Speeldag: Supercup
Stadion: Estadi Olimpic de Montjuic Barcelona
Barça wint heenmatch Spaanse supercup
Dave Sentobin

Barcelona won vanavond de heenwedstrijd van de supercup tegen bekerwinnaar Espanyol. In Montjuic stonden de twee Catalaanse ploegen tegenover elkaar in de 23ste editie van de Spaanse supercup. De thuisploeg won de beker nog nooit, terwijl de culés de beker al tien keer in de lucht mochten steken. Giuly zorgde voor de enige treffer.

Rijkaard startte met de nieuwe aanwinsten Thuram, Zambrotta en Gudjohnsen op de bank. Valverde hield dan weer goalgetter Pandiani op de bank. In de eerste helft ging de partij gelijk op, de thuisploeg had zelfs de betere kansen. Luis García en Fredson waren niet gelukkig in de afwerking. Maar zoals wel eens vaker gebeurd in voetbal slaat dan net de topploeg toe. Net voor rust maakte Giuly de 0-1 voor Barcelona. Ronaldinho ging in duel met een aantal verdedigers en de bal sprong voor de voeten van de Fransman die niet twijfelde.

De periquitos begonnen wervelend aan de tweede helft. Costa schoot rakelings naast en het doelpunt van Lacruz werd voor buitenspel afgevlagd. Met nog een half uur te spelen viel Messi in. Het was de eerste partij van de jonge Argentijn in Spanje sinds hij uitviel in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea. Barça domineerde rustig de partij met kansen voor Eto’o en Messi. Telkens lag Iraizoz in de weg. Tien minuten voor tijd kon Luis García toch Valdés bedreigen, mooie redding van de Catalaanse doelman.

Zonder al te veel moeite behielden de blaugranas hun kleine voorsprong. De thuisploeg eindigde de wedstrijd zelfs niet met elf. Fredson kreeg twee minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. Zondag ontvangt Barcelona stadsgenoot Espanyol in eigen huis voor de terugwedstrijd van de Spaanse supercup.

Espanyol: Iraizoz, Zabaleta, Lacruz, Jarque, David García, Costa, De la Peña (65’ Riera), Rufete (62’ Corominas), Fredson, Luis García en Tamudo (52’ Pandiani)

Barcelona: Víctor Valdés, Oleguer, Puyol (82’ Zambrotta), Márquez, Sylvinho, Motta, Xavi (71’ Iniesta), Deco, Giuly (59’ Messi), Ronaldinho en Eto’o