Analyse Dender neemt afstand

Kevin Vanbuggenhout
Dender neemt afstand

Van de titelkandidaten had FCV Dender op papier de moeilijkste opdracht, maar het kwam er het best vanaf. Door een nipte zege op Torhout staat Dender nu alleen aan de leiding. Diegem wist eindelijk nog eens te winnen en RC Mechelen hield Wetteren in bedwang.

Twee doelpunten vlak voor rust leken Dender een makkelijke zege te bezorgen, maar Torhout scoorde snel na rust tegen. Zeker na de rode kaart van Persoons was het voor Dender zaak om de voorsprong vast te houden. In blessuretijd kreeg Torhout nog een strafschop, maar doelman David miste. Door deze nipte zege brengt Dender een erg moeilijke wedstrijd tot een goed einde. Het levert de Denderploeg ook de eerste plaats op. Indien er volgende week opnieuw gewonnen wordt, is ook de tweede periodetitel binnen. Torhout blijft staan op de zevende plaats.

Diegem had na de heenronde nog geen enkel punt verzameld en dus moest er in de thuismatch tegen Bornem gewonnen worden. Het werd al snel 0-1 via een strafschopdoelpunt, maar Diegem keerde het tij helemaal in twee minuten tijd. Door deze overwinning behoudt Diegem zijn plaats in de subtop. Bornem leed zijn zoveelste kleine nederlaag en blijft in degradatiegevaar.

WS Woluwe leek op weg om eindelijk nog eens de drie punten thuis te houden. Twee minuten voor tijd kwam Willebroek-Meerhof toch nog aan de gelijkmaker. Door die late tegentreffer blijft Willebroek-Meerhof voor Woluwe staan in de stand.

In de subtop van het klassement stond het duel tussen SW Harelbeke en KV Turnhout op het programma. Harelbeke kende weinig moeite met Turnhout en won met 3-0. Harelbeke handhaaft zich zo in de top vijf, terwijl Turnhout zich op een magere 11de plaats bevindt.

Standaard Wetteren is na de winterstop aan het ontzettend sterke reeks bezig. Alleen Dender kon Wetteren voorlopig punten ontfutselen. Maar bij RC Mechelen is de balans weer overgeslagen naar het positieve sinds de komst van Mulisa. RC Mechelen was zeer dicht bij winst in Wetteren, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een gelijkspel. Voor beide ploegen verandert er uiteraard zeer weining in de stand.

Racing Waregem heeft dit seizoen al veel betere periodes gekend dan nu. Rupel Boom wist dat en rook dus zijn kans om een belangrijke overwinning te boeken. Boom had het geluk echter niet aan zijn zijde en bleef met nul punten achter. Waregem houdt zo toch nog een beetje de aansluiting met de absolute top. Boom zit nog steeds in dezelfde situatie als vorige week, want ook de andere degradatiekandidaten pakten geen punten.

In Maldegem-Cappellen hadden er gerust enkele doelpunten kunnen vallen, maar de lat stond voor beide ploegen in de weg. Voor Maldegem heeft dit gelijkspel nauwelijks gevolgen in de stand, alles blijft bij het oude. In het geval van Cappellen is dit niet het geval. Cappellen moet nu een achterstand van twee punten op Dender toestaan.

Eendracht Aalst heeft nog een lange weg voor de boeg als het zich wil handhaven in derde, zoveel is duidelijk na de wedstrijd tegen Sint-Niklaas. Aalst ging met zware 1-5 cijfers de boot in en heeft nog steeds de rode lantaarn in zijn bezit. Sint-Niklaas is de enige overgebleven concurrent van Dender in het kader van het periodekampioenschap.