Datum: 17/06/2014 00:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Estadio das Dunas
Snelle goal Dempsey en late treffer Brooks nekken sterk Ghana
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Snelle goal Dempsey en late treffer Brooks nekken sterk Ghana
Foto: © Photonews

De Verenigde Staten wonnen vannacht met de nodige dosis geluk van een stevig Ghana. Een razendsnelle goal van Dempsey en een late winning goal van Brooks zorgden ervoor dat Team USA naast Duitsland aan de leiding staat in groep G.

Door Sander De Graeve

Met Ghana tegen de Verenigde Staten werd de laatste wedstrijd uit groep G om middernacht Belgische tijd afgetrapt in Natal. Na de stevige bolwassing die Cristiano Ronaldo en co. van Duitsland ontvingen was het uitkijken wie mee aan de leiding zou komen in de groep. Bij Ghana mocht Daniel Opare starten op de rechtsachter, sterspeler Boateng zat op de bank. De Amerikanen begonnen met de verwachte elf.

De match was nog niet goed begonnen of het was al meteen achtervolgen geblazen voor The Black Stars uit Ghana. Dempsey kreeg een mooie bal van Jones, kapte zijn man uit en legde de bal perfect in het hoekje. Met 32 seconden scoorde hij de vijfde snelste goal uit de geschiedenis van het WK.

Ghana moest meteen vol aan de bak en deed dat met verve. Gedurende twintig minuten stond Howard in een schietkraam. Vooral Asamoah Gyan kende een begenadigde dag voorin. Enkel het afwerken wou maar niet lukken.

Het was Altidore die halverwege de tweede helft een reuzenkans miste. Hij zal dit WK waarschijnlijk geen doelpunt scoren. Een paar minuten na zijn actie moest hij zwaar geblesseerd naar de kant. Hij tastte aan de hamstrings en werd met de draagberrie afgevoerd.

Tot scoren kwamen de jongens uit Ghana niet meer in de eerste helft, alle inzet ten spijt. Na de koffie duwden de Ghanezen nog meer door. Howard hield met een combinatie van geluk en uitstekend keeperswerk zijn netten lange tijd schoon.

Ghana moest stilaan alles op alles zetten en gooide Boateng dan toch in de strijd. Het bleef Asamoah Gyan die voor de impulsen zorgde. Een kleine acht minuten voor tijd bediende hij André Ayew met een magistraal hakje. De nummer tien van Ghana twijfelde niet en fusilleerde Howard. 1-1 en alles te herdoen.

Team USA leek uitgeteld, maar de verlossing kwam uit de lucht vallen. Invaller Zusi krulde een hoekschop perfect op het hoofd van Brooks, ook al een wisselspeler. Drie minuten voor tijd zorgde hij zo voor dolblije supporters. Ghana speelde sterker dan de Noord-Amerikanen, maar bleef met lege handen achter.

Opstellingen

Ghana Ghana

  Speler G Beoordeel
Larsen Kwarasey Adam 90' -
Opare Daniel 90' -
Mensah Jonathan 90' -
Boye John 90' -
Asamoah Kwadmo 90' -
Rabiu Mohammed   71' -
Muntari Sulley   90' -
Ayew Jordan 59' -
Twasam Atsu Christian 77' -
Ayew Pelé André 90' -
Gyan Asamoah A 90' -
  Bank G Beoordeel
Boateng Kevin-Prince 31' -
Essien Michael 19' -
Adomah Albert Danquah 13' -
Sumaila Rashid -  
Adams Stephen -  
Agyemang-Badu Emmanuel -  
Dauda Abdul Fatawu -  
Afful Harrison -  
Acquah Afriyie -  
Inkoom Samuel -  
Waris Abdul Majeed -  
Wakaso Mubarak -  

Verenigde Staten Verenigde Staten

  Speler G Beoordeel
Howard Tim 90' -
Besler Matt 45' -
Cameron Geoff 90' -
Johnson Fabian 90' -
Beasley DaMarcus 90' -
Bedoya Alejandro 77' -
Jones Jermaine A 90' -
Bradley Michael 90' -
Beckerman Kyle 90' -
Dempsey Clint 90' -
Altidore Jozy 22' -
  Bank G Beoordeel
Jóhannsson Aron 68' -
Brooks John Anthony 45' -
Zusi Graham A 13' -
Rimando Nick -  
Green Julian -  
Wondolowski Chris -  
Davis Brad -  
Diskerud "Mix" Mikkel -  
Gonzalez Omar -  
Guzan Brad -  
Chandler Timothy -  
Yedlin DeAndre -  
Herbeleef Ghana - Verenigde Staten

Vooraf