Ex-Engels bondscoach dood

Ex-Engels bondscoach dood
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Engeland is oud-bondscoach Ron Greenwood op 84-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden. Greenwood maakte naam als coach van West Ham United en leidde de Engelse nationale ploeg op het WK 1982 in Spanje.

Als speler kende Greenwood geen grote carrière en als coach werkte hij voornamelijk in Londen. Zestien jaar lang was hij in dienst bij The Hammers en met die club pakte hij de FA Cup in 1964 en de Beker der Bekerwinnaars in 1965.

Greenwood werd verrassend bondscoach in 1977. Engeland zou het WK in 1978 in Argentinië missen, maar vier jaar later waren de Engelsen in Spanje er wel bij. Onder de leiding van Greenwood verloren de Engelsen niet op de eindronde maar toch was de tweede groepsfase het eindstation. Voor Greenwood was de uitschakeling het sein om op pensioen te gaan.

Greenwood was een wat afstandelijk type coach die belang hechtte aan simpel, maar doordacht voetbal. Bovendien bezitte hij de gave om spelers echt beter te maken. Zo schoolde hij bij West Ham linkermiddenvelder Geoff Hurst om van een matige middenvelder tot een uitstekende spits. Hurst scoorde trouwens drie keer voor Engeland in de gewonnen WK-finale in 1966.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties