Djurgården na winst aan de leiding

viki meeuwis

Gisterenavond werden de laatste vier wedstrijden van de twintigste speeldag in de Allsvenskan afgewerkt.  Een van de blikvangers was de Stockholmderby tussen Hammarby en AIK.

AIK had het moeilijk in de eerste helft waarin Hammarby veel druk zetten en snelle tempowisselingen doorvoerde. In de negentiende minuut kon Sebastian Eguren de score openen na een pass van Charlie Davies. Ivan Obolo kon tot twee keer in de buurt van de goal komen, de eerste keer kort na de goal van Eguren en een tweede keer net voor de pauze. Bij AIK was het vooral de Argentijn Lucas Valdemarin die het spel bepaalde. Na de rust kon Valdemarin een pass van Kenny Pavey in doel koppen. De samenwerking tussen de Engelsman en Valdemarin deed de wedstrijd op het uur keren. Pavey kon de bal weghalden voor de voeten van keeper Hellström die ver uit doel kwam. Hij kon zo Valdemarin bedienen die de bal maar in open doel had te werken.

Hammarby – AIK: 1-2
Doelpunten: Hammarby: Eguren (‘18), Valdemarin (‘48, ‘60)
Gele kaarten: Hammarby: Laitinen, Eguren, Sleyman AIK: Figueiredo
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson
Toeschouwers: 25 870

Drie doelpunten binnen de zes minuten bezorgden Djurgården de leiding in de Allsvenskan. De ploeg uit Stockholm begon nochtans ietwat gehavend aan de wedstrijd daar verschillende spelers geblesseerd of ziek waren. Zo begon Lance Davids als rechtsback terwijl Daniel Sjölund de plaats van Riihilahtis innam als defensieve middenvelder. Quirino begon in de basis in de plaats van Mikael Dahlberg die met een flinke verkoudheid sukkelde. Martin Kolar maakte zijn debuut in deze wedstrijd. In de eerste helft kwamen er een aantal doelkansen maar geen doelpunten. Djurgården kon profiteren van een hele reeks fouten in de verdediging bij Helsingborg. De thuisploeg kwam ook tweemaal dichtbij een goal. De eerste poging ging net naast de paal en bij de tweede, via Henke Larsson kon keeper Pa Dembo Touray via een goede reflex redding brengen.

De tweede helft begon beter voor Helsingborg dat verschillende kansen afdwong maar telkens weer op Demba Touray botste. Na een counter bokste Daniel Andersson de bal slecht uit doel waardoor Quirino de bal in een leeg doel kon schieten. Helsingborg vocht voor de gelijkmaker maar liep een penalty op die resulteerde in de 2-0 voor Djurgården. In de 56e minuut maakte Quirino het derde doelpunt voor de bezoekers. Met nog een kwartier te spelen kon debutant Rene Makondele, die recent van Gefle IF overkwam, voor Helsingborg scoren. De thuisploeg kreeg verschillende kleinere kansen maar geraakte niet voorbij keeper Pa Dembo Touray. Het was de ingevallen Mikael Dahlberg die er uiteindelijk 4-1 in het voordeel van Djurgården van zou maken.

Helsingborg – Djurgården: 1-4
Doelpunten: 0-1 Quirino (’51), 0-2 Daniel Sjölund (’58), 0-3 Quirino (’59), 1-3 René Makondele (’79), 1-4 Mikael Dahlberg (’84)
Gele kaarten: HIF: Skulason, Kolar, Beloufa, Lantz DIF:Davids, SjölundScheidsrechter: Markus Strömbergsson
Toeschouwers: 13 385

Gefle wist een sterke eerste helft te spelen en stond bij de rust als 2-1 voor met doelpunten van Johan Oremo en Daniel Bernhardsson. Anders Svensson had voor Elfsborg weten te scoren. Na de rust nam Elfsborg het spel volledig over en kon Mathias Svensson er 2-2 van maken.

Gefle IF – IF Elfsborg: 2-2
Doelpunten: 1-0 Johan Oremo (‘7), 1-1 Anders Svensson (’21), 2-1 Daniel Bernhardsson (’30), 2-2 Mathias Svensson. (’80)
Gele kaarten: GIF: Woxlin, Bernhardsson IFE: Avdic, Keene
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 4 886

De hoop op een verlengd verblijf in de Allsvenskan is terug bij Örebro. Dankzij nieuwkomer Abgar Barsom, die met een knalhard schot de 2-1 via een vrije trap wist binnen te werken, drie minuten voor tijd in de wedstrijd tegen Gais. In het begin van de wedstrijd zag het er nochtans anders uit voor Örebro. Christoforidis had in de achtste minuut al de 0-1 op het bord kunnen zetten. De gelijkmaker viel twintig minuten voor het einde van de match via Wikström.

Örebro SK – Gais: 2-1
Dolepunten: 0-1 Christos Christoforidis (’8), 1-1 Magnus Wikström (’77), 2-1 Abgar Barsom (’87)
Gele kaarten: ÖSK: Wikström, Nordback GAI: -
Scheidsrechter: Jonas Eriksson