Brann mag titel vergeten

viki meeuwis

Gisterenavond kwamen degradatiekandidaten Tromsø en Bodø/Glimt in actie. Zij moesten de drie punten pakken om zo stillaan uit de gevarenzone te kunnen klimmen. Bodø had op papier de moeilijkste wedstrijd, zij speelden thuis tegen Brann. Voor de zomerstop had Brann nog hoge verwachtingen van dit seizoen, de titel was hun ultieme droom. Ondertussen moeten ze die verwachtingen serieus terugschroeven. Lyn speelde tegen Viking, beiden zijn in de race voor de titel en dus moest er gewonnen worden.

Lyn - Viking 2-1:
In een spannende en gelijkmatige match wist Lyn Oslo uiteindelijk de drie punten te behalen. Lyn toone vooral veel inzet en enthousiasem, Viking moest daarvoor niet onderdoen, maar de effectiviteit ontbrak wel.

De eerste helft ontbeerde tempo en was een nogal tamme bedoening. Desondanks vielen in de eerste helft wel de meeste doelpunten. Na een kwartier al kreeg Lyn een penalty toegewezen na een duidelijke overtreding van Pereira die Jan Derek Sørensen zwaar onderuit haalde. Jo Tessem nam de strafschop en knalde die hard tegen de netten, 1-0 voor de thuisploeg binnen het kwartier. Hierna kwam Viking meer in de wedstrijd. Die inspanningen werden beloond toen Toni Nhleko op het half uur de gelijkmaker binnentrapte. Drie minuten voor de pauze werd het nog 2-1 voor de thuisploeg toen de jonge Kevin Larsen de bal vanin de zestien meter binnenwerkte. Larsen speelde trouwens een heel goede partij waarbij hij zijn vlotte techniek duidelijk liet opmerken.

De tweede helft was ongeveer zoals de eerste maar dan zonder de doelpunten. Het tempo lag hoger maar geen van beide ploegen kwam nog tot scoren. Viking had het meeste balbezit en kon een paar mooie kansen versieren. Maar noch Gaarde, noch Østenstad vond de weg naar de netten. De verdediging van Lyn werkte effectief en kon vrij gevaarlijk zijn op de counter.
Met dit resultaat komt Lyn mee opzetten in de race naar de titel, het staat nu op drie punten van VÃ¥lerenga en op zeven van leider Start. Viking staat vierde, ook met 31 punten maar het doelsaldo van Lyn is beter

Tromsø - Molde 2-1

Dankzij een misser van de keeper van Molde kon Ole Martin Årst het verschil maken voor Tromsø.
Voor deze wedstrijd had de thuisploeg al elf wedstrijden gespeeld zonder overwinning. De laatste keer dat ze nog eens wonnen was op acht mei van die andere promovendus Aalesund. Tromsø was dus thuis op zoek naar een overwinning, vooral omdat ze nog steeds in de degradatizone verkeren en de punten dus broodnodig hebben.

Het tempo lag hoog in de eerste helft en beide ploegen waren afwissselend in balbezit. De eerste goal kwam er al in de dertiende minuut. Een corner van Tromsø werd door Benjamin Kibebe mooi in doel gekopt, 1-0 voor de thuisploeg. Tien minuten na de goal van Kibebe kon Molde de gelijkmaker versieren. Stian Ohr kon vanop vijftien meter via een mooie volley zijn vierde doelpunt van het seizoen binnentrappen. Hierna daalde het tempo en beide ploegen gingen met een punt de rust in.

Molde begon het best aan de tweede helft. Friend en Ohr werkten vlot samen en kwamen op een zucht van een nieuwe doelpunt in het eerste kwartier.Ook Daniel Berg Hestad (ex-Heerenveen) probeerde op doel, maar de bal ging over.
 In de 77e minuut speelde Essidiri de bal recht in de handen van Molde keeper Moldskred, die liet de bal glippen en Ã…rst kon alsnog de 2-1 binnenkoppen.

Tromsø heeft zijn drie punten beet en staat nu derdelaatste in de rangschikking met 17 punten, eentje minder dat Molde.

Bodø/Glimt – Brann: 2-1

Glimt staat nog steeds in de onderste regionen van het klassement en had de drie punten dan ook erg nodig. Brann begon na de zomerreces steeds verder weg te zinken. Ook de transfer van sterkhouder Raymond Kvisvik naar Frederikstad heeft hen duidelijk geen goed gedaan.  Brann had nochtans grote ambities aan het begin van het seizoen. Ze droomden zelfs van de titel. Maar zo’n vaart zal het dus niet lopen. Waar Brann vorig seizoen nog in goede vorm verkeerde en lange tijd mee in de titelstrijd zat, blijkt dit nu onmogelijk te worden..

De eerste tien minuten van de wedstrijd werd in een zeer laag tempo gespeeld met weinig acties. Geen van beide ploegen wou de andere cadeaus doen en daardoor had alleen de verdediging veel werk. Beetje bij beetje begon Glimt toch meer de overhand te krijgen. Na een kwartier werd Stig Johnsen in de zestien meter neergehaald en wilde het thuispubliek een strafschop maar ref Krokdal liet verder spelen. Glimt begon meer en meer de bal rond te spelen terwijl Brann vrij zwak speelde. De thuisploeg kwam verdien op voorsprong na veertig minuten. Trond Olsen kon vanaf de rechterkant de bal mooi voor doel brengen en Harald Brattbak kon zijn 162e doelpunt van de Tippeligaen binnenwerken, 1-0.

Na de pauze kwam Brann meer gemotiveerd voor de dag. De bezoekers creërden meer kansen in een kwartier dan in de gehele eerste helft. HÃ¥vard Halvorsen van Glimt moest de bal terugspelen naar keeper Horn maar de bal eindigde bij Martin Knudsen die alleen voor doel stond en de bal mooi voorbij Horn werkte, 1-1. Brann bleef druk zetten en in de 68e minuut kreeg ex-Club Brugge spits Bengt Sæternes een prachtkans toen hij alleen voor doel kwam, maar dit keer kon doelman Horn redding brengen voor de thuisploeg. HÃ¥vard Sakariassen was nog maar net tien minuten op het veld toen hij zich voorbij de verdediging van Brann wist te spelen. Hij passeerde Kristjan Ørn Sigurdsson en Olafur ØrnBjarnason en wist keeper HÃ¥kan Opdal te verschalken, 2-1 was meteen ook de eindstand. Brann kon dan niet meer terugkomen en Glimt gaf de leiding niet meer uit handen.
Glimt pakt de drie punten maar staat nog steeds voorlaatste met zestien punten. Brann staat nu op de zesde postie met zesentwintig punten, twaalf minder dan leider Start en mag de titeldromen eigenlijk stillaan opbergen.