Analyse Kloof opnieuw wat kleiner

Tonnelier Caroline
Kloof opnieuw wat kleiner

Barcelona heeft de kloof met leider Real Madrid dit weekend kunnen terugbrengen tot vijf punten. De Catalanen haalden het met 1-2 op het veld van Real Zaragoza, terwijl de Koninklijke met dezelfde cijfers onderuit ging op het veld van Betis.

Real Madrid houdt weinig goede herinneringen over aan zijn verplaatsingen naar Andalusië. Twee weken geleden gingen de Madrilenen onderuit bij Almería en eerder verloren ze ook al bij Sevilla. Tegen Real Betis begon de wedstrijd nog goed voor de Koninklijke, met een vroege voorsprong via Drenthe. Toch moest Real uiteindelijk met lege handen naar huis. Net na het halfuur maakte Betis via man in vorm Edu en Mark Gonzalez in nog geen vijf minuten de achterstand helemaal goed. Aan de 2-1 score kon ook de herstelde en ingevallen Van Nistelrooy niets meer veranderen. Real blijft wel leider, maar ziet Barcelona dichter bij komen. Betis doet een goede zaak in de degradatiestrijd.

Barcelona moest op bezoek bij het wisselvallige Real Zaragoza. De Catalanen pakten een felbevochten zege in La Romareda. Henry bracht Barça na handspel op voorsprong en na de gelijkmaker van Oliveira kon de ploeg van Rijkaard pas in de slotfase via een betwiste strafschop, omgezet door Ronaldinho, de overwinning grijpen. De thuisploeg had eerder zelf een penalty gemist. De scheidsrechter was uiteindelijk de kop van jut in Zaragoza, dat na deze nederlaag nog net in de linkerkolom staat. Barcelona nadert tot op vijf punten van Real.

Villarreal kreeg het bezoek van het moeilijk te kloppen Racing SantanderEl Submarino Amarillo beet in El Madrigal zijn tanden stuk op de ploeg van Tchité. In een evenwichtig en tactisch duel kreeg de thuisploeg in het begin van de tweede helft nochtans dé uitgelezen kans om de score te openen. Rossi miste echter van op de stip. De wedstrijd eindigde dan ook op een scoreloos gelijkspel, waardoor Villarreal de kloof met de top-twee verder ziet groeien. Racing zakt weg naar de achtste stek.

Atlético Madrid miste op eigen veld de kans om te profiteren van het puntenverlies van Villarreal. In de slotwedstrijd van de speeldag gingen de rojiblancos verrassend met 1-2 onderuit tegen Athletic Bilbao. De wedstrijd begon wel nog goed voor de thuisploeg, met een vroege treffer van Antonio Lopez. De verdediging blijft echter de zwakste schakel bij Atlético en nog voor de pauze incasseerde Abbiati twee tegengoals. Susaeta en Llorente troffen raak. Kort na de rust moesten de Madrilenen bovendien met tien verder na de uitsluiting van Raul García. Athletic slaagde er in zijn voorsprong vast te houden en klimt naar een gedeelde tiende plek. Atlético blijft vierde.

Espanyol Barcelona beleeft momenteel een moeilijke periode. Het is al sinds 5 januari geleden dat de Catalanen nog eens thuis konden winnen en ook tegen Sevilla lukte dat niet. Espanyol was nochtans, zelfs na de uitsluiting van Zabaleta in de tweede helft, de betere ploeg, maar Sevilla toonde zich bijzonder trefzeker. De bezoekers scoorden vier keer, via topschutter Luis Fabiano, Kanouté, Poulsen en Diego Capel. De ploeg van Valverde vond via Luis Garçia en Coro slechts twee keer de weg naar de netten. Espanyol is wel nog steeds vijfde, maar ziet zijn voorsprong op de concurrenten verder slinken. Sevilla nadert tot op drie punten van de Catalanen en krijgt dus weer uitzicht op een Europees ticket.

Almería blijft het goed doen in zijn eerste seizoen in de hoogste klasse. Vooral thuis doen de Andalusiërs het de voorbije weken uitstekend en dat ondervond ook medepromovendus Murcia. Tegen een defensief ingestelde tegenstander slaagde Almería er slechts één keer in te scoren. De treffer van Negredo kort voor de rust volstond voor de drie punten. Almería draait zo volop mee in de Europese strijd, terwijl Murcia als voorlaatste moet proberen de degradatie te vermijden.

Valencia wilde een vervolg breien aan zijn zes op zes, maar op het veld van Getafe wilde dat niet lukken. Na een aangename eerste helft was er na de pauze nog weinig te zien in de Madrileense voorstad. Het enige ‘hoogtepunt’ was de uitsluiting van Villa bij de bezoekers. Doelpunten vielen er niet, zodat geen van beide ploegen veel opschiet in de stand. Valencia staat op twee punten van de zesde plaats, Getafe is dertiende.

Real Mallorca slaagt er voorlopig zeker op verplaatsing niet in de motor terug op gang te krijgen. Na een boeiende wedstrijd keerde de ploeg van Manzano met één punt terug uit Valladolid. Beide teams kregen heel wat kansen, maar alleen Llorente en Ibagaza (van op 11 meter) slaagden er in te scoren. Mallorca eindigde de wedstrijd nog met tien na de uitsluiting van Nunes. De ploeg uit de Balearen is gedeeld tiende, met één puntje meer dan Valladolid.

In de degradatiestrijd deed Recreativo Huelva een goede zaak door de rechtstreekse confrontatie tegen Deportivo La Coruña winnend af te sluiten. In een spannende wedstrijd bracht Verdú de Galiciërs met een penaltytreffer al vroeg op voorsprong en Recreativo kon pas na de pauze reageren. Beto stelde gelijk, maar mocht met een wel heel domme tweede gele kaart meteen gaan douchen. Toch kwam Recre via Sinama Pongolle even later op voorsprong. In het slotkwartier stelde Riki nog gelijk, maar uiteindelijk bezorgde Caceres de thuisploeg de drie punten. Recreativo is zo gedeeld veertiende, met vier punten meer dan nummer achttien Deportivo.

Rode lantaarn Levante blijft intussen hopen op een mirakel. De ploeg uit Valencia doet het de voorbije weken iets beter en slaagde er tegen Osasuna nog eens in de volle buit te pakken. De bezoekers uit Pamplona kwamen wel nog op voorsprong via Monreal, maar in de tweede helft hielden Alvaro en Geijo de drie punten alsnog thuis voor Levante. De kloof met de veilige zeventiende plaats van Osasuna bedraagt tien punten voor de hekkensluiter.