porPortugal
ghaGhana
Datum: 26/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Estadio Nacional
Ronaldo scoort... maar niet genoeg: Portugal samen met Ghana naar huis
Ronaldo scoort... maar niet genoeg: Portugal samen met Ghana naar huis
Foto: © Photonews

De match van de records: Gyan werd Afrikaans topschutter op het WK aller tijden, Ronaldo scoorde op zes opeenvolgende toernooien, maar geen van beiden kon zijn ploeg naar de volgende ronde leiden. Zowel Ghana als Portugal zijn uitgeschakeld.

Een wedstrijd tussen twee ploegen die helemaal de kluts kwijt waren. Ronaldo had te weinig ritme na zijn blessures en bij Ghana werden Boateng en Muntari naar huis gestuurd. Allemaal niet goed voor het spelniveau, maar Portugal bepaalde wel het tempo. Ronaldo had één goeie trap op doel, maar zijn voorzet-schot strandde op de dwarsligger.

Own-goal en Duitse hoop

Ghana kwam iets beter in de wedstrijd, maar Gyan stuitte twee keer op een goede doelman Beto. Geen van beide ploegen had zijn lot in eigen handen, maar winnen was sowieso een must en Portugal moest dat zelfs met verschillende doelpunten verschil doen. En dan afwachten of er in Duitsland-VS een 'logische' uitslag uit de bus zou vallen. 

En Portugal kreeg deze keer Dame Fortuna aan zijn zijde. Veloso gooide de bal op goed geluk voor. Niemand die de bal zou kunnen raken, maar Boye zette er toch zijn knie tegen. Zijn doelman zag het leer onhoudbaar in de kruising verdwijnen. Een own-goal en een evenaring van het recordaantal doelpunten op een WK-groepsfase ooit.

Gyan, beste Afrikaanse schutter ooit

Maar goed, Portugal kwam er geen stap dichter mee, want ze moesten nog minstens twee keer scoren om door te stoten. Ghana had genoeg aan een kleine zege om de volgende ronde te bereiken. Want, wars van alle insinuaties, werd er toch gescoord door Duitsland. Müller maakte een einde aan de twijfels door de bal binnen te rammen.

Het gaf Ghana moed en derde keer was ook goede keer voor topschutter Gyan die vrijstaand kon binnenkoppen. Daarmee werd hij de best scorende Afrikaan op het WK ooit. Eén keer scoren volstond dus op dat moment... En Waris had het kunnen afmaken op voorzet van Gyan - die zal wel wat interesse krijgen na het WK - maar miste zijn kopbal.

Ronaldo, record ja, kwalificatie nee

En ja, zelfs Portugal bleef er nog in geloven. Ronaldo maakte er 2-1 van en kwam daarmee op gelijke hoogte met Jürgen Klinsmann, die ook op zes opeenvolgende toernooien tot scoren kwam (drie WK's, drie EK's). Het volstond echter niet voor de kwalificatie omdat het doelpuntensaldo niet goed genoeg was om de VS nog bij te halen.

Nochtans had Ronaldo nog drie grote kansen om er toch nog door te geraken, maar het mocht telkens niet zijn... Geen groots spektakel en ook een terechte uitschakeling voor beiden. Nu afwachten of de VS of Duitsland onze tegenstander wordt.

Opstellingen

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Beto Antonio 88' -
Joao Pereira 61' -
Pepe 90' -
Bruno Alves 90' -
Veloso Miguel 90' -
Carvalho William 90' -
Moutinho Joao   90' -
Amorim Ruben 90' -
Nani 90' -
Eder 70' -
Ronaldo Cristiano āš½ 90' -
  Bank G Beoordeel
Varela 29' -
Vieirinha 20' -
Eduardo 2'  
Meireles Raul -  
Rafa Silva -  
Neto Luis -  
Rui Patricio -  
Costa Ricardo -  
Postiga Helder -  
Almeida AndrĆ© -  

Ghana Ghana

  Speler G Beoordeel
Dauda Abdul Fatawu 90' -
Afful Harrison   90' -
Boye John āš½ 90' -
Mensah Jonathan 90' -
Asamoah Kwadmo A 90' -
Rabiu Mohammed 76' -
Agyemang-Badu Emmanuel 90' -
Twasam Atsu Christian 90' -
Ayew PelƩ AndrƩ 81' -
Waris Abdul Majeed   71' -
Gyan Asamoah āš½ 90' -
  Bank G Beoordeel
Acquah Afriyie 14' -
Adams Stephen -  
Sumaila Rashid -  
Inkoom Samuel -  
Opare Daniel -  
Ayew Jordan   -  
Essien Michael -  
Adomah Albert Danquah -  
Wakaso Mubarak -  
Larsen Kwarasey Adam -  
Herbeleef Portugal - Ghana

Vooraf