Word fan! 96

Poules EK

Zoals steeds is de eerste horde voor de deelnemende landen op het EK voetbal het overleven van de eerste ronde, de groepsfase. Het is dan ook van cruciaal belang hoe het op het EK voetbal met de groepen zit: welke landen treffen mekaar meteen, wat zijn de zwaarste groepen, is er een 'poule des doods'? Uiteraard kan u alles over de verschillende groepen vinden op Voetbalkrant.

EK-loting op 2 december

De loting heeft bepaald hoe de poules op het EK 2024 eruit zien. De loting werd uitgevoerd op 2 december 2023. De 24 deelnemende landen worden verdeeld in zes groepen van vier ploegen. Er is wel degelijk een poule des doods. In groep B zitten toplanden Spanje en Italië, maar ook Kroatië, de nummer 3 van het WK 2022. Met daarnaast ook nog Albanië als underdog.

Bij die loting werd ook rekening gehouden met de potindeling en het feit dat drie EK-tickets nog in de play-offs verdiend moeten worden. De eerste twee in elke groep en de vier beste derdes gaan door naar de achtste finales.

Rode Duivels in pot 1

Wat de potindeling betreft: die werd bepaald op basis van prestaties in de EK-kwalificaties, met ook gastland Duitsland in pot 1. Het was al geruime tijd zeker dat de Rode Duivels eveneens in pot 1 zouden zitten en dus met drie op papier haalbare kaarten in de groep moesten zitten. Dat is ook gebleken: de Rode Duivels zijn ondergebracht in groep E, met Slovakije, Roemenië en de winnaar van de play-offs route B als tegenstanders.

Duitsland in poule A

Daarnaast was er voor de loting reeds één andere zekerheid: gastland Duitsland ging sowieso in poule A terechtkomen. 

Eens bekend was welke landen in welke groepen zaten, werd er ook een kalender vastgelegd. Alles in verband met de EK-kalender kan u overigens vinden op Voetbalkrant.


Groep A: gastland mag niet ontgoochelen

Duitsland, Schotland, Hongarije en Zwitserland. Gastland Duitsland kijkt dus opnieuw Hongarije in de ogen, nadat beide landen mekaar al troffen op het vorige EK.

Groep B: groep des doods

Spanje, Kroatië, Italië en Albanië. Spanje en Italië zijn grote voetballanden, maar ook Kroatië doet het vaak goed in een toernooi. De affiche Spanje-Kroatië kan op de eerste speeldag al één van deze twee landen met de rug tegen de muur zetten.

Groep C: Engeland mag niet in problemen komen

Slovenië, Denemarken, Servië en Engeland. Denemarken-Engeland lijkt de affiche om het meest naar uit te kijken.

Groep D: Oranje mag Frankrijk proberen verrassen

Winnaar play-offs route A, Nederland, Oostenrijk en Frankrijk. Afwachten of het niet te onderschatten Oostenrijk Oranje aan het wankelen kan brengen, maar de meest spraakmakende affiche is zonder twijfel Nederland-Frankrijk.

Groep E: Rode Duivels favoriet in de groep

België, Slovakije, Roemenië en winnaar play-offs route B. Na de afloop van België-Slovakije op de openingsspeeldag, weten we of de Rode Duivels een goede start nemen.

Groep F: Cristiano wil nog eens schitteren

Turkije, winnaar play-offs route C, Portugal en Tsjechië. Het Portugal van Cristiano Ronaldo en bondscoach Roberto Martinez zal voor het eerst getest worden op de eerste speeldag tegen Tsjechië. 

 Stand G P W G V G =
1. Nederland Nederland 1 3 1 0 0 2-1 1
2. Frankrijk Frankrijk 1 3 1 0 0 1-0 1
3. Polen Polen 1 0 0 0 1 1-2 -1
4. Oostenrijk Oostenrijk 1 0 0 0 1 0-1 -1
 Groep A G P
1. Duitsland Duitsland 2 6
2. Zwitserland Zwitserland 2 4
3. Schotland Schotland 2 1
4. Hongarije Hongarije 2 0
 Groep B G P
1. Spanje Spanje 1 3
2. Italiƫ Italiƫ 1 3
3. Albaniƫ Albaniƫ 2 1
4. Kroatiƫ Kroatiƫ 2 1
 Groep C G P
1. Engeland Engeland 2 4
2. Denemarken Denemarken 2 2
3. Sloveniƫ Sloveniƫ 2 2
4. Serviƫ Serviƫ 2 1
 Groep D G P
1. Nederland Nederland 1 3
2. Frankrijk Frankrijk 1 3
3. Polen Polen 1 0
4. Oostenrijk Oostenrijk 1 0
 Groep E G P
1. Roemeniƫ Roemeniƫ 1 3
2. Slovakije Slovakije 1 3
3. Belgiƫ Belgiƫ 1 0
4. OekraĆÆne OekraĆÆne 1 0
 Groep F G P
1. Turkije Turkije 1 3
2. Portugal Portugal 1 3
3. Tsjechiƫ Tsjechiƫ 1 0
4. Georgiƫ Georgiƫ 1 0