Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Durban Stadium
Oranje zonder glans voorbij Japan
Fabian Morren

Nederland heeft ook in zijn tweede wedstrijd op het WK niet kunnen overtuigen. Oranje won wel nipt van Japan en is zo bijna zeker van de achtste finales.

Nederland imponeerde niet in zijn eerste wedstrijd tegen Denemarken en al snel werd duidelijk dat dit ook tegen Japan niet het geval zou zijn. Het tactisch plannetje van de Japanners klopte helemaal en Nederland had dan wel 70% balbezit, kansen kreeg het niet. Een schot(je) van Matsui aan de ene kant en een flauwe poging van Van der Vaart aan de andere kant was het enige dat bij gebrek aan beter te noteren viel.

Oranje begon met wat aanvallendere intenties aan de tweede helft en dat loonde al heel snel. Een pegel van Wesley Sneijder werd niet helemaal goed beoordeeld door doelman Kawashima en belandde via de hand van de Japanse doelman binnen. Toch bleek dit niet het startsein voor een beter Nederland. Japan trok zelfs ten aanval, al leverde dat niet de gewenste kansen op.

De Japanners gaven zich volledig om toch nog een punt uit de brand te slepen, maar het ontbrak hen aan kwaliteit om Nederland echt in gevaar te brengen. Het venijn van de wedstrijd zat nog in de staart. Zo was invaller Affelay nog twee keer dicht bij de 2-0, maar Kawashima hield de schade voor Japan beperkt tot één goal. In blessuretijd maakte Okazaki nog bijna de gelijkmaker.