Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Vriendschappelijk
Portugal zweet even maar vernedert Bosniërs
Tomas Taecke

Portugal liet Bosnië-Herzegovina dinsdagavond geen kans om zich te kwalificeren voor Euro 2012 (6-2). Ondanks de zware cijfers kenden de Portugezen enkele angstige periodes in de wedstrijd.

De terugwedstrijd kon alle kanten op na het doelpuntenloze gelijkspel in Bosnië vorige vrijdag. Cristiano Ronaldo wil als wereldster het EK niet aan zich laten voorbijgaan en bracht zijn geboorteland na zes minuten al op voorsprong.

Na een kwart wedstrijd leek de strijd gestreden. Nani bracht Portugal op een comfortabele 2-0-voorsprong. Bosnië gaf niet af en vlak voor de rust bracht Misimovic via een licht gefloten strafschop de ex-Joegoslaven opnieuw in de wedstrijd.

Na de rust gaf andermaal Cristiano Ronaldo de Portugezen wat ademruimte (3-1). Toen Lulic in dezelfde fase met twee gele kaarten werd uitgesloten leek de kwalificatie zo goed als binnen.

Tien Bosniërs deden er alles aan en scoorden opnieuw de aansluitingstreffer via Spahic (3-2). Uiteindelijk haalden de Portugezen toch de bovenhand. Helder Postiga legde de wedstrijd met twee knappe goals in een beslissende plooi (6-2). Portugal mag zich opmaken voor de eindronde in Polen en Oekraïne.