Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Olympische Stadion (Kiel)
Beerschot zet Cercle het mes op de keel
Robby Morren

Beerschot heeft al na één wedstrijd een optie genomen op play-off III winst. Een doelpunt van een bedrijvige Raman volstond voor winst. Na het eerste duel in play-off III telt Beerschot al 6 punten meer dan groen-zwart dat de komende wedstrijden met het mes op de keel moet spelen.

Robby Morren in Antwerpen

Jacky Mathijssen sleutelde aan zijn elftal. Hij bracht Losada, Raman, Brillant en Van Acker aan de aftrap. Dayan had het twee weken geleden uitstekend gedaan, hij behield zijn basisstek. Bodor, die toen nochtans ook prima acteerde, moest opnieuw vrede nemen met een plaats op de bank, net als Ozturk. Stijnen, Marzo en Kennedy waren onbeschikbaar. Bij Cercle voerde Booy slechts één wijziging door in vergelijking met de bekerpartij van woensdag: Bakenga moest plaatsruimen voor Uchebo die Cercle in extremis naar de bekerfinale kopte.

Het bereiken van die bekerfinale zorgde voor een vertrouwensboost bij Cercle. De vereniging toonde een ander gelaat op het Kiel dan twee weken geleden en trok vanaf de eerste minuut de kaart van de aanval. De thuisploeg moest het spel in de aanvangsfase ondergaan maar Cercle haalde geen voordeel uit zijn sterke start en gaandeweg wist Beerschot het evenwicht te herstellen.

Degradatievoetbal, zo kunnen we de eerste helft misschien nog het best omschrijven. Beide teams stapelden de slordigheden op: foute passes en misverstanden domineerden de partij. Echte kansen kregen we niet voorgeschoteld al is de kopbal van Suk na een halfuur toch vermeldenswaardig, net als een hoekschop vlak voor de pauze waarbij doelman Verbist gelukkig voor Cercle eerder op de bal was dan Dayan.

Vervanging scheidsrechter
De grootste opwinding van de eerste helft kwam er toen scheidsrechter Delferiere even met de coaches ging praten en daarna richting kleedkamer trok. Het spel werd stilgelegd en even was het raden wat er aan de hand was. Hij bleek een enkelblessure te hebben opgelopen. Delferiere kwam terug als vierde official en ref Dierick nam zijn plaats in.

Benito Raman
De tweede helft bracht -het kon ook moeilijk anders- beterschap. De Ratten kwamen fel uit de kleedkamer en een zeer bedrijvige Raman was de gesel voor de bezoekende verdediging. De snelle aanvaller maakte de mooiste actie van de avond: hij slalomde zich een weg doorheen de Cercle-defensie maar stuitte op doelman Verbist. Net geen kwartier ver in de tweede helft trof Raman wel raak. Dayan verlengde een corner en Raman werkte het leer aan de tweede paal tegen de binnen. (1-0)

Cercle moest, met de 120 minuten van het bekertreffen in de benen, op zoek naar de gelijkmaker. Er kwamen wel mogelijkheden. Zo was D'Haene verrast toen een voorzet voor zijn schoen belandde en had Smolders wel een punt toen hij een strafschop vroeg nadat hij door De Decker werd omarmd in de zestien. Er kwam meer ruimte voor Beerschot dat op zoek bleef gaan naar een tweede treffer maar Dayan besloot op doelman Verbist.

Na een tumultueuze slotfase en 4 extra minuten bleef het 1-0 en zo neemt Beerschot al na één wedstrijd een optie op winst van play-off III. Cercle staat voor een loodzware opdracht.