Málaga CF in de kijker

Dave Sentobin
| 0 reacties
Málaga CF in de kijker

Net als de voorgaande jaren blikt Voetbalkrant vooruit op het aankomende seizoen in de Spaanse Primera División. In een driedelige reeks bekijken we de drie promovendi uit de Spaanse tweede klasse. Vandaag is de derde promovendus Málaga CF aan de beurt.

De blanquiazules uit Málaga stonden vorig seizoen lange tijd met Numancia veilig bovenaan het klassement van de Spaanse Segunda División. In de tweede ronde liet de ploeg echter plotseling veel punten liggen en moest ze samen met Sporting en Real Sociedad tot de laatste speeldag strijden om twee promotietickets. Gelukkig voor de supporters van Málaga haalde hun ploeg de tweede stek.
 
Málaga Club de Fútbol is pas in 1994 opgericht en was de opvolger van C.A. Malagueño dat financiële problemen had. De voorloper van het huidige Málaga debuteerde in 1949 in de Spaanse eerste klasse. De Andalusiërs konden niet lang in Primera blijven en tot wanhoop van de supporters speelden ze tien jaar  later opnieuw in vierde klasse. Begin de jaren ’70 was de succesvolste periode van de club: onder leiding van coach Kálmár behaalden ze twee opeenvolgende zevende plaatsen en de halve finales van de Copa del Rey. In 1975 zakte de ploeg terug naar tweede klasse.
 
In december 1993 verkeerde C.A. Malagueño – toen actief in vierde klasse -  in financiële problemen en beslisten de socios een nieuwe club op te richten dat de opvolger moest worden van het zieke Malagueño. Op 19 juni 1994 zag Málaga CF het levenslicht. Na een korte periode in derde klasse steeg de “nieuwe club” in 1998 naar Segunda en een jaar later stond de ploeg in de hoogste afdeling. Vier jaar later speelden de malaguistas zelfs Europees voetbal nadat ze zich voor de Uefa-cup hadden geplaatst dankzij de Intertoto, waarin ze AA Gent, Willem II en Villarreal hadden verslagen. Málaga strandde in de Uefa-cup pas in de kwartfinale tegen het Portugese Boavista na het nemen van strafschoppen. Dit seizoen staat de ploeg dus opnieuw in de Spaanse eerste klasse.
 
De blanquiazules spelen in het Rosaleda-stadion waar plaats is voor meer dan 35.000 mensen. Het stadion werd in 1943 opgericht en met de Wereldbeker van 1982 werd de capaciteit van het stadion opgetrokken. De thuisbasis van Málaga CF kreeg zijn laatste opknapbeurt van 2000 tot 2006. Elke zomer wordt hier om de Costa del Sol-trofee – een prestigieus voorbereidingstornooi – gespeeld.
 
De promovendus had een middelmatige voorbereiding. De mannen van coach Tapia wonnen van Marbella, Betis en Sevilla B (tweede klasse).  De club deed geen grote aankopen en huurt vooral spelers van andere Spaanse teams. Zo haalde Málaga Duda en Lolo bij Sevilla, De Barros bij Zaragoza en Adrián López bij Deportivo. Een grote naam is echter nog mogelijk want ex-international Albert Luque staat dicht bij een overeenkomst met de Andalusische club. Málaga treedt straks aan tegen Atlético.

Lees hier meer over Sporting of hier over Numancia.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties