München en Offenbach nemen leiding

Niels Heselmans

TSV 1860 München en Kickers Offenbach zijn na twee speeldagen de leiders in de tweede Bundesliga. München gaf Hansa Rostock thuis een pandoering van jewelste (4-1). Offenbach won met één doelpuntje verschil van SpVgg Greuther Fürth (2-1). Maandag kunnen Energie Cottbus of VfL Bochum zich aan dat lijstje toevoegen, zij spelen de topper van de 2de speeldag. Nog opvallender: Hansa Rostock ontsloeg al na 2 wedstrijden zijn huidige coach Jörg Berger, de Noord-Duitsers staan op een gedeelde laatste plaats zonder punten.

TSV 1860 München – Hansa Rostock (4-1)

München 1860 heeft zijn start duidelijk niet gemist: vorige week overwon de aartsrivaal van stadsgenoot Bayern de clash tegen LR Ahlen, nu volgde nieuwe puntenwinst tegen het zieke Rostock. In hun eerste thuismatch in de nieuwe Allianz Arena kwamen de ‘Leeuwen’ al snel op voorsprong. Na minder dan 2 minuten was Hansa al op achtervolgen aangewezen: doelpuntenmaker van dienst was de Australiër Paul Agostino. Een kwartier na de openingstreffer stond het al 2 tegen 0, Paul Agostino zorgde met een tweede treffer voor een geruststellende voorsprong. Diep in de tweede helft vermaakten de Münchner de 52000 enthousiastelingen op de tribunes met nog meer vuurwerk. Vucicevic en Kolomaznic plaatsten de zware 4-0 cijfers op het scorebord. Hansa Rostock kon wel nog een eerredder afdwingen: Rodrigo Costa vond de weg naar het eigen doel. Door dit nieuwe debacle besliste Rostock zijn coach, Jörg Berger, te ontslaan. De Noorderlingen, die vorig jaar uit de hoogste klasse degradeerden, hoopten op een snelle terugkeer naar de Bundesliga, maar Berger kon de verwachtingen niet inlossen. De coach was sinds 17 november 2004 hoofdtrainer bij Rostock, een opvolger voor Berger is vooralsnog niet bekend.

Kickers Offenbach - SpVgg Greuther Fürth (2-1)

Promovendus en meteen aan de leiding. Het is een droom voor elke nieuwkomer, maar voor Offenbach is het niet meer dan realiteit. De Hessen wonnen na hun eerste puntenwinst tegen Hansa Rostock (2-1) met dezelfde cijfers van Fürth. In een geladen duel had Offenbach het meeste overwicht in de eerste helft. Dat resulteerde ook in enkele prima mogelijkheden en een doelpunt: Suat Türker werkte in de 31ste minuut de bal over de lijn. Stephan Sieger verdubbelde de score 20 minuten na de rust. Voor het oog van 11000 toeschouwers kwam Fürth via Erceg wel nog terug tot 2-1, maar verder dan een onterecht afgekeurde goal kwamen de bezoekers niet meer.

1.FC Dynamo Dresden - SC Freiburg (2-0)

Freiburg kon geen verlengstuk breien aan de winst op de eerste speeldag van de competitie. Het kwam tegen Dynamo Dresden nooit in de wedstrijd en verloor verdient met 2-0. Vorbeck en Cagara maakten de doelpunten voor de Saksen. Freiburg had nog geluk dat het bij 2-0 bleef want het slappe collectief en individuele fouten lagen aan de basis van het verlies. Gelukkig kon Freiburg-doelman Alexander Walke de schade beperken. Deze zege betekende bovendien de achtste zege in 9 opeenvolgende wedstrijden in eigen stadion voor Dresden. Dynamo lijkt thuis bijna onklopbaar; volgende week ontvangt het in eigen stadion de leiders uit Offenbach.

TSV Alemannia Aachen – Karlsruher SC (2-1)

‘Supersub’ Laurentiu Reghecampf behoedde Alemannia voor een valse start. De Roemeen bezorgde zijn club met een vrijschop doelpunt in de blessuretijd de eerste punten van het seizoen. Nadat Alemannia Aachen eerst op voorsprong was gekomen dankzij Rösler, moest het 9 minuten voor affluiten weer vanaf nul beginnen. Sean Dundee bracht zijn team met een strafschop op gelijke hoogte. Een verstikkend slotoffensief van Alemannia bleef dus niet zonder gevolg waardoor de 3 punten in Aken bleven.
Aachen schuift door deze zege op naar de drukbezette 4de plaats in de tweede Bundesliga. De gasten uit Karsruhe blijven eveneens steken op een gedeelde vierde stek: zij wonnen op de eerste speeldag wel hun wedstrijd.

SC Paderborn 07 – 1.FC Saarbrücken (5-0)

Nadat Paderborn vorig jaar in de DFB-Pokal stuntte tegen Hamburg (dankzij scheidsrechter Hoyzer weliswaar), laat de promovendus zich ook niet onbetuigd in de 2. Bundesliga. 1.FC Saarbrücken kan daarentegen wel spreken over een totale misstart. De club uit het Saarland staat helemaal onderaan de tabel en daar heeft de prestatie tegen Paderborn veel mee te maken. Na de pandoering tegen Bochum (4-0) hielp de Saarbrückse verdediging Paderborn een handje om de rode lantaarn mee naar huis te nemen. Individuele fouten achterin lagen aan de basis van de monsterzege voor SC Paderborn. Voor de volledigheid toch even de doelpuntenmakers: Rene Müller (16’), Stephan Maaß (18’), Marcel Ndjeng (40’), Benjamin Schüßler (54’) en Garry de Graef (81’). De Belg Gunter Thiebaut speelde een hele wedstrijd mee in de spits bij Saarbrücken.

Sportfreunde Siegen - SpVgg Unterhaching (4-0)

De zege van Siegen kon op geen beter moment vallen: net nu viert de club zijn 106-jarige bestaan en een feestzege zette alleszins geen domper op het volksfeest. Man van de match was zonder twijfel Til Bettenstaedt, die 2 van de 4 Siegse treffers voor zijn rekening nam. Spizak en Bogusz konden beide ook een goaltje meepikken. Siegen staat nu samen met Unterhaching met 3 op 6 op de 4de plaats.

Eintracht Braunschweig - LR Ahlen (3-1)

45 minuten na het begin van de partij was ze meteen ook al gedaan: na twee treffers van routinier Rische en Ahmet Kuru kon Braunschweig met een geruststellende 3-0 voorsprong de rust in. Bamba schoot nog raak aan de overkant maar veel zoden bracht dat niet meer aan de dijk. Simpele overwinning voor Braunschweig, dat, hoe kan het ook anders, op de vierde stelling plaatsneemt. Ahlen moet serieus uit zijn pijp komen want het staat mee op de laatste plaats.

SV Wacker Burghausen - FC Erzgebirge Aue   (1-1)

Het duel tussen Burghausen en Aue barstte al vlak na aanvang van de partij los: de Turk Ersin Demir bracht Burghausen op voorsprong. Na het helse begin bloedde de wedstrijd dood. In de 51ste minuut schoot Hertl, die even later naar de kant moest met een rode kaart, de 1-1 eindstand tegen de touwen. Wacker Burghausen probeerde nog wel, maar strandde tot tweemaal toe op het doelhout. Burghausen weg van de laatste plaats, Aue wordt alleen derde.

Maandag spelen VfL Bochum en Energie Cottbus nog tegen elkaar in de topper van de 2de speeldag. Die wordt gespeeld in het Ruhrstadion in Bochum. De inzet van dat duel is het co-leiderschap, beide clubs wonnen immers op de eerste speeldag hun wedstrijd.