Everton wint niet, Villa viert ruime zege

Kevin Vanbuggenhout

Everton liet een kans liggen om druk te zetten op Liverpool in de strijd om de vierde plaats. Everton geraakte niet verder dan een gelijkspel tegen Birmingham. Aston Villa maakte Derby County belachelijk. Portsmouth en Newcastle vergaten te scoren.

Birmingham City - Everton 1-1
Birmingham City verdedigde tegen Everton zijn 17de plaats. Everton had een overwinning nodig om de druk op Liverpool op te voeren. Everton nam duidelijk het commando in het begin van de partij. Daar vloeide geen doelpunt uit voort. Stilaan kwam er meer evenwicht in de partij. Twaalf minuten voor tijd lukte Everton toch dat doelpunt. Carsley kon de bal binnenkoppen en zette voor. Yakubu kopte naar doel en Lescott kopte van dichtbij in de andere hoek binnen: 0-1 en de meegereisde Everton-fans in extase. Dat duurde echter maar vijf minuten, want Zarate redde nog een punt voor Birmingham. Hij draaide een vrije trap prachtig in de linkerbovenhoek binnen: 1-1. Everton kon zeker aanspraak maken op de overwinning, maar moest zich tevreden stellen met een punt. Door deze puntendeling ziet Birmingham de onderste ploegen weer dichterbij komen. Everton lijkt de strijd om de vierde plaats te verliezen. Everton staat natuurlijk wel nog in een goede positie om Uefa Cup-voetbal te halen.

Portsmouth - Newcastle United 0-0
Eén van de concurrenten van Everton in de strijd om Europees voetbal is Portsmouth. De bekerfinalist hoopte op een thuiszege tegen Newcastle, dat zijn seizoen wat meer kleur wou geven. Portsmouth nam wel het meeste initatief, maar Newcastle speelde goed mee. In de tweede helft kreeg Portsmouth een goede kans om de score te openen. Er werd een verre voorzet verstuurd richting de vrijstaande Defoe. Hij duwde de bal naast. Aan de overkant kwam er ook een uitgelezen kans op een doelpunt. Na een ongelukkige tussenkomst van Distin trapte Owen via het hoofd van Portsmouth-doelman David James over. Hierna ging Portsmouth nog wat aandringen, maar Newcastle hield goed stand en zo eindigde de wedstrijd op een scoreloos gelijkspel. Portsmouth schiet met dit punt niet veel op terwijl Newcastle zich opmaakt voor vier eindeseizoenswedstrijden.

Derby County - Aston Villa 0-6
Aston Villa, dat zich concentreert op het verwerven van een Intertoto-ticket, mocht niet in de fout gaan bij het reeds veroordeelde Derby County. Derby deed het 22 minuten lang redelijk en begon dan de individuele fouten op te stapelen. Carroll ving naast een vrije trap van Young: 0-1. Twee minuten later was het al 0-2. Barry zette voor vanop links, Carroll kon nog ontzetten. De bal kwam dan bij Carew die binnenschoot. Agbonlahor stond buitenspel en in de baan van de bal, maar het doelpunt werd gevalideerd. Een slechte uittrap van Carroll belandde bij Stilian Petrov. Hij schoot van ver schitterend in de linkerbovenhoek binnen: 0-3. Aston Villa ging door op zijn elan na de pauze. Agbonlahor werd in een uitstekende positie gespeeld. Hij probeerde de bal te plaatsen, Carroll redde. Barry schoot de rebound binnen. Met nog een klein kwartier voor de boeg gaf Derby nog een doelpunt weg. Via het hoofd van Stubbs kwam de bal in de loop van Agbonlahor. Hij schoot via de paal binnen: 0-5. Derby kreeg forfaitcijfers aangesmeerd en de blamage zou nog erger worden. Harewood schoot de 0-6 voorbij Carroll. Derby leed een pijnlijke nederlaag, Aston Villa vierde een heel gemakkelijke overwinning.