Voetbalkrant op stap tijdens Turkse derby

Dirk Pieters

Voetbalkrant.com werd woensdagavond uitgenodigd door VZW Akabe in de Ieperstraat te Antwerpen. Deze vereniging probeert de Turkse gemeenschap met de Belgische te mengen door allerlei evenementen. Deze avond stond de terugwedstrijd in de Turkse beker en tevens de enige echte clash tussen de aartsrivalen Galatasaray en Fenerbahce op het programma. Door de FIFA werd deze wedstrijd uitgeroepen tot grootste en meest spectaculaire derby ter wereld. De heenwedstrijd was op 0-0 geëindigd.

De kwartfinalist in de Champions League kon geen beroep doen op Roberto Carlos die geblesseerd was. Galatasaray was gebrand op eerherstel aangezien ze vorige week zwaar verloren in de UEFA beker op het veld van Leverkusen en dit weekend op eigen veld kopje onder gingen tegen de laatste in de stand Kasimpasa.

De cafetaria van de vereniging was bij aanvang van de wedstrijd goed volgelopen. Jong en oud, iedereen was op van de zenuwen. Shirts, sjaals en petjes van vooral Galatasaray waren voldoende aanwezig. Hier en daar vond je toch ergens een Fenerbahce fan maar die waren zeker in de minderheid.
In de 4 minuut ontplofte de zaal al meteen toen Hakan Sukur een mooie aanval van Galatasaray afrondde 1-0. Het lawaai en sfeer dat de Turken fabriceren is ongekend en ongezien op de Belgische velden. Fenerbahce kon nadien geen enkele keer een vuist maken. Het balbezit was wel voor de regerende Turkse kampioen maar de kansen waren vooral voor de thuisploeg. Hakan Sukur en Lincoln vonden steeds doelman Volkan op hun weg. Ondertussen had scheidsrechter Ceynut Cakir zijn handen meer dan vol om de gemoederen te kalmeren. In de 26ste minuut kreeg Lugano al zijn tweede gele kaart door protest. Fenerbahce moest nog meer dan uur met 10 verder.

Tijdens de rust liep iedereen naar buiten om even te discussiëren over de bepaalde en beslissende fases in de eerste helft. Vooral de rode kaart leverde heftige debatten op tussen de beide supportersclans.
Fenerbahce kwam beter en gretiger uit de startblokken en dit resulteerde in een paar halve kansen. Ondertussen ging de schoppartij rustig verder. De gele kaarten werden voor het minste uitgedeeld. In de 67’ minuut gebeurde dan wat al langer in de lucht hing. Gonul trapte van net buiten de grote rechthoek de bal heerlijk in doel…1-1! De enkele Fenerbahce fans konden hun vreugde niet op en begonnen spontaan rondjes te lopen rond de Galatasaray supporters. Diezelfde Gonul kreeg 8 minuten later zijn tweede gele kaart… Fenerbahce herleid tot 9 man. Galatasaray begon powervoetbal te spelen, en de zenuwen gierden gewoon door de kelen in de zaal. Niemand zei een woord, nagelbijtend gingen we de laatste 10 minuten in. Galatasaray had voortdurend balbezit maar kansen bleven uit. De 4 de scheidsrechter stak het bord met 4 minuten extra tijd in de lucht. Door de enorm veel gele kaarten, 14 in totaal, en daarbij horende blessures, was dit zeker niet overdreven.
Sommige van de supporters deden hun jassen al aan om naar huis te vertrekken maar in de 93’ minuut gebeurde wat niemand meer hoopte. De laatste aanval van Galatasaray werd succesvol afgerond door Turan

Wat we nadien gezien hebben, tart elke verbeelding. Het helse lawaai werd 3 straten verder gehoord, de vreugde was enorm. Ongelooflijk! Na het doelpunt ontstond een heuse bokspartij op het veld tussen beide ploegen. De trainers, officials, reservespelers, zelfs enkele politiemensen moesten tussen beide komen. Doelman Demirel van fenerbahce en spelmaker Lincoln van Galatasaray kregen beide de rode kaart. Fenerbahce mocht de laatste minuut volmaken met zen achten.

Na het laatste fluitsignaal barstte een heus volksfeest los in de zaal… de gezangen stoptten niet tot ze de straat uit waren. Prachtig om te zien, prachtig om mee te maken.
Bedankt AKABE om ons mee te laten genieten van deze superderby.