Stabæk verplettert Fredrikstad

viki meeuwis

In Noorwegen werd dit weekend de veertiende speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. De eerste wedstrijd werd gespeeld tussen Molde en VÃ¥lerenga.

Het is een wedstrijd die Martin Andresen en de zijnen nog lang zullen heugen. Het draaide immers voor hen uit op een 5-1 vernedering. Bij de rust stond het nochtans slechts 1-1. Mohammed “Moa” Abdellaoue had net voor het kwartier “Enga” al op voorsprong gebracht. Net voor het einde van de eerste helft kon Mota keeper Perkins verschalken en de bal vanop korte afstand in doel werken. Na de rust leek er niets nog juist te gaan bij Vålerenga. Eerst kon Daniel Berg Hestad scoren. Hij kreeg de bal net voor de zestien meter te pakken en kon die in de rechterbovenhoek plaatsen. Twaalf minuten later was het Mame Biram Diouf die de de bal van Pape Paté Diouf aangereikt kreeg en kon scoren. Na deze derde goal was het hek helemaal van de dam. Drie minuten later werd de 4-1 door Helstad binnengetrapt op aangeven van Pape Paté Diouf. Dertien minuten voor het einde van de match kon José Mota zijn tweede van de avond scoren nadat hij door de Fin Toni Koskela werd vrijgespeeld. Vålerenga blijft door dit verlies

In de wedstrijd tussen SK Brann en Aalesund had de 19-jarige Jonathan Parr een groot aandeel. Met twee doelpunten bezorgde hij Aalesund immers de eerste uitoverwinning van het seizoen.
Brann was nochtans goed begonnen aan de wedstrijd. Aalesund had het in het begin moeilijk om het hoge tempo te kunnen volgen. Op een gegeven moment volgden de hoekschoppen voor Brann elkaar in sneltempo op. Op het half uur echter keerde het tij. De jonge speler zag zijn kans toen hij zag dat Olafur Ørn Bjarnason een nogal passieve indruk maakte. Bij zijn tweede doelkans kreeg Parr de bal wel in doel en bracht Aalesund zo op voorsprong. Een kleine acht minuten later was het weer Parr die de bal in doel werkte. Karadas kon een bal die naar Da Silva gespeeld werd niet onschadelijk maken. De aanvaller zette koers richting zestien meter waar hij Parr vond, die er prompt 0-2 van maakte.

Na de rust begon Brann meer druk te zette maar slaagde er lange tijd niet in om de bal in doel te krijgen. De thuisploeg kreeg kans na kans maar kon uit geen enkele een doelpunt puren, tot frustratie van de spelers en trainer Mons Ivar Mjelde. Tien minuten voor tijd slaagde Jan Gunnar Solli er toch in om de bal in doel te krijgen, een kleine troost voor Brann dat de drie punten aan hun neus zag voorbij gaan.

Lillestrøm ontving Bodø/Glimt op Åråsen. De kanaries stonden op een voorlaatste plaats en om degradatie nog te kunnen afwenden moesten ze dringend punten beginnen pakken. Zondag was het eindelijk zover. Het was de derde zege die Lillestrøm behaalde dit seizoen. In de loop van een twintigtal minuten werd de match beslist. De thuisploeg was de beste ploeg en domineerde de partij van in het begin. Al na elf minuten viel het eerste doelpunt. Bjørn Helge Riise met een vrije trap die door Sundgot in doel werd gewerkt. Tien minuten later kon Olivier Occean de voorsprong vergroten na een goed opgezette aanval en net een minuut later kon Sundgot de partij beslissen in het voordeel van Lillestrøm. De thuisploeg kreeg in het vervolg van de wedstrijd nog kansen en als de afwerking voor doel beter had geweest had het makkelijk 5-0 of 6-0 kunnen worden. De kanaries wisten telkens weer door mooie combinaties een goede aanval op te zetten. De spelers die zich naast de doelpuntenmakers lieten opmerken waren Helge Riise, Khaled Moulhi en Simen Brenne.

Stabæk ontving Fredrikstad in het Nadderudden Stadion. Stabæk was in deze partij duidelijk de betere ploeg en gaf Fredrikstad voetballes. De match eindigde met een klinkende 5-1 overwinning. Voor de zomerpauze leidde Stabæk de Tippeligaen en was de gedoodverfde titelkandidaat. Na de zomerstop volgde er een reeks mindere wedstrijden waardoor Fredrikstad de leiding kon overnemen. Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson, Alanzinho en Johan Andersson lieten duidelijk zien dat zij bij de beste aanvallers in de Tippeligaen horen. Concentratie, precisie en goed samenspel waren de ingrediënten die voor voetbalmagie zorgden. Fredrikstad, dat op het punt staat om Tarik Elyounoussi te verliezen aan Heerenveen, zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen, willen ze nog mee voor de titel strijden. Het zag er nochtans veelbelovend uit voor Fredrikstad. De eerste goal viel in de twintigste minuut. Barsom met een goede corner vanop rechts. De bal kwam bij Gardar Johansson terecht die de bal in de linkerhoek schoot, onhoudbaar voor keeper Knudsen.
Op het half uur kwam Holmvik met een goede inworp vanop links. De bal ging over de verdediging van Fredrikstad heen en kwam voor de voeten van Stenvoll terecht die de bal eerst op de dwarslat mikte maar uiteindelijk toch in doel ging. Vijf minuten later viel het derde doelpunt. Stabæk zette meer druk en speelde heel precies. De bal kwam op de linkerkant bij Alanzinho terecht die een goede pass aan Andersson kon geven. De Zweed schoot de bal trefzeker voorbij keeper Runar.

Na de rust bleef Stabæk domineren. Gunnarsson kreeg op een goede 25 meter de bal te pakken. Nannskog kreeg de bal van de IJslander aangereikt en zette de bal in de linkerhoek. Iets later nam Nannskog een corner waarna de bal bij Alanzinho terecht kwam. De Braziliaan nam de bal met zich mee en schoot de bal knalhard in doel. In de toegevoegde tijd kon Alanzinho de 5-1 op het bord zetten en kon Stabæk de verdiende overwinning op hun konto schrijven.