Het voetbalalfabet: De N van Nedved

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De N van Nedved
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In ons vermaard voetbalalfabet in samenwerking met Man-oeuvre.be zijn we gekomen bij de letter N. Het Europees kampioenschap voetbal van 1996 in Engeland liet de wereld kennis maken met een nieuwe voetbalnatie. Tsjechië was de smaakmaker van het toernooi en stootte zelfs door tot de finale. Daarin werd het verslagen door het grote Duitsland, na een goal van Oliver Bierhoff. Door hun glansprestatie werden de Tsjechische voetballers grof wild op de transfermarkt. De bekendste onder hen, en waarschijnlijk ook de beste, was Pavel Nedved.
 
EK opent perspectieven
Pavel Nedved werd op 30 augustus 1972 geboren in het Tsjechische stadje Cheb. Hij startte zijn carrière in 1977 bij het lokale TJ Skalna. Na enkele passages bij kleinere clubs mocht Nedved zijn profloopbaan beginnen bij Dukla Praha. Hij speelde er een seizoen in het eerste elftal en trok daarmee de aandacht van de grootste Tsjechische club, Sparta Praag. In 1992 maakte Nedved dan ook de overstap naar die topclub, hij zou er vier seizoenen spelen. Na het seizoen 1995 - 1996 werd Nedved geselecteerd voor het Europees kampioenschap in Engeland. Hij ontpopte zich tot de spelmaker van het team en veel topteams hengelden naar zijn handtekening.
 
Verhuizen naar het Calcio
Na zijn schitterende EK tekende Nedved bij de Italiaanse subtopper Lazio Roma. Hij veroverde de harten van de tiffosi als creatieve middenvelder. In 1997 behaalde hij met Lazio de finale van de UEFA Cup, maar die verloor hij tegen het Internazionale van Ronaldo. Een jaar later was het wel bingo voor Nedved: Lazio won de Europacup II na 2-1 winst tegen het Spaanse Mallorca. Na ook al eens landskampioen te zijn geworden met Lazio, vertrok Pavel Nedved in 2001 naar de absolute topclub Juventus. Met die club werd Nedved meermaals kampioen en in 2003 zag het ernaar uit dat hij de finale van de Champions League zou spelen tegen AC Milan. In de halve finale tegen Real Madrid kreeg hij echter zijn derde geel, waardoor hij geschorst was voor de finale. Nedved huilde tranen met tuiten en de voetbalwereld huilde mee. Juventus verloor de finale op penalties.
 
Medisch wonder
Na het seizoen 2003 - 2004 kreeg Nedved de Gouden Bal. Dit is de prijs voor de beste Europese voetballer. Ook bij Tsjechië drukte de middenvelder zijn stempel. Met het Tsjechische team nam Nedved deel aan drie EK’s en een WK. Vooral zijn uithoudingsvermogen en passing vallen in de smaak bij de voetbalsupporter. Tsjechisch bondsarts Petr Krejci ontdekte dat Nedved unieke knieschijven heeft: ze bestaan namelijk uit drie delen. Krejci gaf hen de naam patella-tri-partitia. In augustus 2006, na het WK in Duitsland, nam Nedved afscheid van de nationale ploeg.
 
Levenslang contract
Door de omkoopaffaire in het Italiaanse voetbal moest Juventus vorig seizoen afwerken in de Serie B, de Italiaanse tweede klasse. Nedved zag dat aanvankelijk niet zitten en wenste de club te verlaten. Na enig beraad besloot hij toch bij Juventus te blijven en daardoor kreeg hij er een levenslang contract. Dit betekent dat hij na zijn actieve voetballoopbaan bij de club mag blijven in een andere functie. Juventus werd kampioen in de Serie B en met enkele lucratieve transfers hoopt het om dit jaar opnieuw mee te dingen naar de titel in de Serie A. Nedved, inmiddels 35 jaar jong, is nog altijd een basispion in zijn zevende jaar bij Juventus.
 
Auteur: Kjell Debacker
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties