC Lyn Oslo
 
FC Lyn stelden vorig jaar teleur na een sterk seizoen in 2005. Hoewel ze geen belangrijke spelers kwijt speelden tijdens de winter (misschien afgezien van verdediger Steven Lüstü) en ze de ervaren verdediger van Rosenborg Ståle Stensaas binnenhaalden zullen ze waarschijnlijk niet verder dan het midden van de tabel geraken dit jaar. In hun team hebben ze jonge, getalenteerde spelers zitten maar zij missen de nodige ervaring. Tijdens hun voorbereiding wisten ze niet echt te overtuigen waardoor de top van de tabel misschien nog wat te vroeg lijkt te komen.
 
Stadion: Ullevaal Stadion
Aantal plaatsen: 25 572
Trainer: Henning Berg
 
Viking FK
 
Een van de oude vertrouwde teams in de Tippeligaen, Viking, kwam vorig jaar erg dicht bij degradatie. Om diezelfde situatie in 2007 te vermijden hebben ze op verschillende posities versterkingen binnengehaald. Tijdens de zomer zullen ze ook weer beroep kunnen doen op keeper en Noors international Thomas Myhre. Dat zou een serieuze versterking moeten beteken (zelfs al liet die een twijfelachtige indruk na bij de laatste wedstrijd van Noorwegen tegen Turkije). Normaal gezien zou dit team zich in de middenmoot moeten kunnen nestelen.
 
Stadion: Viking Stadion
Aantal plaatsen: 16 000
Trainer: Uwe Rösler
 
Strømsgodset
 
Vorig jaar won Strømsgodset de Adeccoligaen (tweede klasse) met een straatlengte voorsprong op hun concurrenten. Dit jaar viert de ploeg hun 100-jarig bestaan en dat doen ze dus in de Tippeligaen. Ambitie heeft de ploeg genoeg en om die te realiseren hebben ze enkele goede versterkingen binnengehaald zoals Espen Johnsen, voormalig keeper van Rosenborg en de nationale ploeg, voormalig Borussia Dortmund en FC Kopenhagen verdediger André Bergdølmo en voormalig Odd Grenland en OB verdediger Alexander Aas. Ook een nieuwkomer is Stian Ohr, die een goed aanvalsduo zal vormen met Mattias Andersson (vorig seizoen goed voor 21 goals). Godset heeft alles mee om hun seizoen in eerste te overleven en zelfs om voor een verrassing te zorgen zoals IK Start deed twee jaar geleden.
 
Stadion: Marienlyst Stadion
Aantal plaatsen: 8 500
Trainer: Dag-Eilev Fagermo
 
DEGRADATIEKANDIDATEN
 
Odd Grenland
 
Odd moest vorig seizoen play-offs spelen om degradatie te vermijden nadat ze acht opeenvolgende wedstrijden niet wisten te winnen. Ze wonnen de play-offs overtuigend van tweede klasser Bryne waardoor ze in de Tippeligaen konden blijven. Een groot nadeel is dat ze geen versterkingen wisten binnen te halen waardoor er misschien wel een herhaling van het scenario van 2006 in zit voor hen. 
De geruchten doen de ronde dat spelmaker Tommy Svindal Larsen deze zomer de club zou verlaten. Indien dat zo is, zal het moeilijk zijn hem te vervangen. Gelukkig is verdediger Per Nilsson, vorig jaar nog een van de beste spelers in de Tippeligaen, gebleven, ondanks grote belangstelling van vele clubs. Vooral in de aanval is Odd vrij zwak, hun nieuwe aanvoerder Steffen Hagen is slechts 21 jaar waardoor de vraag blijft of ze voldoende in huis hebben om zich in de Tippeligaen te handhaven.
 
Stadion: Grenland Arena
Aantal plaatsen: 12 000
Trainer: Gaute Larsen & Arne Sandstø
 
Fredrikstad FK
 
Fredrikstad promoveerde in 2005 naar eerste klasse en de afgelopen twee seizoenen hebben ze de nodige problemen gekend om daar te blijven. Vorig seizoen kregen ze enorm veel goals tegen ondanks het feit dat Zweeds international Rami Shaaban hun keeper is. Dit geef al direct aan dat hun verdediging niet erg stabiel is. Het feit dat de ervaren Raymond Kvisvik en het verlies van Simen Brenne zal voelbaar zijn. Er werden twee nieuwe Ivoriaanse middenvelders aangetrokken en het is afwachten hoe zij zullen presteren. 
De nieuwe trainer, Anders Grönhagen, is van plan om de strategie van het team aan te passen en het valt nog te bezien hoe het team daarop gaat reageren. Aan de andere kant, spelen ze dit seizoen in een nieuw stadion voor hun talrijke loyale fans. 
Veel zal afhangen van hoe de nieuwe spelers zich zullen inwerken in het team en hoe de ploeg zich zal opstellen ten opzichte van de nieuwe trainer. Als die elementen meevallen, zullen ze zich misschien kunnen redden, indien niet is het derde jaar in de Tippeligaen er misschien wat te veel aan voor Fredrikstad.
 
Stadion: Fredrikstad Stadion
Aantal plaatsen: 12 500
Trainer: Anders Grönhagen
 
Aalesunds FK
 
Aalesund promoveerde als runner up uit tweede klasse met tien punten voorsprong op Bryne. De voorbije jaren hebben ze heen en weer geslingerd tussen eerste en tweede klasse. De meest interessante nieuwkomer is Magnus Kihlberg (ex- IFK Göteborg) die meteen ook de aanvoerder wordt. Het team kan rekenen op een degelijke supporters aanhang en een goede thuisreputatie. Het grote nadeel is dat hun spelerstal nogal dun bezaaid is waardoor blessures weleens fataal zouden kunnen blijken te zijn.
 
Stadion: Color Line Stadion
Aantal plaatsen: 11 000
Trainer: Per Joar Hansen
 
Sandefjord
 
Sandefjord zorgde als een van de nieuwkomers vorig jaar voor een verrassing, toe ze op de negende plaats eindigden. Het tweede jaar in eerste, oftewel het jaar van de waarheid zal moeten laten blijken of ze zich staande kunnen houden in de Tippeligaen. Middenvelder Tommy Knarvik en aanvaller Andreas Tegstrøm lieten vorig jaar een goede indruk na maar een van de problemen van Sandefjord is dat ze te afhankelijk zijn van die sleutelpionnen. Als een van hen geblesseerd geraakt of uit vorm is, zorgt dat meteen voor heel wat problemen. Nog een zwak punt vorig jaar was hun defensie maar ze hebben ondertussen wat nieuwelingen binnengehaald die dat probleem moeten oplossen. Wat in hun voordeel spreekt is hun coach, Tor Thodesen die vorig jaar nog tot trainer van het jaar werd uitgeroepen. Niettemin staat hij voor de moeilijke opdracht om zijn team uit de degradatiezone te houden.
 
Stadion: Komplett.no Arena
Aantal plaatsen: 9 000
Trainer: Tor Thodesen

 
Het belooft dus weer een interessant seizoen te worden. De eerste wedstrijden vinden vanavond plaats, een overzichtje:
 
Lillestrøm - Fredrikstad (18.00u)
Lyn - Sandefjord (18.00u)
Strømsgodset - Odd Grenland (18.00u)
Tromsø - Vålerenga (18.00u)
Viking - Rosenborg (20.00u)
Aalesund - Start (18.00u)
 
Dinsdag wordt de eerste speeldag afgerond met de partij tussen Stabæk en Brann (19.00u)
 
 
Met dank aan Nils Vanbellingen
 
 
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties