Analyse Londen boven

Yves Dekoning
Londen boven

Zes ploegen wisten hun eerste match van het seizoen 2005-2006 in de Premier League winnend af te sluiten. Op Manchester United na zijn de eerste leiders allemaal teams uit Londen. Acht ploegen moesten tevreden zijn met een puntendeling.

Na één speeldag kun je moeilijk conclusies trekken, feit is wel dat Liverpool, Everton en Newcastle al punten hebben verloren. Liverpool maakte dit keer wel indruk op verplaatsing, maar kon de kansen niet verzilveren. Everton verloor van een ijzersterk Manchester United. De ploeg van Sir Alex Ferguson is een te duchten titelkandidaat. Arsenal en Chelsea lieten bijna punten liggen, maar kampioen kan je alleen worden als je matchen in de laatste minuten kunt beslissen.

De zes winnaars

Titelverdediger Chelsea kaapte diep in blessuretijd de drie punten weg in Wigan. Hernan Crespo (foto rechts) scoorde in de 93ste minuut de 0-1. De Latics maakte het de Blues moeilijk en verdienden een beter lot. Nieuwkomer West Ham wist zijn eerste duel winnend af te sluiten. Tegen Blackburn werd een vroege achterstand omgebogen tot een 3-1-winst. Ook Charlton haalde het met 1-3, tegen Sunderland. De Black Cats waren niet opgewassen tegen tien Addicks.

Tottenham haalde het in een zwakke vertoning met 0-2 van Portsmouth. Pompey heeft dringend nood aan aanvallende versterking. In de topper tussen Newcastle en Arsenal trokken de Gunners (2-0) aan het langste eind. De Magpies hielden lang stand ondanks de vroege rode kaart van Jermaine Jenas. In de slotfase zorgden Thierry Henry en Robin van Persie dan toch voor twee doelpunten.

De enige niet-Londense ploeg die op speeldag één de drie punten binnenrijfde is Manchester United. De indrukwekkende Mancunians versloegen Everton met 0-2. Doelpunten van Ruud van Nistelrooy en Wayne Rooney (foto links) bezegelden het lot van de Toffees.

Acht ploegen met één punt

Na negen minuten spelen stond het al 2-2 in het duel tussen Aston Villa en Bolton. Op vijf minuten tijd werden vier doelpunten gescoord, daarna viel de doelpuntenmachine stil. De drie overige matchen eindigden allemaal op een brilscore. Fulham en Birmingham, Manchester City en West Brom, en Middlesbrough en Liverpool konden allen niet scoren. Vooral voor Liverpool was dat een zware ontgoocheling nadat de Mighty Reds Boro wegspeelden en aanvoerder Steven Gerrard (foto rechts) kans op kans verkwanselde.