Analyse Lukaku vs. Torres: de naakte cijfers

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 43 reacties
Lukaku vs. Torres: de naakte cijfers
Foto: © SC

Lukaku of Torres? Die vraag houdt de Britse voetballiefhebber al enkele weken zoet. De Spanjaard is duidelijk op de terugweg, Lukaku timmert aan de weg naar de top. Voor wie moet José Mourinho kiezen? We helpen hem alvast een handje en stellen het rapport van Romelu en Fernando op.

Door Sander De Graeve

Vertrouwen

Vertrouwen, van levensbelang voor een spits. Een aanvalsleider met een gezonde dosis confidence zal haast uit elke hoek op doel besluiten. Een spits zonder vertrouwen kiest vaak voor een omslachtige dribbel om in een betere positie te raken of legt inspiratieloos terug op één van de middenvelders.

Qua vertrouwen weten we dat Fernando Torres met een huizenhoog probleem zit. De Spaanse topspits kon sinds zijn dure overgang van Liverpool (50 miljoen euro) nooit zijn oude niveau halen. De doelpunten en het vertrouwen bleven uit.

Rom komt dan weer uit een succesvolle uitleenbeurt aan West Bromwich Albion, waar hij bulkte van het zelfvertrouwen. De naakte cijfers liegen niet. Torres speelde zo’n 550 minuten meer in de Premier League vorig seizoen en trapte 52 keer richting doel. Lukaku trachtte 81 keer te scoren.

Torres 0 – Lukaku 1

Goals

Goals, goals en nog eens goals. Daar word je als spits natuurlijk op afgerekend. Ook hier moet Fernando Torres duidelijk het onderspit delven. De Spanjaard scoorde in goed 2.500 minuten voetbal in de Premier League amper acht goals.

Romelu Lukaku was erg goed bij schot vorig seizoen. In 2.000 minuten Premier League-voetbal kwam de sterke Belg aan zeventien goals. Dat is er één per 118 minuten, Torres had haast driemaal zoveel tijd nodig per doelpunt.

Torres 0 – Lukaku 2

Kostprijs

Een topspits, zoals Torres destijds werd binnengehaald, kost altijd een aardig zakcentje. De Spanjaard met de blonde lokken krijgt bij Chelsea wekelijks 175.000 pond op de bankrekening. Enkel Eden Hazard is een duurdere vogel met zijn 185.000 per week.

Dat Lukaku minder verdient, staat buiten kijf. Hoeveel precies kunnen we niet achterhalen, maar een 18-jarig talent wordt niet met dezelfde loonbriefjes overdonderd als een meer ervaren collega. Ook hier steekt Lukaku El Niño de loef af.

Torres 0 – Lukaku 3

Ervaring vs. toekomst

Ervaren rot tegen jeugdig enthousiasme, het is een veel moeilijkere afweging dan de voorgaande categorieën. Torres mag misschien niet meer die doelpuntmachine van weleer zijn, wanneer het er echt om gaat staat de Spanjaard er wel. Denk maar aan zijn levensbelangrijke goal tegen Barcelona in het jaar dat The Blues de Champions League wonnen.

In de Europa League was het dit jaar ook vaak raak voor de spits. Lukaku is dan weer de toekomst voor de club van Abramovich. Talenten moet je altijd tijd gunnen om te rijpen, maar Lukaku toonde vorig seizoen dat hij klaar is voor het echte werk. Ervaring die je nodig hebt op de grote momenten heeft hij echter nog niet.

Torres 1 – Lukaku 4

We besluiten bij een duidelijk verdict in het voordeel van Romelu Lukaku. Het grootste nadeel voor de Belg kan misschien wel het prijskaartje van Torres zijn. Een spits van 50 miljoen en een fortuin per week zet je namelijk minder makkelijk op de bank. Al denken we dat José Mourinho minder geduld zal hebben dan de Torres-trouwe Rafa Benitez.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties