kamKameroen
braBrazilië
0-1
1-2
35' Neymar (Marcelo)
1-3
1-4
Datum: 23/06/2014 22:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Estadio Nacional
Neymar op niveau, Brazilië nog niet helemaal
Neymar op niveau, Brazilië nog niet helemaal
Foto: © Photonews

Brazilië leeft en wint tegenwoordig bij de gratie van een 22-jarige knaap. Neymar scoort en laat zijn team draaien, maar krijgt te weinig hulp van zijn ploegmaats. Zo ook tegen zwak broertje Kameroen, waar hij het bijna in zijn eentje moest doen.

Wat een gezondheidswandeling diende te worden voor Brazilië is op iets heel anders uitgedraaid. De jongens van Felipe Scolari begonnen nochtans heel sterk met kansen voor Neymar en Hulk, maar Kameroen hield met het nodige geluk nog stand. Na een dik kwartier was het echter prijs: perfecte voorzet van Luiz Gustavo en Neymar verlengde in doel. 

Neymar en Paulinho hadden nog kansen op de 0-2, maar het was een terugknokkend Kameroen dat de bal tegen de netten kreeg. Dani Alves liet zich - verrassend - ringeloren op zijn rechtsachter door Nyom. Die kon hard en zuiver voorzetten en Matip maakte alles te herdoen.

A normal day's work

Maar ja, wonderkinderen en sterren staan er op de momenten dat het moet. Neymar, duidelijk niet onder de indruk van de omstandigheden, deed gewoon zijn ding. Terwijl tientallen miljoenen van zijn landgenoten elke beweging analyseerden, ging hij nog eens op wandel en scoorde met een droge knal zijn tweede van de avond. De 22-jarige superster juichte iets uitbundiger, ontving de felicitaties en ging verder aan het werk. 'A normal day's work for me', leek hij te zeggen.

Want wat de superster liet zien, was adembenemend. Dribbels, technische hoogstandjes, passes,... en allemaal in dienst van het team. Want dat was nog het indrukwekkendste: het was allemaal functioneel. "Poëzie op een voetbalveld", zou Jan Mulder het noemen. En het was nodig, want goed was het allemaal niet. Fernandinho werd bij de rust al gewisseld en achteraan rammelde het een paar keer serieus.

Fred zijn eerste

Scolari zal ook wel even de puntjes op de i gezet hebben tijdens de rust en zijn spelers luisterden. De druk ging omhoog, Kameroen kreeg de bal niet meer weg en Fred scoorde zijn eerste vanuit buitenspel van het toernooi. Boeken toe en kijken of er nog wat te beleven zou vallen.

Antwoord: heel weinig. Enkel als Neymar aan de bal kwam, was het de adem inhouden, maar de Kameroeners haalden hem elke keer snel neer. Met nog twintig minuten te gaan, nam Scolari geen risico en haalde hem naar de kant. Geen risico's nemen! Oscar zorgde nog voor zekerheid over de groepswinst door er 1-4 van te maken, want ondertussen stond het in Kroatië-Mexico 0-3 en was die plaats in gevaar gekomen.

Nog geen niveau van een wereldtitelkandidaat echter. Net als België moet Brazilië groeien in het toernooi, of het zou wel eens snel over kunnen zijn. Al kunnen ze wel vertrouwen putten uit de ruime zege.

Opstellingen

Kameroen Kameroen

  Speler G Beoordeel
Itandje Charles Hubert 90' -
Matip Joel 90' -
Nkoulou Nicolas 90' -
Bedimo Henri 90' -
Nyom Allan A 90' -
M'Bia Stéphane   90' -
N'Guemo Landry 90' -
Enoh Eyong   90' -
Moukandjo Bile Benjamin 58' -
Aboubakar Vincent 72' -
Choupo-Moting Eric Maxim 81' -
  Bank G Beoordeel
Makoun Jean II 9'  
Feudjou Nguegang Loïc Maxime -  
Olinga Fabrice -  
Salli Edgard Nicaise Constant   -  
Nounkeu Dany -  
Webo Kouamo Pierre Achille -  
Song Alexandre -  
Assou-Ekoto Benoît -  
Chedjou Aurélien -  
Eto'o Samuel -  
Ndjock Sammy -  
Djeugoue Cedric -  

Brazilië Brazilië

  Speler G Beoordeel
Julio Cesar 90' -
Alves Daniel 90' -
Luiz David A 90' -
Silva Thiago 90' -
Marcelo A 90' -
Gustavo Luiz A 90' -
Oscar A 90' -
Paulinho 45' -
Hulk 63' -
Neymar ⚽ ⚽ 73' -
Fred 90' -
  Bank G Beoordeel
Ramires 27' -
Bernard 17' -
Henrique -  
Hernanes -  
Jefferson -  
Jo -  
Maxwell -  
Fernandinho -  
Dante Bonfim -  
Maicon -  
Willian -  
Herbeleef Kameroen - Brazilië

Vooraf