Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Luminus Arena
Genk opent groepsfase in stijl
Robby Morren

Racing Genk heeft de groepsfase van de Europa League in stijl ingezet. Genk speelde een volwassen wedstrijd, had veel balbezit en combineerde vlot tegen Videoton. Het waren Thomas Buffel en Jelle Vossen die de bezoekende verdediging twee keer oprolden. De Ceulaer zorgde voor de kers

Robby Morren in Genk

Mario Been bracht hetzelfde elftal aan de aftrap dat zaterdag gelijkspeelde tegen Waasland-Beveren. Videoton was duidelijk naar Limburg afgezakt om vanuit een goede organisatie op de counter te loeren. De Hongaren trokken een dubbele afweergordel op en probeerden de ruimtes klein te houden. Genk had voortdurend balbezit en legde bij momenten mooi eentijdsvoetbal op de grasmat. Het was mooi om zien hoe de automatismen stilaan in de ploeg komen.

Mooie goal
Veel doelgevaar leverde al het allemaal niet op maar één hele mooie aanval halfweg de eerste helft volstond voor Genk om met een voorsprong de kleedkamers in te gaan. Thomas Buffel schilderde vanop zijn rechterflank een voorzet op het hoofd van Vossen die perfect overhoeks binnenkopte. (1-0)

Verder noteerden we in een halfvolle Cristal Arena nog kopbalpogingen van Simaeys en Vossen en een mooie actie van Monrose die voorlangs besloot.

Applaus voor Toth
Videoton kon daar bijzonder weinig tegenoverstellen. Een afstandsschot van Toth was het grootste gevaar dat de Hongaren in de eerste speelhelft creëerden. Balazs Toth, die tussen 2007 en 2010 voor Genk speelde, mocht onder applaus van de thuissupporters de rust ingaan. Toen hij in de 65e minuut vervangen werd, gingen de handen opnieuw op elkaar. Toth genoot en bedankte.

De tweede helft was een stuk opener dan de eerste, Videoton moest op zoek naar een doelpunt waardoor er meer ruimte kwam. Zowel De Ceulaer als Vossen scoorden ei zo na een goal die een hit zou zijn geweest op Youtube. De Ceulaer ontving de bal van Vossen, zette zich door en probeerde met een lobbal te scoren. De lange doelman Bozovic had nog net genoeg aan zijn vingertoppen. Vossen pakte uit met een enig mooi hakje toen Koulibaly de achterlijn haalde maar het leer ging net naast.

De bezoekende coach bracht Gyurcso en Nikolic en er kwamen enkele hoekschoppen en doelpogingen voor Videoton maar het grootste gevaar bleef van Genk komen. Een bedrijvige Jelle Vossen trapte in het zijnet en zag zijn kopbal op de lat stranden.

Vossen - Buffel
De verlossende goal kwam er dan toch een kwartier voor tijd. Opnieuw waren het Buffel en Vossen die de verdediging oprolden maar ditmaal draaiden ze de rollen om. Vossen trapte een slimme voorzet met links op Buffel die in één tijd overhoeks binnentrapte. (2-0)

Beauty De Ceulaer
In de toegevoegde tijd maakte Benjamin De Ceulaer het Genkse feestje compleet. Hij krulde de bal enig mooi in de rechterhoek voorbij doelman Bozovic en zorgde zo voor een mooie 3-0 overwinning. Genk neemt zo een perfecte start in de groepsfase van de Europa League.