Viktor Elm bezorgt Kalmar de overwinning

In de Zweedse Allsvenskan stond afgelopen weekend de veertiende speeldag op het programma.

Zaterdag beet Djurgården de spits af in de wedstrijd tegen landskampioen IFK Göteborg. Het was een wedstrijd waarin de bal eerder in de lucht vertoefde dan op het veld zelf. Beide ploegen speelden defensief waardoor het aantal foute passes zich opstapelden en het voortdurend op de counter spelen het spel niet ten goede kwamen. Uiteindelijk zou een van die counterpogingen Djurgården zuur opbreken. De eerste noemenswaardige actie kwam er tegen het einde van de eerste helft. Djurgården kreeg een corner en kon Jan Tauer, die geheel vrijstond, de openingstreffer maken. Iets later volgde er chaos bij Djurgården toen keeper Pa Dembo Touray in botsing kwam met Toni Kuivasto. De bal kwam bij Niclas Alexandersson terecht en die zag zijn kans. “Alex” aarzelde niet en stuurde de bal in doel. De tweede helft was zo mogelijk nog tammer dan de eerste. Het was in de toegevoegde tijd dat Robin Söder na een pass van Pontus Wernbloom de match in het voordeel van IFK Göteborg besliste, nadat Prince Ikpe Ekong de bal had laten ontglippen.

Djurgårdens IF - IFK Göteborg: 1-1
Doelpunten: Tauer (’37 ; 1-0), Niclas Alexandersson (’38 ; 1-1), Robin Söder (’90 ; 1-2 )
Gele kaarten: Djurgården: Andrej Komac Göteborg: Mattias Bjärsmyr
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson
Toeschouwers: 10713

De andere wedstrijd op zondag, tussen Gefle IF en Trelleborgs FF eindigde op een 0-1 uitoverwinning voor Trelleborgs na een doelpunt van Yousef Fakhro in de 59e minuut.

Kalmar speelde uit bij de rode lantaarn, IFK Norrköping. In deze wedstrijd liet Viktor Elm nogmaals zien dat hij de regie voerde. Het klasseverschil tussen deze twee ploegen kon niet groter zijn. Norrköping heeft immers 22 punten minder dan Kalmar dat stevig aan de leiding staat. Het eerste doelpunt viel al in de achtste minuut. Viktor Elm kwam vanop rechts opzetten en kon de bal naar Cesar Santin spelen die de bal maar binnen te trappen had. Norrköping kwam niet verder dan een paar flauwe kansen meestal door de Braziliaan Daniel Bamberg maar het werd nooit echt gevaarlijk. Op het half uur was het Viktor Elm zelf die de 0-2 binnenwerkte. Tegen het einde van de eerste helft kon Santin zijn tweede van de avond binnenwerken. Norrköping moest met een 0-3 achterstand de rust in. Bamberg zou in de tweede helft nog een keer kunnen tegenprikken maar veel verder kwam de rode lantaarn niet.

IFK Norrköping – Kalmar FF: 1-3
Doelpunten: César Santín (’8 ; 0-1), Viktor Elm (’30 ; 0-2), César Santín (’45 ; 0-3), Daniel Bamberg (’63 ; 1-3)
Gele kaarten: Norrköping: Mikael Blomberg, Kevin Amuneke, Felix Magro Kalmar: Rasmus Elm
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 6541

De andere wedstrijd van maandag tussen Örebro en GIF Sundsvall eindigde op een 1-2 overwinning voor Örebro. Mambo Mumba scoorde al in de derde minuut voor Sundsvall maar tegendoelpunten van Nordin Gerzic en Magloire Bassombeng beslisten de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg.

Gisteren nam Malmö het thuis op tegen Hammarby. Beide ploegen kampen met blessureproblemen en moesten dus noodgedwongen verschillende spelers missen. Dat was te merken gezien het feit dat het meer dan een kwartier duurde vooraleer een van de hen het initiatief durfde te nemen. De passes kwamen niet aan, tackles die mislukten en vooral lange ballen die op de verkeerde plaatsen terecht kwamen waren schering en inslag. Charlie Davies brak de ban op het kwartier en kon de bal in de verste hoek werken na een corner. De 1-1 volgde iets na het half uur toen Jonatan Johansson de bal in doel kon werken. Iets later volgde de 1-2 ook weer na een corner, die compleet door Malmö werd verknoeid en die debutant Carlos Gaete de kans gaf om de bal met en volley voorbij zeven of acht spelers te stuiteren en in doel te doen belanden. Net voor het einde van de eerste helft stond het al 1-3 na een tweede doelpunt van Charlie Davies. Zowel Hammarby als Malmö hadden nog een kans op doel, bij Hammarby kwam die na een poging van Paulinho op de dwarslat terecht en de kans voor Malmö eindigde op de paal. Het tempo van de wedstrijd lag te laag en er waren teveel individuele fouten vooral bij de thuisploeg. De beste spelers bij Hammarby waren Christian Traoré en Charlie Davies.

Na de pauze kon David Johansson de 1-4 binnenwerken waarna de match gespeeld was. Ola Toivonen kon na een vrije trap tegenprikken maar dat was meteen het laatste wapenfeit van Malmö.

Malmö FF - Hammarby IF: 2-4
Doelpunten: Charlie Davies (’13 ; 0-1), Jonatan Johansson
(’34 ; 1-1), Carlos Gaete (’36 ; 1-2), Charlie Davies (’43 ; 1-3), David Johansson (’70 ; 1-4), Ola Toivonen (’78 ; 2-4)
Gele kaarten: Malmö: Robin Nilsson, Ola Toivonen, Hammarby: Carlos Gaete, Nathan Paulse
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 13196

Vanavond worden er nog twee wedstrijden gespeeld: GAIS - Ljungskile SK en Helsingborgs IF tegen AIK.
Woensdag wordt deze speeldag afgesloten met de match tussen Halmstads BK en IF Elfsborg.