Analyse Spaanse titelstrijd: spanning troef met Real in polepositie

Caroline Tonnelier
| 0 reacties
Spaanse titelstrijd: spanning troef met Real in polepositie
Foto: © SC

De titelstrijd in de Primera División blijft ongemeend spannend. Nadat Barcelona en Atlético Madrid zich dit weekend lieten verrassend, is het nu zowaar Real Madrid dat voor het eerst dit seizoen alleen aan de leiding staat.

Door Caroline Tonnelier

De Spaanse competitie wordt wel eens beschouwd als saai en voorspelbaar, door de grote kloof tussen de absolute top en de rest. De voorbije seizoenen was de hegemonie van Barcelona bijzonder groot: de Catalanen wonnen vier van de laatste vijf titels. Alleen aartsrivaal Real Madrid kon twee seizoenen geleden de reeks van Barça onderbreken.

Dit seizoen hebben Real en Barcelona concurrentie van Atlético Madrid, dat nog steeds mee de bijzonder spannende titelstrijd kleurt. Ook vorig jaar was de ploeg van Simeone lang de grootste uitdager van Barcelona. In de eindfase van de competitie lieten de colchoneros het echter afweten en was het Real Madrid dat met een sterke eindspurt nog tweede werd.

Barcelona: minder buitenaards dan voorbije seizoenen

Dat de titelstrijd in Spanje alvast een stuk spannender is dan vorig seizoen heeft deels te maken met de toch iets mindere prestaties van Barcelona. De Catalanen liepen tegen Real Sociedad al tegen hun derde nederlaag aan en dat is er nu al één meer dan vorig seizoen. Na 25 speeldagen had Barcelona vorig seizoen 68 punten, nu zijn dat er 60. Messi en co scoren iets minder vlot dan vorig seizoen. De Argentijn kampte al met heel wat blessureleed en lijkt het nog moeilijk te hebben om een constante in zijn prestaties te leggen. Ook defensief toonde Barça zich de afgelopen weken behoorlijk kwetsbaar.

Anderzijds hebben Real en Atlético Madrid hun niveau nog verder opgekrikt. Vooral de Koninklijke doet het een stuk beter dan een jaar geleden. Toen had Real 52 punten, nu zijn dat er liefst elf meer. De ploeg van Ancelotti is momenteel dé ploeg in vorm en heeft als koploper voorlopig de beste papieren om de titelstrijd naar zich toe te trekken.

Real Madrid: zo goed als ongenaakbaar in 2014

Sinds de jaarwisseling is Real Madrid immers zo goed als ongenaakbaar. Alleen op het veld van Athletic Bilbao, altijd een bijzonder lastige verplaatsing, lieten de Madrilenen punten liggen. Ook zonder de geschorste Ronaldo toonde Real zich bijzonder efficiënt en trefzeker. De offensieve weelde is dan ook bijzonder groot voor Ancelotti: niet alleen het gevreesde BBC-trio (Benzema-Bale-Cristiano) staat garant voor goals. Met Jesé Rodriguez heeft Real een nieuw toptalent in de rangen en ook Di María doet het tegenwoordig uitstekend. Bovendien bracht de terugkeer van Xabi Alonso het evenwicht terug in het team van Ancelotti.

En wat met Atlético Madrid? Kan de ploeg van Simeone de eerste ploeg in tien jaar worden die Barcelona en Real Madrid van de titel houdt? Qua individueel talent blijft Atlético toch de mindere: een Messi of Ronaldo loopt er niet rond in Vicente Calderón en sterspeler Diego Costa is momenteel op zoek naar zijn topvorm. De colchoneros moeten het hebben van hun collectieve sterkte en moeten vooral opletten om niet opnieuwe een terugval te krijgen zoals in de terugronde van vorig seizoen. Volgend weekend staat alvast het duel tegen Real Madrid op het programma. In de beker toonde de stadsgenoot zich duidelijk de sterkere, afwachten of Simeone een antwoord kan vinden en zo de titelstrijd nóg wat spannender kan maken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties