Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Mbombela Stadium
Kiwis doen inspiratieloos Italië wanhopen

Italië heeft na een schabouwelijke prestatie 1-1 gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland. De uittredende wereldkampioen kreeg geen lijn in zijn spel en moet in eigen boezem kijken, want zo sterk was Nieuw-Zeeland ook niet.

De eerste helft was zeker leuk om naar te kijken. Nieuw-Zeeland kwam na zeven minuten al op voorsprong. Het was moeilijk te zien, maar Shane Smeltz scoorde uit buitenspel. De scheidsrechter oordeelde echter dat de goal geldig was. De reactie van Italië kwam er onmiddellijk. Eerst probeerden de Azzurri het met afstandsschoten, maar Zambrotta zag zijn bal net voorbij de kruising zoeven en Montolivo vond de paal op zijn weg.

Uiteindelijk kreeg Italië dan toch wat het verdiende. Bij een hoekschop ging Smith aan het lichaam van De Rossi hangen, die natuurlijk makkelijk tegen de grond ging. Penalty en geel voor Smith. Iaquinta zette zich achter de bal en schoot feilloos binnen. Italië bleef drukken, maar kon de stugge verdediging van de Nieuw-Zeelanders niet meer verschalken.

Na de pauze was het huilen met de pet op. Lippi probeerde het wel door Di Natale en Camoranesi in te brengen, maar ook dat bracht weinig verbetering. Wereldkampioen Italië kon het bescheiden Nieuw-Zeeland niet echt onder druk zetten. Uitgezonderd een paar afstandsschoten, leek het nergens op bij de Italianen. Geen inspiratie of balcirculatie. Mogelijk heeft Lippi zich nu wel beklaagd dat hij veteraan Totti thuisgelaten heeft, want er zaten geen ideeën in het team.

Italië probeerde het dan met werkvoetbal, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk. Toegegeven, Nieuw-Zeeland kwam er bijna niet meer uit, maar kreeg toch de beste kans via invaller Wood, maar hij zag zijn schot net voorlangs gaan.

Door het 1-1 gelijkspel zal Italië tegen Slovakije zwaar aan de bak moeten. De eerste plek lijkt ver weg, want het doelpuntensaldo van Paraguay is beter dan dat van de Azzurri. Paraguay heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland om zich te verzekeren van de eerste plaats.