Analyse Wie pakt laatste ticket Champions League?

Tonnelier Caroline
Wie pakt laatste ticket Champions League?

De strijd om de vierde plek en het daaraan verbonden ticket voor de voorronde van de Champions League blijft spannend tot de laatste speeldag.  Door de overwinning van Sevilla gisteren tegen Barcelona komen de Andalusiërs op gelijke hoogte van Osasuna.  Dinsdag neemt Sevilla het nog op tegen Real Madrid, terwijl Osasuna het bezoek krijgt van Valencia. Alavés keert, ondanks een overwinning tegen Deportivo, na één jaartje Primera División terug naar tweede klasse.

De wedstrijd tussen Sevilla en Barcelona werd gisteren al afgewerkt om competitievervalsing te vermijden.  De Catalanen traden echter toch aan met een veredeld B-elftal en een Sevilla in een winning mood haalde het met 3-2 van de landskampioen.  De winnaar van de Uefa-beker kwam dankzij een knap afstandsschot van Alves en een penaltytreffer van Aitor Ocio op een 2-0 voorsprong.  Nog voor de rust kwam Barcelona via Sylvinho en Ezquerro terug tot 2-2.  Kepa zorgde een kwartier voor affluiten voor de beslissende treffer.  Dankzij deze overwinning blijft de Champions League-droom van Sevilla levend, al moeten de Andalusiërs rekenen op een uitschuiver van concurrent Osasuna.

In de degradatiestrijd ging het enkel nog tussen Espanyol Barcelona en Deportivo Alavés.  De Basken moesten sowieso winnen én bovendien hopen op een misstap van Espanyol.  Aan de eerste voorwaarde voldeed Alavés door elf minuten voor het einde op voorsprong te komen tegen Deportivo La Coruña.  Het team van Piterman slaagde er in de 1-0 vast te houden tot het einde.  Ook aan de tweede voorwaarde leek lang voldaan te worden, tot Corominas Espanyol in blessuretijd tegen Real Sociedad de overwinning en de redding bezorgde.

Celta de Vigo was al zeker van Europees voetbal en sloot zijn uitstekende seizoen af met een overwinning voor eigen publiek.  Contreras zorgde in het midden van de eerste helft voor het enige doelpunt in het duel met Getafe.  Dankzij deze zege vestigt Celta bovendien een historisch record.  De Galiciërs boekten nog nooit zoveel overwinningen (20) in één seizoen Primera División.  In de eindstand staat Celta de Vigo op de zesde plaats.

Villarreal profiteerde optimaal van het verlies van Deportivo La Coruña.  El Submarino Amarillo haalde het met 2-0 van Racing Santander.  De bezoekers, bevrijd van degradatiezorgen, begonnen nochtans goed aan de wedstrijd.  Toch was het uiteindelijk Villarreal dat met treffers van Riquelme en Xisco met een overwinning afscheid nam van het seizoen.  Het team van Pellegrini verzekert zich met drie punten extra van de zevende plaats in de eindstand en pakt zo in extremis nog een ticket voor de Intertoto Cup.

Cádiz nam in stijl afscheid van de Primera División, wat niet kan gezegd worden van tegenstander Málaga.  Het team van Victor Espárrago bedankte zijn trouwe aanhang met een 5-0 zege in de derby tussen beide degradanten.  Ook in de partij tussen Atlético Madrid en Real Betis stond niets meer op het spel.  De partij eindigde op een 1-1 gelijkspel, al bij al een teleurstellend afscheid van het Vicente Caldéron.  Real Mallorca legde sinds het vertrek van Cuper een uitstekend parcours af en bekroonde die sterke reeks met een 3-1 overwinning in de laatste partij van het seizoen.  Slachtoffer van dienst was Real Zaragoza.  Real Mallorca eindigt zo uiteindelijk op een verdienstelijke 12e plaats.