Factcheck 'Rode Duivels moeten zich zorgen maken door gebrek aan EK-stadion met oog op loting': waarom dat goed meevalt

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 4 reacties
'Rode Duivels moeten zich zorgen maken door gebrek aan EK-stadion met oog op loting': waarom dat goed meevalt
Foto: © photonews

Toch wel onheilspellende berichten maandag in een Vlaamse krant over de impact van het niet hebben van een stadion voor het EK 2020 op de mogelijke loting voor dat EK. Maar is die impact wel zo groot? Factcheck.

Op 30 november is er de loting in Boekarest voor het EK 2020, onder voorbehoud van de vier landen die zich via de play-offs in maart nog zullen gaan plaatsen. Mogelijk heeft dat nog zijn impact op het vervolg van de competitie en moet er op 1 april alsnog bijgestuurd worden met een nieuwe loting.

Maar: de UEFA stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk wissels zullen gebeuren. Landen die hun groep in de Nations League niet wonnen, zullen om die reden ook mogelijk van groep gewisseld worden binnen de play-offs om de impact zo klein mogelijk te maken.

Gastlanden

Italië en Rusland zijn ondertussen als gastlanden al geplaatst voor het EK 2020. Bovendien zullen Engeland, Spanje, minstens Ierland of Denemarken en minstens Duitsland of Nederland (en vermoedelijk allebei) zich vanuit hun groep plaatsen, terwijl Azerbeidzjan er meer dan waarschijnlijk niet zal bij zijn.

Schotland is vanuit League C van de Nations League als groepswinnaar zeker van dat 'path' richting EK 2020, Hongarije en/of Roemenië kunnen indien nodig en als ze zich hiervoor zouden moeten plaatsen dus in andere paths worden gestoken. 

Extra 'path'

Er zullen in de mate van het mogelijke geen wissels moeten gebeuren, maar zelfs als dit het geval is, wordt eerst gekeken naar een extra 'path' voor bepaalde landen. Normaal gezien zou er dus aan de potten 1, 2 en 3 sowieso niet geraakt worden.

België zal dus 99% zeker wél degelijk twee van zijn drie tegenstanders kennen op 30 november. En het derde land zou het - als het gaat om een winnaar van de play-offs - sowieso niet kennen voor 31 maart, dus als daar nog een eventuele wijziging komt is dat ook geen al te groot probleem.

Waarom de reekshoofdenstatus voor de Belgian Red Devils enorm belangrijk blijft? Dat gaven we eerder al eens aan en kan u HIER nog eens opnieuw lezen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties