Topman Real wil Europese Super League opstarten

Anthony Van der Planken
| 18 reacties
Topman Real wil Europese Super League opstarten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als het van Real Madrids voorzitter Florentino Perez afhangt, spelen Europa's beste clubs binnenkort samen in een Super League. Perez vindt dat de huidige Champions League - formule niet meer voldoet.

"Ik wil een Europese Super League, waarin de besten altijd tegen de besten spelen, iets wat nu niet altijd het geval is in de Champions League", legt Perez uit. In de groepsfase spelen er naast de topclubs immers ook een hoop mindere goden, en bovendien werkt men vanaf de tweede ronde met een knock-outformule, waardoor topclubs erg vroeg uitgeschakeld kunnen worden. Real Madrid, Perez' club, geraakte sinds 2004 niet verder dan de tweede ronde.

Daarom wil Perez een Super League, waaraan enkel de allerbeste clubs deelnemen. Hij denkt aan teams als Manchester United, Barcelona, AC Milan en Bayern München. De Super League wordt dan in competitievorm afgewerkt, met x aantal speeldagen, zodat de topclubs een heel seizoen lang verzekerd zijn van Europees voetbal.

Volgens Perez kan zo'n competitie perfect naast de huidige nationale competities bestaan en wordt er dan gespeeld op dins- en woensdagen, zoals dat nu bij de Champions League het geval is.

Perez roept de UEFA op om mee te werken aan het plan. Het valt echter te betwijfelen of voorzitter Michel Platini dat ziet zitten. De Fransman trachtte de afgelopen jaren om de kloof tussen de grote en kleine voetballanden te verkleinen, onder andere door een hervorming van de Champions League - voorrondes. In het plan van Perez lijkt echter geen plaats voor de kleinere clubs.

Het is niet de eerste keer dat de grote clubs dreigen om een eigen competitie op te richten. Dat gebeurde ook al in de jaren '90. Uiteindelijk kwam de Super League er toen niet omdat de UEFA toeggaf en ook de nummers drie en vier van de grote voetballanden toegang gaf tot de Champions League.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties