IFK Göteborg neemt leiderschap over

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan is afgelopen week de 23e speeldag afgewerkt.

Leider Djurgården nam het zaterdag op tegen Örebro SK. In deze partij vielen maar liefst vijf doelpunten. Örebro maakte een zwakke indruk en kon tegen het agressieve Djurgården nooit een vuist maken. In de eerste helft liet vooral de thuisploeg een degelijke indruk na. Djurgården maakt kans op de titel en het leek hen vleugels te geven. Het was vooral Daniel Sjölund die bij iedere actie betrokken was. Enrico en de twee aanvallers, Mattias Jonson en Jones Kusi Asare werkten eveneens hard. In de tiende minuut sloeg Enrico met een goede pass richting Johan Arneng. Hij kreeg de bal niet echt goed op het hoofd maar kreeg hem toch tussen de palen. Zo ging Djurgården al vroeg in de wedstrijd aan de leiding. Het was wachten tot het half uur vooraleer het tweede doelpunt viel. Ook nu weer was de assist van Enrico die dit keer Mattias Jonson wist te bereiken. Net voor de rust viel de 1-2, een beetje een koude douche voor het thuispubliek. Abgar Barsom, nota bene een voormalig speler van Djurgården, kwam vanop rechts opzetten en gaf een harde voorzet die door Markus Johannesson in eigen doel gewerkt werd.

Na de rust kreeg Kusi Asare de bal tegen de netten na een degelijke voorzet van Jonson. In de 58e minuut werd Enrico naar de kant gehaald ten voordele van Quirino. Die kon vier minuten voor rust de vierde goal voor de thuisploeg maken en zo de drie punten thuis houden.

Djurgården – Örebro SK: 4-1
Doelpunten: 1-0 Arneng (’10), 2-0 Jonsson (’27), 2-1    (’43 owngoal), 3-1 Kusi Asare (’76), 4-1 Quirino Da Silva (’86)
Gele kaarten: DIF: Riihilahti, Arneng, ÖSK: Wikström, Dedai, Barsom
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 9 311

De tweede wedstrijd van zaterdag was die tussen Brommapojkarna en landskampioen Elfsborg. Brommapojkarna moest punten pakken om een verlengd verblijf in de Allsvenskan te kunnen veilig stellen. In de eerste helft kreeg Brommapojkarna de beste kansen en telkens ze erin slaagden om tot op de speelhelft van Elfsborg door te dringen leefde de hoop weer op. Met Malmström in de achterste linie, Lagerlöf op het middenveld en Ekdal en Haglund in de spits zette de thuisploeg een compact spelende ploeg neer.

Vlak na de rust kon Fredrik Berglund de bezoekers op voorsprong brengen na een pass van Martin Andersson. Kort daarvoor had zowel Emir Bajrami als Berglund zelf een goede kans op doel gehad. Brommapojkarna werd geprikkeld door dit doelpunt en bleef actief op zoek gaan naar doelkansen. Thomas “Tolle” Lagerlöf kon verschillende keren gevaarlijk uit de hoek komen maar keeper Abbas Hassan was alert. Martin Ekström was nog maar net het veld op gekomen toen hij kon scoren, zijn tweede doelpunt van het seizoen. Met dit gelijkspel en nog drie wedstrijden te spelen lijkt de titel nog moeilijk te behalen voor Elfsborg. In theorie kan het nog, met 36 punten, vier minder dan Djurgården en IFK Göteborg.

IF Brommapojkarna – IF Elfsborg: 1-1
Doelpunten: 0-1 Berglund (’55), 1-1 Ekström (’89)
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 2 609

AIK deed zondag een slechte zaak, het geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen GAIS. Het zag meteen ook de kans op de landstitel verdwijnen. Bij Gais ontbraken Rickard Ekunde en Ikpe Ekong waardoor trainer Nilsson voor een meer defensieve opstelling had gekozen. Die stugge defensie bracht AIK telkens weer in de problemen. De enige echte kans kwam er via Lucas Valdemarin die de bal naar Ivan Obolo speelde waardoor ze de eerste keer voorbij de defensie van de bezoekers kwamen.

Na de rust werd Mats Rubarth ingebracht en Tjernström ging meer centraal spelen waardoor AIK een iets frissere indruk maakte maar meer acties voor doel leverde dat niet op. De wedstrijd eindigde dan ook op een brilscore. Nog slecht nieuws voor AIK; Dulee Johnson liep nog een gele kaart op waardoor hij de volgende wedstrijd tegen Trelleborgs moet missen.

AIK – Gais: 0-0
Doelpunten: /
Gele kaarten: AIK: Dulee Johnson Gais: Hédinsson, Lundén
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 19 410

De tweede wedstrijd op zondag bezorgde ook Halmstads BK een kater. Zij speelden thuis ook een doelpuntenloze wedstrijd tegen Gefle. Door dit gelijkspel blijft Halmstad op 35 punten steken, vijf minder dan leider Djurgården. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben ze nog een waterkansje op de titel maar realistisch gezien zal het heel moeilijk zijn.
Halmstads BK kreeg nochtans een heleboel kansen maar noch Dusan Djuric, noch Magnus Arvidsson noch de andere HBk spelers slaagden erin de bal tussen de palen te krijgen. Dat was vooral te danken aan keeper Mattias Hugosson die de match van het seizoen speelde.

Halmstads BK – Gefle IF: 0-0
Scheidsrechter: Michael Lerjéus
Toeschouwers: 4 778

Trelleborgs pakte een belangrijk punt in de Skåne derby tegen Helsingborgs in het Olympia Stadion. Het was nochtans de thuisploeg die het eerst op voorsprong kwam. Iets na de rust kon Henke Larsson een scherpe pass richting Andreas Dahl lanceren, die de bal maar in doel te werken had. Het zag er lange tijd naar uit dat Helsingborgs de drie punten thuis zou houden maar in de toegevoegde tijd kon Michael Mensah de gelijkmaker binnenwerken nadat Henke de bal tegen de paal schoot. Even later kreeg Trelleborg nog een goede kans maar slaagde er niet in om daaruit een doelpunt te puren. Toch een puntje extra voor Trelleborgs maar het is de vraag of het met nog slechts drie matchen te gaan en een punt minder dan de voorlaatste, Brommapojkarna genoeg zal zijn om te overleven in de Allsvenskan.

Helsingborgs IF – Trelleborgs IF: 1-1
Doelpunten: 1-0 Dahl (’52), 1-1 Mensah (’90)
Gele kaarten: HIF: Andersson, Jakobsson,          TIF: Thylander, Persson
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 8 500

Voor twee ploegen was deze speeldag van het grootste belang, voor Djurgården dat zondag al won en voor IFK Göteborg. Hammarby moest in principe winnen om aansluiting bij de top te behouden. Göteborg weerstond aan de druk en speelde de bezoekers uit Stockholm compleet van het veld. Het moet gezegd worden dat Hammarby het zonder sleutelspelers Sebastian Eguren en Lollo Chanko moest stellen. Hun afwezigheid stelde Göteborg in staat om keer op keer tot op de speelhelft van Hammarby door te dringen. Bij de thuisploeg waren het vooral Niclas Alexandersson en Tobias Hysén die met enkele goede passes paniek veroorzaakten in de verdediging van Hammarby. De 1-0 viel al in de vierde minuut. Tobias Hysén kon de verdediging voorbij gaan maar keeper Hellström kon de doelpoging afweren. In de rebound kreeg Niclas “Alex” Alexandersson de bal alsnog tussen de palen. De tweede goal was een cadeautje van David Johansson die een pass van Hysén in eigen doel werkte.

Kort na de rust maakte Jonas Wallerstedt de klus af toen hij de 3-0 op het bord zette. Met deze zege neemt IFK voorlopig het leiderschap in de Allsvenskan over. Het minpunt voor Göteborg was wel de blessure die Klebér Saarenpää aan aanvoerder Niclas Alexandersson toebracht in de slotminuut. Het valt nog af te wachten hoe groot de schade is.

IFK Göteborg – Hammarby: 3-0
Doelpunten: 1-0 Alexandersson (‘4), 2-0 owngoal, 3-0 Wallerstedt (’57)
Gele kaarten: Hammarby: Johansson, Sleyman, Zengin, Jensen
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson
Toeschouwers: 14 543

Kalmar won gisterenavond met 2-0 van Malmö FF waardoor de ploeg nu op de derde plaats in de Allsvenskan staat met 39 punten. Bovendien verkeren de spelers van Kalmar in goede vorm waardoor ze nog altijd bij titelkandidaten gerekend mogen worden. Malmö speelde ook niet echt slecht, won de nodige duels en vooral Junior kreeg de beste kansen met een doelschot dat net naast ging. Tot in de 26e minuut was Malmö eigenlijk de betere ploeg. Toen aanvoerder Daniel Andersson in de clinch ging met Viktor Elm en zo zijn tweede gele kaart pakte liep het echter mis voor de bezoekers. Het was een opstootje dat kon tellen. Eerst haalde Daniel Andersson Viktor Elm neer waarvoor hij zijn eerste gele kaart kreeg. Broer Rasmus Elm nam de vrije trap die daaruit volgde waarna Andersson Viktor Elm in het strafschopgebied nog eens neerhaalde. Dat leverde Kalmar een strafchop op die door Cesar Santin in doel werd gewerkt. Iets later kan Patrik Ingelsten de 2-0 binnenwerken wat meteen ook de eindstand was.

Kalmar FF – Malmö FF: 2-0
Doelpunten: 1-0 Santin (’28), 2-0 Ingelsten (’35)
Gele kaarten: KFF: Santin, MFF: Andersson, Toivonen
Rode kaarten: Andersson, Toivonen
Scheidsrechter: Markus Strömberg
Toeschouwers: 6 261