Doelpuntenkermis vernederde Hammarby

viki meeuwis

Vandaag werden de inhaalwedstrijden van de tweede ronde gespeeld in de Royal League. Deze waren normaal voorzien in november maar door de Europese en bekerverplichtingen van de Deense ploegen werden deze matchen verschoven naar februari. Op het programma stond ondermeer de Deense derby tussen Brøndby en FC Kopenhagen.

Groep 1:

FC Midtjylland – Hammarby: 4-1

De grasmat lag er nat en slecht bij. Dat maakte het voor beide ploegen die veelvuldig de lange bal hanteerden, moeilijk om de bal onder controle te krijgen. In de eerste helft ging de partij gelijk op. De eerste kans kwam er voor Dennis Sørensen aan Deense zijde. Hij kwam helemaal alleen tegenover de keeper van Hammarby maar besloot over het doel. Sørensen was trouwens een van de meest actieve spelers bij Midtjylland met ook de meeste kansen voor doel.
Ook de Zweedse bezoekers lieten zich niet onbetuigd en op het kwartier kwam David Johansson twee keer dicht bij een doelpunt. Keeper Anders Rasmussen was echter op zijn hoede en kon beide keren vlot redding brengen. Tegen het einde van de eerste helft had Hammarby meer overwicht. Het was dan ook verrassend dat het enige doelpunt een minuut voor rust aan de kant van Midtjylland viel. Klaus Kærgaard kon de bal bemachtigen en schoot die hoog over keepr Ante Covic recht in de kruising.

Met amper twee minuten gespeeld in de tweede helft, kon voor Klaus Kærgaard zijn avond niet meer stuk. Op aangeven van aanvoerder Kristian Bak scoorde hij immers zijn tweede goal.
Daarna viel het tempo terug en een kwartier lang viel er aan beide kanten weinig te beleven, tot plots de onvermijdelijke Kærgaard weer opdook. De keeper van Hammarby, Covic, met een goede redding, maar Kærgaard kon in de rebound de bal alsnog binnenwerken en zo was de 3-0 een kwartier van het einde een feit. De wedstrijd was al gewonnen voor Midtjylland, toch kon de Kærgaard nog een doelpunt maken en maakte zo zijn one mann show compleet. Jeffrey Aubynn kon voor HIF nog de eer redden door een doelpunt in de 72e minuut na een vrije trap, maar dan was de wedstrijd echt wel gespeeld.

Kæregaard viert zijn vierde doelpunt
(Photo: ©Royal League - Per Kjærbye)

De held van de avond, Kærgaard, verklaarde na afloop: ”dit was meer dan ik had durven hopen voor aanvang van de match, het is in mijn carrière nog niet voorgekomen dat ik vier keer kon scoren in een wedstrijd”.

Anders Linderoth, de trainer van Hammarby probeerde een verklaring te vinden voor de nederlaag: “We misten Von Schlebrugge en dat voelden we. Bovendien is het in voetbal vaak zo, dat wie het eerste scoort, de wedstrijd in handen heeft en wint. Maar niemand had durven denken dat het na de rust nog zo rampzalig zou aflopen”, aldus Linderoth.

Met deze zege maakt FC Midtjylland nu een goede kans op een plaats in de kwartfinale. De Denen staan op de eerste plaats met acht punten uit vier wedstrijden. Dat zijn er drie meer dan Hammarby en VÃ¥lerenga en zes meer dan IK Start dat op de laatste plaats staat.

FC Midtjylland: A. Rasmussen, Reid (’46 Mikkelsen), Jørgensen (’64 Jessen), Daugaard Troest (’77 Nielsen), Thygesen, Ajilore, Sørensen, Madsen, Bak Nielsen, Kærgård

Hammarby: Covic, Sleyman, Saarenpää, Stoor, D. Johansson, P. Andersson (’77 Pinones-Arce), M. Jensen, Furuseth Olsen, Aubynn, Runström, Guara (’65 Fischbein)

Doelpunten:Kærgaard (’44 ; 1-0), Kærgaard (’47 ; 2-0) Kærgaard (‘66 ; 3-0), Kærgaard (’72 ; 4-0) Aubynn (’76 ; 4-1)

Gele kaarten: Sørensen, Jensen, Mikkelsen, Saarenpää, Daugaard

Scheidsrechter: Terje Hauge

Stadion: SAS arena, Herning (DK)

Groep 2:

Brøndby – FC Kopenhagen : 1-2

Het was vooral uitkijken hoe beide clubs het vertrek van enkele belangrijke spelers zouden opvangen. Bij Brøndby vertrokken Daniel Agger (Liverpool) en Morten Skoubo (Real Sociedad) en kwamen Martin Ericsson (AaB), Morten Duncan Rasmussen (AGF) en Joseph Elenga (Malmö) erbij. FC Kopenhagen verloor Elrio van Heerden aan Club Brugge maar haalde Brede Hangeland (Viking), Hutchinson (Helsingborgs IF) en Razak Pimpong (FC Midtjylland) als versterkingen binnen.

Brøndby begon het beste aan de wedstrijd en de eerste grote kans kwam al na tien minuten met een schot op doel van Marcus Lantz. De verdediging van FCK begon direct daarna meer compact te spelen en het duurde niet al te lang vooraleer de bezoekers het overwicht hadden. Op het kwartier kreeg de Noor André Bergdølmo een goede kans met een vrije trap richting het doel van keeper Zaza. Ook debutant Hutchinson waagde zijn kans maar schoot een paar meter over het doel.
Enkele minuten later was het de beurt aan Alvaro Santos, hij dribbelde keeper Zaza voorbij maar besloot net naast het doel. Kopenhagen hield de druk hoog want luttele minuten later kon Gravgaard proberen met een kopstaat maar die ging ook naast het doel. Brøndby kon nog terugkomen tegen het einde van de eerste helft, maar Kopenhagen bleef gevaarlijk.

Alvaro Santos in duel met keeper Zaza (Photo: ©Royal League - Per Kjærbye)

Kopenhagen nam meteen terug de overhand na de rust. Met nog geen vijf minuten gespeeld viel het eerste doelpunt, Michael Silberbauer met een kopbal naar een vrijstaande Marcus Allbäck, die de bal moeiteloos voorbij Zaza werkte.

Brøndby probeerde terug te vechten en de druk op te voeren, maar compacte verdediging bij de bezoekers sloeg terug. William Kvist met een pass naar Bergvold die de bal maar binnen te trappen had, de 2-0 in het voordeel van FC Kopenhagen was een feit. Na dit doelpunt haalde trainer Laudrup Trond Andersen van het veld en verving hem door Kim Christensen. Dit bleek een goede zet te zijn nadat Christensen in de 77e minuut de enige goal voor Brøndby op het scorebord zette. Brøndby bleef aandringen en nieuwkomer Morten “Duncan” Rasmussen kreeg nog tot tweemaal toe een kans op doel maar besloot op de dwarslat en in net naast het net.

Daarmee haalt nieuwe coach van FC Kopenhagen, Ståle Solbakken, zijn eerste overwinning binnen bij zijn nieuwe club.

Met vier wedstrijden gespeeld blijft Lillestrøm met acht punten aan de leiding. FC Kopenhagen en Kalmar volgen met vijf punten op respectievelijk plaats twee en drie. Brøndby sluit de rij met een schamele twee punten uit vier wedstrijden.

Brøndby: Zaza, P. Nielsen, T. Andersen ('63 Christensen), T. Rytter, Elanga, Lantz, Daugaard, Lorentzen, M. Ericsson, T. Rasmussen, M. Rasmussen

FC Kopenhagen
: Christiansen, Gravgaard, Hangeland, Jacobsen, Bergdølmo, Linderoth, Hutchinson, Silberbauer, Bergvold, Santos, Allbäck

Doelpunten
: Allbäck (’51 ; 0-1), Bergvold (’63 ; 0-2), Christensen (’77 ; 1-2)

Gele kaarten: Daugaard, Thomassen, M. Rasmussen

Scheidsrechter: Martin Ingvarsson (SWE)

Stadion: Brøndby Stadion, Kopenhagen (DK)

Groep 3

AaB – Lyn Oslo: 2-1

Normaal gezien zou Tommy Berntsen bij Lyn aan de aftrap staan, maar een serieuze verkoudheid besliste daar anders over en zo nam Kristian Onstad zijn plaats in bij de verdediging

Ook het weer zat niet helemaal mee, voor de aftrap waren er al sneeuwwolken te zien en toen de match een goede tien minuten op gang was begon het daadwerkelijk te sneeuwen. Het gevolg hiervan was dat de baan er glad en gevaarlijk werd. Na amper een kwartier kwam AaB 1-0 voor meer door een fout van de keeper van Lyn, Eddie Gustafsson. Die werkte een bal slecht uit het doel, waar Jeppe Curth van profiteerde om zo AaB op voorsprong te bregen.
Lyn slaagde er niet in om veel kansen af te dwingen, en het tempo zakte al snel terug. Met een dik half uur gespeeld werd het duidelijk dat Lyn zowel door het veld als door de eigen spelers werd tegengewerkt. Steven Lustü met een terugspeelbal op Gustafsson maar de bal bleef in het natte gras steken. Simon Bræmer aarzelde niet en plaatste de bal makkelijk achter Gustafsson in het doel.

De tweede helft begon met druk van de kant van AaB. Het duurde echter niet lang voor Lyn beter in de wedstrijd kwam. In de 58e minuut viel het eerste doelpunt aan Noorse kant via Kevin Larsen. Pech voor de Noren want ref Hansson keurde het af wegens offside, wat overigens niet echt goed te zien was. Enkele minuten later was het wederom Lyn dat doelman Jimmy Nielsen bedreigde via een goed genomen vrije trap. Nielsen kon zich nog net genoeg strekken om de bal uit zijn net te houden. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Lyn dan toch de goal waar het vooral in de tweede helft hard voor gewerkt had. Suni Olsen, rechtsback bij AaB, gleed uit op het natte veld en die kans liet aanvaller Larsen niet aan zijn neus voorbij gaan. Eindresultaat werd dus 2-1 in het voordeel van de thuisploeg.

In groep 3 staat Djurgården nog steeds aan de leiding met negen punten uit vier wedstrijden. FC Lyn Oslo staat tweede met zes punten, Aalborg en IFK Göteborg staan respectievelijk derde en vierde met elk vier punten.

AaB: J. Nielsen, M. Jakobsen, Califf, Olsen, Jepsen, Winsnes, Augustinussen, Lindström (’65 Würtz), Sakiri (’24 Kortegaard), Bræmer (’85 Kristensen), Curth

Lyn: Gustavsson, Onstad, Lustü, Eriksen (’55 Teorin), Dahl, Gislason, Sokolowski, Ortiz (’60 M. Simonsen), Larsen, Tessem, Ingebretsen (’77 Parr)

Doelpunten: Curth (’15 ; 1-0), Bræmer (’ 38 ; 2-0), Larsen (’88 ; 2-1)

Gele kaarten: Gislason, Curth, Augustinussen, Wisnes, Larsen

Scheidsrechter: Martin Hansson (SWE)

Stadion: Aalborg Stadion, Aalborg (DK)

Er volgen nog twee speeldagen, op 12 en 16 februari. De top twee van elke groep en de twee beste nummers drie gaan door naar de kwartfinales.