Zorgt deze onwaarschijnlijke blunder voor het absolute einde van het Eurostadion?

Redactie
| 147 reacties
Zorgt deze onwaarschijnlijke blunder voor het absolute einde van het Eurostadion?
Foto: © Photonews

Volg Belgiƫ nu via WhatsApp!

Het project rond het Eurostadion lijkt een zoveelste klap in het gezicht te krijgen. Nadat de bouw van het stadion op Parking C van de Heizel al heel wat vertraging opliep, zou nu zelfs blijken dat het stadion niet voldoet aan de vereisten van de UEFA.

Omdat het Eurostadion niet op Brussels territorium, maar in werkelijkheid wel op het grondgebied van de gemeente Grimbergen gebouwd zal worden, voldoet het niet aan de vereisten van de UEFA. Dat meldt het Radio 1-programma De Ochtend, dat beslag kon leggen op e-mailverkeer tussen de Belgische Voetbalbond (KBVB) en bouwheer Ghelamco.

De Europese voetbalbond UEFA had als voorwaarde gesteld dat het stadion zich op het grondgebied van de gaststad (Brussel, nvdr.) moet bevinden. Aangezien dat niet het geval is, krijgt het project opnieuw een slag in het gezicht.

Ghelamco legt schuld bij Belgische Voetbalbond...

Paul Gheysens, topman van Ghelamco, herinnerde de Belgische Voetbalbond er in mei aan dat het zich 'onvoorwaardelijk en onherroepelijk ertoe verbonden heeft om UEFA 2020 te hosten in het Brusselse Eurostadtion.' Gheysens baseert zich onder meer op het feit dat Bart Verhaeghe, ondervoorzitter bij de KBVB, zich distantieert van het Eurostadion-project. Ghelamco zou er aanzienlijke schade door lijden.

... KBVB wijst naar Ghelamco en Stad Brussel

Iets waar ze bij de KBVB niet mee kunnen lachen en waarop ze scherp reageren. De KBVB hekelt het gebrek aan professionalisme bij Ghelamco. 'Dat de realisatie van het project reeds bijzonder veel vertraging heeft opgelopen en het risico loopt niet tijdig te kunnen worden gerealiseerd, is de uitsluitende verantwoordelijkheid van Ghelamco en de Stad Brussel', klinkt het in een mail.

De KBVB vindt de eis van Ghelamco dan ook ‘volkomen misplaatst’ en vindt het daarnaast ook ‘onaanvaardbaar dat Ghelamco de verantwoordelijkheid voor de moeilijkheden tracht door te schuiven naar de KBVB.’

"1 of 2 mirakels nodig om het EK 2020 te halen"

Johan Van den Driessche (NVA)

"We zitten nu volgens mij dicht bij het einde van het project rond het Eurostadion", aldus Johan Van den Driessche, fractieleider voor NVA in het Brussels Parlement, in De Ochtend. "Volgens het Eurostadion-project zou stadion op een terrein (Parking C) gebouwd worden dat eigendom is van de stad Brussel, maar dat is niet het territorium van de stad Brussel. Het territorium is Grimbergen. En het stadsbestuur van Brussel heeft op dat territorium geen bevoegdheid als stadsbestuur."

"Maar de UEFA wil van de stad een engagement dat het zijn verantwoordelijkheid kan opnemen op alle vlakken, bijvoorbeeld op vlak van veiligheid. Maar de stad Brussel is niet bevoegd voor de veiligheid van Parking C. Wanneer Ghelamco beslist om de momenteel enige potentiële klant (de KBVB) zo te schofferen, dan staat Ghelamco volgens mij met zijn rug tegen de muur. Er zijn 1 of 2 mirakels nodig om het EK 2020 te halen", besluit Van den Driessche.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK Kwalificatie (Europa)

Nieuwste reacties