Analyse Voorbeschouwing kwalificatieduels WK 2006

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Voorbeschouwing kwalificatieduels WK 2006
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dit weekend worden de kwalificaties voor het WK 2006 pas echt op gang geschoten in Europa. Enkele duels werden midden augustus al afgewerkt. Het gaat hier om Roemenië-Finland (2-1), Slovakije-Luxemburg (3-1), Liechtenstein-Estland (1-2) en Macedonië-Armenië (3-0). Een overzicht per groep:

Groep 1

Met Roemenië in Macedonië staan in Craiova de winnaars van de eerste speeldag tegenover elkaar. Roemenië is uiteraard de favoriet en speelt met een nieuwe generatie spelers die voor het eerst van zich liet horen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland toen ze met liefst 5-1 wonnen. In het andere duel kan Finland het blazoen oppoetsen tegen kleine broer Andorra.

Groep 2

Europees kampioen Griekenland werkt zijn opdracht af in Tirana. De voorbije jaren was een verplaatsing naar Tirana een gevaarlijke opdracht en dat zal nu niet anders zijn. Turkije begint met een thuisduel tegen Georgië. De Turken lieten sinds hun derde plaats op het vorige WK niet veel meer zien. Tenslotte speelt Denemarken tegen Oekraïne in Kopenhagen. Het is slechts een kwestie van tijd eer de Oekraïeners op een WK of EK zullen aanwezig zijn en hoe sterk ze daar zijn tussen de kolenmijnen weet Club Brugge maar al te goed.

Groep 3

Met Letland-Portugal staan twee deelnemers van het afgelopen EK tegenover elkaar. Een duel om naar uit te kijken want de sterke Verpakovskis kan iedere verdediging inpakken. Estland krijgt alweer een klein broertje voorgeschoteld na de moeizame zege in Liechtenstein en kan met een 6 op 6 nadien de groten partij gaan geven. Met Rusland-Slovakije begint de thuisploeg met een verraderlijke tegenstander.

Groep 4

Het post-Zidane tijdperk begint voor de Fransen met een haalbaar thuisduel tegen Israël. Een eerste goede test voor de nieuwe bondscoach Domenech. Zwitserland, eerder een ontgoocheling op het afgelopen EK, begint met een thuisduel tegen de Faroër-Eilanden. Ierland start thuis tegen Cyprus, het sterkste land onder de kleintjes.

Groep 5

Italië bibberde en beefde een paar weken terug in het nochtans niet zo koude IJsland. Het werd er met een 2-0-nederlaag naar huis gestuurd, al was het maar vriendschappelijk. Morgen ontvangt het een ander Scandinavisch land, met name Noorwegen. De Noren speelden onlangs nog 2-2-gelijk tegen de Rode Duivels en lijken met een nieuwe generatie klaar om de strijd aan te gaan voor een plaatsje in Duitsland. Marcello Lippi van zijn kant kan de schande van Reykjavik uitwissen met een klinklare revanche. Nastja Ceh en de zijnen (Slovenië) nemen het op tegen Moldavië dat beetje bij beetje meer zijn draai vindt en tegenwoordig al kan stunten.

Groep 6

Met Oostenrijk-Engeland staat meteen een topper op het programma. Geen makkie voor de Engelsen al kwamen de Oostenrijkers zwak voor de dag in de vorige kwalificatiecampagne voor het EK 2004. De laatste keer dat de Oostenrijkers er op een groot toernooi bijwaren, was in 1998 (WK in Frankrijk) toen Toni Polster de ene goal na de andere binnenjaste. Wales begint met een vervelende verplaatsing naar Azerbeidzjan, de Noord-Ieren ontvangen in Belfast de Polen.

Groep 7

Deze groep is die van de Belgen. De Rode Duivels kozen ditmaal voor een start tegen een matige tegenstander, nl. Litouwen. Veel uitvoeriger moeten we daar niet op ingaan, u kon het allemaal reeds lezen op Voetbalkrant. Op het pleintje van Serravalle ontvangt San Marino Servië-Montenegro en daar zal niet zozeer de uitslag van tel zijn, wel het aantal doelpunten dat Jestrovic en zijn spitsbroeders scoren. Spanje is vrij maar werkt een oefenduel tegen Schotland af.

Groep 8

Een tricky groep waar nogal wat landen aanspraak kunnen maken op de rechtstreekse kwalificatie. Italië-killer IJsland ontvangt meteen Bulgarije. De ploeg van bondscoach Hristo Stoichkov past beter zijn tellen want IJsland is geen hapklare brok. Kroatië ontvangt Hongarije in Zagreb. De Hongaren kenden een schitterend voetbalverleden maar de voorbije jaren was het huilen met de pet op en daar kan zelfs Lothar Matthäus niet veel aan veranderen. Vlak voor het EK zorgde het wel voor een stunt toen het Duitsland kwam kloppen met 1-2. De man die toen twee doelpunten maakte, Torghelle, verhuisde onlangs nog naar Engeland. Met Malta-Zweden maken Ibrahimovic en co een nazomers uitstapje en vinden ze in La Valletta ook nog een goede sparringpartner om de ploeg na Euro 2004 weer op de rails te zetten richting Duitsland.





Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties