Romelu Lukaku en de Serie A: een goede match?

Simon Hamoir
Caroline Tonnelier en Simon Hamoir
| 3 reacties
Romelu Lukaku en de Serie A: een goede match?

De man die tegen Cyprus goed was voor twee doelpunten gaf toe dat hij Everton deze zomer had kunnen verlaten. Er was concrete interesse van Juventus. Maar is de Serie A wel iets voor hem?

Tot op heden is Romelu Lukaku nog altijd een speler van Everton, maar dat had anders kunnen zijn. De nummer negen van de Rode Duivels bekende dat hij een transfer naar Juventus miste. De kans is groot dat de Italiaanse landskampioen het in de volgende transferperiode gewoon opnieuw probeert.

Tot nog toe speelde Lukaku alleen nog maar in de Jupiler Pro League en in de Premier League. Engeland verlaten voor de Serie A: het zou een nieuwe uitdaging zijn, die zeker een aanpassing van zijn speelstijl zou vergen.

De Italiaanse defensies

Het is alom bekend: de Italianen houden van verdedigen en zijn er ook uitstekend in. Neen, de Serie A staat niet bekend om zijn hoge scores en spectaculair aanvalsspel. Heel wat teams kiezen voor een systeem met drie centrale verdedigers, iets wat in Engeland erg ongewoon is. Lukaku is echter een spits die ruimte nodig heeft.

Op de counter of in situaties met numeriek overwicht is de voormalige Anderlecht-speler op zijn best. Tegen drie verdedigers komt hij veel minder tot zijn recht. Het zou heel wat meer polyvalentie vragen om te schitteren tegenover de forten in het Calcio.

Kopspel verbeteren

Romelu Lukaku scoorde dan wel twee keer met het hoofd bij de Rode Duivel, maar in meer klassieke spelsituaties komt zijn kopbalspel toch minder tot uiting. De Italiaanse teams verdedigen graag erg laag en dat betekent dat een goed kopbalspel primordiaal is voor een succesvolle nummer negen in de Serie A.

Meestal is de job van aanvaller niet echt de plezantste in Italië. De offensieve spelers moeten mee verdedigen in het collectief. Romelu zou dus ook moeten leren om meer energie op te offeren aan defensieve taken.

Als je naar de cijfers van vorig seizoen kijkt, dan is de Serie A toch niet zo defensief. In 2015-2016 scoorden de Italiaanse clubs gemiddeld 1,29 doelpunten per match, tegenover 1,35 in de Premier League.

De vier vlotst scorende spitsen in de Serie A eindigden op 36 (Higuain), 26 (Maccarone), 19 (Dybala) en 18 (Bacca). Higuain was met andere woorden buiten categorie, maar verder vergelijkbare cijfers met de Premier League. Daar eindigde Lukaku met 18 treffers op de vierde plaats in de topschutterstand, na Kane (25), Aguëro (24) en Vardy (24).

Op dit moment is er geen enkele speler in de Italiaanse competitie die dezelfde speelstijl heeft als Lukaku. Vele aanvallers verhuisden al van Engeland naar Italië, sommigen met meer succes dan anderen. Denk maar aan Carlos Tevez, Edin Dzeko, Mario Balotelli, Andriy Schevchenko of Adrian Mutu. Erg uiteenlopende profielen, maar allen met een grote polyvalentie en een uitstekende techniek.

Romelu Lukaku is een atypische goaltjesdief, met een stijl die moeilijk te imiteren is. Robuust, fusiek sterk, volhardend, snel, met een krachtig schot en een vaak uitstekend positiespel, is hij in staat bergen te verzetten en de doelpunten aaneen te rijgen. Maar of hij ook in de Serie A past? Laat ons weten wat u ervan denkt!

Kan Romelu Lukaku slagen in de Serie A?

21%
29%
36%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties