Courtois op elk vlak beste in 2012-2013

Caroline Tonnelier
| 1 reacties
Courtois op elk vlak beste in 2012-2013
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Thibaut Courtois werd verkozen tot doelman van het voorbije seizoen in La Liga. Het was na de Trofeo Zamora de tweede trofee die de Limburger gisteren in zijn prijzenkast mocht zetten. Dat de prijs meer dan verdiend is voor Courtois, bewijst het cijfermateriaal.

De voorbije jaren waren het steeds Iker Casillas en Victor Valdés die de trofee als beste doelman in ontvangst mochten nemen. Mede dankzij het boerenjaar van Atlético Madrid werd die reeks doorbroken. Casillas verloor vorig seizoen zijn basisplaats en was dus logischerwijze niet genomineerd. De concurrenten van Courtois voor de trofee waren Willy Caballero (Málaga) en Victor Valdés (Barcelona).

Op alle vlakken de beste cijfers

Onze landgenoot kon vorig seizoen op alle vlakken de beste cijfers voorleggen. Hij slikte gemiddeld amper 0,78 tegendoelpunten per match (29 in 37 wedstrijden) tegenover 1,06 voor Valdés (33 in 31 matchen) en 1,19 voor Caballero (43 in 36 duels). Ook haalde Courtois het grootste aantal clean sheets. Hij hield liefst 20 keer de nul op het bord, terwijl Valdés hier slechts 8 keer in slaagde. Caballero kon 12 keer zijn netten schoon houden.

Kwatongen beweren wel eens dat de Rode Duivel bij Atlético weinig werk op te knappen heeft en daardoor deze cijfers kan voorleggen. Al zegt deze statistiek ook niet alles, toch loont het de moeite om het percentage saves nader onder de loep te nemen. Courtois moest 93 reddingen uit zijn mouw schudden op 120 schoten op doel en haalde zo een percentage van 76,2%. Ook op dat vlak doet hij beter dan Valdés (61 reddingen op 93 schoten binnen het kader, of 64,9%) en Caballero (107 reddingen op 150 schoten op doel, of 71,3%).

Courtois op het niveau van Barça en Real

Dit seizoen houdt Thibaut Courtois zijn topniveau aan. In 15 matchen kreeg hij nog maar 9 tegendoelpunten en kon hij al zeven keer de nul houden. Zijn percentage reddingen ligt op 75%, waarmee hij het dit seizoen voorlopig iets minder doet dan Valdés. De goalie van Barcelona, die momenteel weliswaar geblesseerd is, zit met zeven clean sheets in 13 matchen op ongeveer hetzelfde niveau als Courtois. Vooral het percentage reddingen (83,3%) van de Spanjaard is dit seizoen echter indrukwekkend.

De statistieken die Courtois sinds begin vorig seizoen kan voorleggen, brengen hem op het niveau van de absolute top in Spanje. Ook Casillas pakte tussen 2009 en 2012 gemiddeld minder dan één tegendoelpunt per match en kon steevast een percentage reddingen van 72 en 75%. Al kan het altijd nog straffer, bewees Victor Valdés tussen 2009 en 2011. Hoogtepunt was een gemiddeld aantal tegendoelpunten van amper 0,5 en in beide seizoenen kon de Barça-keeper een percentage reddingen boven de 80% voorleggen.  De voorbije twee seizoenen deed Courtois het echter steevast beter dan Valdés en het lijdt wat ons betreft dan ook geen twijfel dat hij een waardige opvolger zou zijn voor het Barça-icoon. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties