Uefa aanvaardt Belgische biedingen CL niet

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Uefa aanvaardt Belgische biedingen CL niet
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Krijgen we straks geen Champions League meer te zien op de Belgische televisie? Die kans bestaat, al is ze wel gering. De Belgische televisiezenders zullen alvast een nieuw bod moeten indienen op de televisierechten, want de Uefa en het marketingbureau TEAM zijn niet tevreden met wat men totnogtoe bood.

Dit seizoen worden de rechten voor de Champions League van 2006 tot 2009 verdeeld. Zeven Belgische zenders dienden vrijdag een dossier in bij TEAM, dat van de Uefa de opdracht kreeg om de televisierechten te verdelen. Langs Vlaamse zijde waren dat VRT, VMMa (VTM en KanaalTwee), VT4 en Telenet (Canal Plus). Langs Waalse zijde speelden RTL, RTBf en BeTV hun troeven uit.

TEAM bekeek de dossiers ondertussen en vond de biedingen van de verschillende zenders onvoldoende. Hij liet weten dat men tot woensdag volgende week de tijd krijgt om een nieuw bod uit te brengen. “De biedingen waren niet zo hoog als we verwacht hadden”, aldus Simon Thomas, algemeen directeur van TEAM. “Ik kan niet zeggen dat we teleurgesteld zijn, maar ik denk dat er meer uit de Belgische markt te halen valt.”

Indien er geen hogere boden komt, bestaat de kans dat TEAM de verdeling van de rechten uit- of zelfs afstelt. Ook het verkopen van kleinere pakketten behoort tot de mogelijkheden.

Door de rechten niet zo snel te verkopen, wil TEAM een belangrijk signaal geven aan de rest van Europa. België is samen met Nederland het eerste land waar de rechten van de hand worden gedaan. Als de televisiezenders in het buitenland zien hoe moeilijk het hier allemaal gaat, zullen zij ook automatisch met een hoger bod uitpakken.

Alleszins is deze ontwikkeling niet goed voor het Belgische voetbal. De Uefa was immers zo slim om nu al te starten met de verdeling van de televisierechten, terwijl de Belgische Profliga daar pas op het einde van het seizoen mee begint. Doordat nu zenders hogere biedingen gaan zetten op de Champions League, zal er wellicht minder geld overblijven voor de rechten van onze competities. En dat gaat uiteraard weer ten nadele van onze clubs.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties