Interview De Boeck: "Opgelucht na grensoversteek"

Tomas Taecke
| 5 reacties
De Boeck: "Opgelucht na grensoversteek"
Foto: © SC

Na drie jaar Cercle en een paar maanden Beerschot verkoos Glen De Boeck zijn carrière boven de Moerdijk verder uit te bouwen. De Antwerpenaar stuntte ondertussen tweemaal met VVV. Onze redactie sprak met de jonge coach.

De intrede van Glen De Boeck in de Nederlandse Eredivisie gaat niet onopgemerkt voorbij. De coach die bij Cercle Brugge begon, dwong eerder een gelijkspel af tegen landskampioen Ajax en liep afgelopen zondag ook titelkandidaat PSV voor de voeten.

"Als PSV over de vloer komt weet je dat het een pijnlijke namiddag kan worden", aldus De Boeck over de zondagwedstrijd. "Het verschil aan kwaliteit was enorm. PSV heeft heel veel geïnvesteerd en dat zag je ook op het veld. Voor de rust was mijn team nergens, er was absoluut geen eensgezindheid. Na de rust hebben we getoond dat VVV ook kan voetballen en op miraculeuze wijze nog een resultaat uit de brand gesleept".

Wat zegt een coach tegen zijn spelers als je halfweg de wedstrijd tegen een vrijwel kansloze achterstand aankijkt?

"Je kan op zo'n moment twee dingen doen. Als trainer kan je de groep de huid volschreeuwen, maar je kan ook bijsturen en de jongens trachten te helpen. Ik heb aanwijzingen gegeven en heb ook twee spelers gewisseld.
Ook verwees ik naar de wedstrijd tegen Ajax, waar we ook al weerbaarheid toonden. Dan krijg je tien dolle minuten waarin we de situatie volledig rechtzetten. Helaas pakken we nadien een domme rode kaart, maar met de puntendeling was ik toch zeer tevreden".

VVV heeft zowel tegen Ajax als PSV een punt thuisgehouden, maar toch tellen jullie slechts drie punten na vijf competitiewedstrijden. Voel je je tekortgedaan of is het geleverde spel belangrijker?

"Naast Ajax en PSV hebben we ook al Twente partij gegeven, de drie beste clubs in Nederland zeg maar. Veel meer dan drie punten uit vijf wedstrijden hadden we voor het seizoen niet in rekening gebracht. Alles wat we nu hebben beschouw ik als bonus. Straks moeten we zien te winnen van onze rechtstreekse concurrenten. VVV is een club in opbouw: daarom is het vaak belangrijk naar het spel te kijken en zich niet blind te staren op de rangschikking".

Maakten de Nederlandse topclubs meer indruk op je dan de Belgische grootmachten de afgelopen jaren?

"Het verschil tussen de topclubs en de rest van het klassement is in Nederland veel groter. Twente, Ajax en ook PSV hebben enorm veel spelers weggeplukt bij clubs die vorig seizoen goed presteerden. In België is dat minder het geval en is alles meer gewaagd aan elkaar. Ajax en PSV ontvingen we thuis, dus over de omkadering en accommodatie kan ik voorlopig weinig zeggen".

Hoe tevreden was je toen je buiten België bij een mooie club aan de slag kon?

"Ik was zeer blij het Belgisch voetbal even achter me te kunnen laten. In mijn eerste vier jaar als trainer is er veel gebeurd, wisselde ik fantastische momenten af met ontgoochelingen. Ik heb heel wat over me heen gekregen en was er eventjes klaar mee. Ik ben iemand die moeilijk omgaat met onrechtvaardige kritiek en zal ook altijd mijn mening geven. Ook mijn tien jaar bij Anderlecht zorgen ervoor dat je vaak aan die club gelinkt wordt, dat je als het ware een spreekbuis bent".

Sommige Nederlandse perslui staan erom bekend snoeihard te zijn. Harm van Veldhoven werd in zijn eerste maanden bij Roda JC met de grond gelijk gemaakt.

"Voorlopig loopt de samenwerking met de Nederlandse voetbalpers echt gesmeerd. Hier is het zo dat de persaandacht rond het weekend hoog oploopt. In België schrijven journalisten tijdens de week hun kranten vol. Zes à zeven pagina's over dezelfde club, hier is dat ondenkbaar. Ook de persconferenties zijn heel strak georganiseerd. Daarbuiten kunnen spelers en trainers ongestoord hun werk doen".

Glen De Boeck is als trainer vaak diplomatisch terwijl hij als speler vroeger eerder spontaan voor de camera's verscheen.

"Kijk, je groeit een beetje in de functie. Als trainer heb je meer verantwoordelijkheid en sta je ook model, heb je een voorbeeldfunctie. Je gaat je woorden soms wegen, wat niet betekent dat ik sneller een blad voor de mond neem. Als speler ben je jong en soms ook minder doordacht".

Boekt VVV komend weekeinde zijn eerste seizoenszege tegen Heerenveen?

"Het zou in ieder geval een mooi moment zijn. Heerenveen startte dramatisch maar begint de laatste wedstrijden wel warm te lopen. Zoals ik al zei moeten we tegen concurrenten punten pakken: zaterdag biedt zich een mooie gelegenheid aan om dit te verwezenlijken".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties