Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Balaidos
Barça haalt fel bevochten zege
Dave Sentobin

Kampioen Barcelona won vanavond met 2-3 op het veld van Celta. De thuisploeg liet het spel aan Barcelona en probeerde op de tegenaanval een doelpunt te maken. Dat gebeurde ook vijf minuten voor rust. Rijkaard zag het scenario van Monaco al terug voor zijn ogen. Zijn team reageerde goed aan het begin van de tweede helft en kwam vrij vlug op een 1-2 voorsprong. Maar de tegenstander van Standard in de Uefa-beker sloeg terug en kwam weer op gelijke hoogte. Net voor tijd kwam dan de verlossende treffer voor Rijkaard en zijn mannen. Een fel bevochten zege voor de landskampioen.

Rijkaard begon met Iniesta en Zambrotta in de basiself. Ronaldinho bleef in Catalonië om optimaal te herstellen van zijn lichte blessure. Messi was zijn vervanger op de linkerflank. De partij begon rustig. De eerste twintig minuten had Barça 66% balbezit, maar dat betekende niet zoveel. Een schot van Márquez was het enige echte wapenfeit van de bezoekers. Op het half uur knalde de Portugees Deco dan wel gevaarlijk naar doel. Pinto was attent op het verraderlijke schot en duwde in hoekschop. De thuisploeg speculeerde duidelijk op de tegenaanval.

Vijf minuten voor rust kwam Celta er nog eens gevaarlijk uit. Nené schoot hard naar doel en de afgeweerde bal trapte Baiano eenvoudig in het lege doel. Márquez gaf de Braziliaan net iets te veel vrijheid. De blaugranas wilden absoluut de pijnlijke nederlaag van vrijdag rechtzetten, maar gingen de rust in met een 1-0 achterstand.

Na tien minuten in de tweede helft maakte Eto’o op aangeven van Messi gelijk. De Kameroener stond geen buiten spel, Giuly wel. Vijf minuten na de gelijkmaker maakte de jonge Argentijn er zelfs 1-2 van na een persoonlijke actie. De thuisploeg sloeg onmiddellijk terug. Een vrije trap vanop links werd eenvoudig binnengeschoten door Gustavo López. De tweede helft was zonder twijfel veel aantrekkelijker dan de eerste. Na 65 minuten hadden de toeschouwers in het Balaídos-stadion al vier goals gezien.

Barcelona bleef het meeste balbezit hebben, maar kon niet echt meer dreigen. Rijkaard gooide dan als ultiem wapen de sterke Gudjohnsen in de strijd. De Ijslander maakte zijn debuut in de Primera División. Met nog vijf minuten te spelen kreeg Iriney zijn tweede gele kaart voor een duwfout. Celta moest de laatste minuten met tien afwerken. Nog geen minuut later haalde Gudjohnsen vernietigend uit in de zestien meter. Pinto was geklopt en Barça op een 2-3 voorsprong, meteen ook de eindstand.

Enkele maanden geleden speelde Barça nog kampioen op het veld van Celta. Toen hadden de mannen van Rijkaard veel minder problemen met de Galiciërs. De zege zal de Catalaanse ploeg terug vertrouwen geven voor de komende partijen. Bovendien kan Barça blijkbaar ook winnen zonder Ronaldinho. Standard zal het enorm moeilijk krijgen tegen dit enorm sterk spelend Celta de Vigo.

Celta: Pinto, Ángel, Lequi, Contreras, Lucas, Oubiña, Iriney, Gustavo López (84' Jonathan Aspas), Canobbio (71’ Jorge), Nené en Baiano (71’ Perera).

Barcelona: Valdés, Zambrotta, Puyol, Márquez, Van Bronckhorst, Iniesta, Motta (57’ Edmilson), Messi, Deco, Giuly (74’ Gudjohnsen) en Eto’o.