Speeldag: Speeldag 27
Stadion: White Hart Lane
Manchester United wint met overdreven cijfers tegen Spurs
Jefrey Van der Straeten

In een belangrijke Premier League- match won Manchester United met 1-3 tegen Tottenham Hotspur. Daarmee blijft het in het kielzog van Man City. Tottenham is uitgeschakeld in de titelrace.

Spurs startte de wedstrijd zonder sterkhouders Parker (geschorst) en Bale (geblesseerd). Daardoor verschenen Livermore en Sandro in de basis, Modric startte van op links. Bij Manchester United startte Scholes opnieuw in de basis. Naast hem stond de deze week door Ferguson geloofde Michael Carrick.

De wedstrijd startte met veel middenveldspel, zonder dat De Gea en Friedel veel werk voor de kiezen kregen. Gaandeweg greep Tottenham de controle over de wedstrijd. In de 19de minuut moest De Gea voor het eerst echt in actie komen. Op een geplaatst schot van Adebayor ging hij goed plat en verwerkte de bal in hoekschop. Tien minuten later zorgde Kaboul met een harde vrije trap voor gevaar.

Al die tijd kan Man Utd daar niets tegenover zetten. Het duurde tot de 36ste minuut eer Manchester United een bal tussen de palen kreeg. Op hoekschop kon Rooney aan de eerste paal afdrukken, maar de poging was te zwak om Friedel te verrassen.

Een minuut later stond White Hart Lane in vuur en vlam, maar het doelpunt van Man City-huurling Adebayor werd afgekeurd wegens een balcontrole met de hand. De voorafgaande actie van Aaron Lennon – even uitgezworven naar de linkerflank – was niettemin prachtig.

Tegen de gang van het spel in, scoorden de Mancunnians toch het eerste doelpunt. Diep in de eerste helft scoorde Rooney zijn achttiende van het seizoen, niet toevallig op hoekschop. Meteen het dertiende kopbaldoelpunt van het seizoen voor de mannen van Ferguson.

Na de rust kreeg men in Noord-Londen hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft te zien. Spurs zette Manchester onder druk en het was wachten op de gelijkmaker. Maar net op het moment dat Ferguson wou wisselen om onder de druk uit te komen, scoorde Ashley Young de onterechte 0-2 met een prachtige volley. Spurs moest de kelk daarna tot op de bodem ledigen. Tien minuten later krulde immers dezelfde Ashley Young de 0-3 binnen op een manier waarop hij dat bij Aston Villa vaak heeft gedaan. Ex-ploegmaat bij Villa Brad Friedel kon enkel toekijken hoe de bal in de kruising vloog.

Om de pijn te verzachten kon Jermain Defoe, die net was ingevallen, nog de eerredder scoren na een foute pass van Ryan Giggs.

Al bij al een pijnlijke nederlaag voor de Spurs, die stilletjes van de titel aan het dromen waren. Voortaan moet de club van manager Harry Redknapp zich richtten op het behalen van een Champions League-ticket. Met een derde plaats in de stand en een voorsprong van zeven punten op de vijfde in de stand, Chelsea, hebben ze daar goede papieren voor.

Manchester United van zijn kant zal zeer tevreden zijn. Zonder echt goed te spelen met 1-3 winnen op White Hart Lane; je zou van minder vleugels krijgen. Met twee punten achterstand op stadsrivaal City blijft de Engelse titelstrijd ongemeen spannend.