Speeldag: Speeldag 4
Azerbaidzjan verrast Europa en Duivels met zege tegen Turkije
Manuel Gonzalez

In groep A van de EK-voorronde heeft Azerbaidzjan onder leiding van Berti Vogts verrassend van Turkije gewonnen. Dat is bijzonder goed nieuws voor de Rode Duivels, als zij vanavond weten te winnen van Oostenrijk.

Turkije heeft op papier zeker twee keer zoveel kwaliteit dan Azerbaidzjan, maar toch hebben de Azeri's voor een immense verrassing kunnen zorgen. Het thuisland begon het beste en kreeg via de snelle Javadov zelfs een uitstekende kans maar doelman Volkan kwam gepast uit zijn doel. Daarna pakte Turkije het initiatief over. Na een mooie actie zette Hamit Altintop doelman Agayev aan het werk, die schudde een schitterende parade uit zijn mouwen. Even daarvoor had hij met zijn linker op de deklat geknald.

De Turken drongen Azerbaidzjan terug, maar zonder veel uitgespeelde kansen. De doelman moest enkele keren ingrijpen op halve schoten of ballen vanuit de tweede lijn. Op een moment dat Azerbaidzjan al zeker 25 minuten niet meer in de zestien van Turkije geweest was, dwong het een hoekschop af. Na twee knappe overstapjes schoot kapitein Sadygov de bal keihard voorbij Volkan in doel: 1-0. Turkije was aangeslagen en kon voor de rust geen vuist meer maken.

In de tweede helft bracht Guus Hiddink meteen aanvaller Nihat tussen de lijnen. Turkije zette meer druk naar voren, maar de beste kans was weer aan de overkant. Guliyev kreeg een uitstekende mogelijkheid op de tweede treffer, doelman Volkan redde knap met de voet. Azerbaidzjan moest achteruit, Turkije dropte hoge ballen in de zestien, maar de verdedigers hielden goed stand onder leiding van een goede doelman Agayev.

Een kwartier voor tijd kreeg Azerbaidzjan op een snelle tegenstoot weer een geweldige kans. Abushev schoot in de rebound echter onbegrijpelijk naast. De Turken probeerden over te schakelen op powerplay maar de Azeri's waren niet onder de indruk. Zeven minuten voor tijd kreeg de ingevallen Halil Altintop nog de beste kans, zijn poging werd van de lijn gehaald door de thuisverdedigers.

Hakan Balta schoot vijf minuten voor het einde nog hoog over, daarna gooide de bezoekers nog enkele hoge ballen in de baklijn, die werden allemaal simpel weggeveegd door de Azeri's. Na het laatste fluitsignaal stormden de hele Azeri-bank het veld op. De 1-0 zege is de grootste verwezenlijking ooit voor Azerbaidzjan op internationaal niveau. Ze doen er onze Rode Duivels een enorm plezier mee, op voorwaarde dat die straks wel winnen van Oostenrijk.

De Rode Duivels zijn meteen ook gewaarschuwd voor hun trip naar Azerbaidzjan. Het is een ploeg die vrij stevig op zijn poten staat en indien ze lang de nul houden, wordt het moeilijk om ze nog te ontregelen. Dat hebben de Turken vanavond zelf kunnen ondervinden. Bovendien zijn ze op de tegenstoten aartsgevaarlijk.